FOLLOW US: facebook twitter

«Ο καλός στρατιώτης Σβέικ»: Άφθονο γέλιο και αντιπολεμικά μηνύματα

Ημερομηνία: 05-03-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”83740″ img_size=”full”][vc_column_text]

Μια ακόμα εξαιρετική παράσταση από την Θεατρική Ομάδα Πύργου στο θέατρο Απόλλων

Με μια πολύ δυνατή εμφάνιση βάζοντας όλο και ψηλότερα τον πήχη, η Θεατρική Ομάδα Πύργου που έκανε πρεμιέρα το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής με ένα από τα ωραιότερα και σημαντικότερα αντιπολεμικά έργα, συνεχίζει να δίνει καθημερινά τον καλύτερο εαυτό της στο σανίδι του θεάτρου Απόλλων με την μαύρη κωμωδία και σάτιρα του Γιάροσλαβ Χάσεκ «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ», σε σκηνοθεσία της Ευανθίας Στιβανάκη και διασκευή του Σωτήρη Πατατζή.  Μια εξαιρετική από κάθε άποψη παράσταση, με άφθονο γέλιο αλλά και  πολλά αντιπολεμικά μηνύματα που συνοψίζονται στο φινάλε με την προτροπή του εκπληκτικού για μια ακόμα φορά Γιάννη Μανώλη στο ρόλο του στρατιώτη Σβέικ «Μην πυροβολείτε! Είναι άνθρωποι απέναντι», προφανώς προσθήκη της Ευανθίας Στιβανάκη στην οποία η Ομάδα αφιερώνει και την φετινή θεατρική της παρουσία με την ευχή να αναρρώσει σύντομα και να βρεθεί ξανά ανάμεσά τους.

Τι να πρωτοπεί κανείς γι αυτήν την παράσταση! Εξαιρετικές ερμηνείες καταρχήν από τον Γιάννη Μανώλη που ερμηνεύει υποδειγματικά τον… αντιήρωα ταπεινό, ανεπαρκή και αφελή εκ πρώτης όψεως  Σβέικ, που τελικά μάλλον είναι περισσότερο έξυπνος και πονηρός από όσο θέλει να φαίνεται, που διαθέτει όμως γενναιότητα ψυχής αλλά και υπερηφάνεια και καλείται να υπηρετήσει τον Αυστριακό στρατό μόλις ξεσπά ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος που άφησε πίσω του εκατόμβες θυμάτων. Κι ενώ όλα γύρω του καταρρέουν, ο Σβέικ μένει αλώβητος, αναγεννημένος σε μια νέα πιο ελπιδοφόρα εποχή. Με πολλά κωμικά στοιχεία η παράσταση, γιατί όπως λέει και η Ευανθία Στιβανάκη το γέλιο ξορκίζει και λυτρώνει, είναι αθάνατο όπως και ο ήρωάς μας, ο στρατιώτης Σβέικ. Και υπήρξαν χαρακτήρες του έργου που χάρισαν άφθονο γέλιο στην παράσταση όπως ο Ανδρέας Βούλτσος, πραγματική αποκάλυψη,  που ερμήνευσε εκπληκτικά με την στόφα του επαγγελματία ηθοποιού- δεν έχω λόγια για την ερμηνεία του-  τον μέθυσο και χαρτοπαίκτη Αιδεσιμότατο όπου από τις ατάκες του τραντάζονταν όλο το θέατρο από τα γέλια, αλλά και πολλοί άλλοι από τους πρωταγωνιστές χωρίς να θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν. Την Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου ως ανακρίτρια, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο ως στρατηγό, τον πάντα εξαιρετικό Λάζαρο Κυπριώτη και βεβαίως τα νέα μέλη που εγκλιματίστηκαν αμέσως στο πνεύμα της Ομάδας.

Γιατί η Θεατρική Ομάδα Πύργου μοιάζει να διαθέτει την τέλεια «συνταγή» για να παντρεύει την καλλιτεχνική εμπειρία ετών των  «παλαιών» συντελεστών της με την νέα πνοή νεοεισερχόμενων μελών της, που δένουν απόλυτα και αρμονικά σαν να συνεργάζονταν χρόνια, φτάνοντας σε ένα άψογο θεατρικό αποτέλεσμα όπου ισορροπούν ερμηνευτικά παλιοί και νέοι στη σκηνή.

Και βεβαίως αυτό είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς όλης της Ομάδας και όλων των συντελεστών της, ακόμα και εκείνων που βρίσκονται πίσω από την σκηνή, αφού όλα είναι συνεργασία! Η Ευανθία Στιβανάκη  ως καλός τιμονιέρης για μια ακόμα φορά, θα πρέπει να είναι πολύ υπερήφανη για την παράσταση του καλού στρατιώτη Σβέικ που δεν πρέπει να χάσει κανένας! Γιατί πίσω από το ανατρεπτικό χιούμορ του έργου, πίσω από μια φαινομενικά ξεκαρδιστική κωμωδία κρύβεται μια σκληρή πραγματικότητα,  αυτή της ματαιότητας της ανθρώπινης φιλοδοξίας και του παραλογισμού του πολέμου που υπάρχει γύρω μας σε κάθε εποχή.  Και το μήνυμα είναι ένα, η αδιαπραγμάτευτη θέση μας  όχι πια άλλοι πόλεμοι!

Να σημειώσουμε ότι οι παραστάσεις θα είναι καθημερινές έως και την Κυριακή 10 Μαρτίου. Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο του Απόλλωνα  26210 – 36521.

Πρωταγωνιστούν

Γιάννης Μανώλης- Σβέικ

Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου- Ανακρίτρια

Ανδρέας Βούλτσος- Αιδεσιμότατος

Δημήτρης Κλάδης- Μπαλούν

Ελένη Χριστοδουλοπούλου- εφημεριδοπώλης

Δημήτρης Οικονόμου Πάλιβεκ- Κακόνυ

Νίκη Κατσιαδράμη – δημοσιογράφος

Νίκη Οικονόμου – κα Πάλυβεκ

Θανάσης Σταθόπουλος Κάλος- Δόκτωρ Μπάουτσε

Δημήτρης Τράπαλης – Μάρεκ

Ράνια Τσακοπιάκου- κα Μάλλερ

Μαρία Αλεξοπούλου- Κολόκα – κα Νιούμαν

Φωτεινή τζιαντζή – Νοσοκόμα

Ελπινίκη Σπηλιοπούλου- Βαρώνη

Φάνης Κατσωνόπουλος- Λουκάς

Σπύρος Σαργέντης- Δανειστής

Νίκος Παναγιωτόπουλος- στρατηγός

Δώρα Φάμελου- Μίσεκ

Νάνσυ Τζανετοπούλου- Κάτυ

Λάζαρος Κυπριώτης κ. Βρέντελ

Παιδιά: Γιώργος Βλαχαντώνης, Ειρήνη Κατσωνοπούλου και Ηρακλής Νταβέλης[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1551788788354-7072b60e-d475-1″ include=”83741,83742,83743″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot