FOLLOW US: facebook twitter

Ο καύσωνας απειλεί την ελιά

Ημερομηνία: 15-07-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Κοινωνία, Νέα

-Εκπέμπουν «SOS» οι ελαιοπαραγωγοί της Ηλείας λόγω ανομβρίας και υψηλής θερμοκρασίας

-Ήδη ορατό το πρόβλημα στη Βρίνα του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, δηλώνουν ο αντιδήμαρχος Π. Γριβάκης, ο πρόεδρος του χωριού, Β.Κοπανιτσάνος και οι ελαιοκαλλιεργητές της περιοχής

-Αναγκαία η στήριξη της πολιτείας στον αγροτικό κόσμο, τονίζει ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θαν.Βομπίρης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Στράφι κινδυνεύει να πάει η φετινή ελαιοπαραγωγή στην Ηλεία, παρότι μέχρι πρότινος προμηνυόταν ιδιαίτερα αυξημένη και είχε δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες εσόδων στον αγροτικό κόσμο της Ηλείας.

Ωστόσο, η πολύμηνη ανομβρία και κυρίως ο παρατεταμένος καύσωνας φαίνεται πως θα επηρεάσουν την απόδοση του καρπού, «προσγειώνοντας» απότομα τους παραγωγούς. Το πρόβλημα είναι ήδη ορατό σε ημιορεινές περιοχές της Ηλείας, όπου το πότισμα δεν είναι εύκολη διαδικασία, με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονος προβληματισμός.

Ο Αντώνης Φωτόπουλος από τη Βρίνα του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων έχει περίπου 1300 ρίζες ελιές, τις οποίες φροντίζει με υψηλό κόστος, προσδοκώντας σε καλή παραγωγή μετά την περσινή χρονιά. Όπως όμως δηλώνει στην Πρωινή, ο καύσωνας ανατρέπει τα σχέδιά του και η πολιτεία δεν αναγνωρίζει τη ζημιά.

«Έχουμε τεράστιο θέμα με τις καιρικές συνθήκες πλέον. Δεν μπορούμε από πουθενά να γλιτώσουμε τα δέντρα μας. Πρώτον δεν υπάρχει νερό, δεύτερον έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες για να καλύψουμε τις ελιές μας, π.χ. με ζεόλιθο, αλλά και πάλι τα δέντρα διψάνε. εν ξέρω τι θα γίνει  και πού θα βγει όλη η κατάσταση. Πέρσι πονάγαμε γιατί δεν είχαμε μεγάλη παραγωγή, σχεδόν μηδαμινή θα έλεγα. Φέτος, αυτή που είναι χάνεται. Εγώ προσωπικά με τη συνεργασία του γεωπόνου μου, έχω καθαρίσει γύρω γύρω περιμετρικά την ελιάς μου και βλέπω καθημερινά από 8 έως 12 καρπούς ημερησίως να απορρίπτει το δέντρο, για να μπορέσει να επιβιώσει», τονίζει στην Πρωινή και εκφράζει την ανησυχία του για το τι μέλλει γενέσθαι.

«Το φυτικό μας κεφάλαιο πλέον πόνεσε πάρα πολύ. Του χρόνου δεν είμαστε σίγουροι τι θα γίνει. Δεν θα έχει αντοχές το δέντρο να μας ξαναδώσει παραγωγή. Εγώ αναρωτιέμαι τι κάνει ο ΕΛΓΑ για αυτό, γιατί οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει πάρα πολύ. Άρα πρέπει και το πρωτόκολλο του να το αλλάξει. Κοντεύομε τους έξι μήνες χωρίς νερό. Τα δέντρα έχουν αρχίσει και διψάνε σε μεγάλο βαθμό, το φύλλο έχει αρχίσει να στρίβει κα να απορρίπτει τον καρπό. Έχουν στερέψει τα πηγάδια και οι γεωτρήσεις.  Το ίδιο το δέντρο, η ελιά, αδυνατίζει το μίσχο να κάνει απόρριψη για να επιβιώσει, Ακόμα δεν έχει χυμούς η ελιά. Σε ένα μήνα θα τραβάει από τον καρπό», ανέφερε και επισήμανε ότι το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο.

«Ξέρει τις είναι να έχω θυσιάσει του κόσμου τα χρήματα για προετοιμασία. Για να καλύψω τις ανάγκες του δέντρου, ρίχνω κοντά δέκα τόνους νερό ριζοπότισμα. Διαλύω το λίπασμά μου και τα ποτίζω. Μιλάμε για τρελό κοστολόγιο, τουλάχιστον 2.500 ευρώ και οι υπόλοιπες εργασίες δικές μου για 1.400 δέντρα», υπογραμμίζει.

Ο Γιάννης Αρβανιτάκης κληρονόμησε λιοστάσια από τον πατέρα του και τον παππού του και μπήκε με όρεξη για καλλιέργεια, αλλά φέτος κυριαρχεί η ανησυχία καθώς η παραγωγή θα επηρεαστεί από τον καύσωνα.

«Δεν μας δίνεται η ευκαιρία να προχωρήσουμε και εμείς παρακάτω την παραγωγή, να αυξήσουμε τα δέντρα λόγω καιρικών συνθηκών. Θα δούμε τι θα γίνει στην πορεία. Ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια που θα έρθουν να είναι καλύτερα. Φέτος περιμέναμε καλή χρονιά, αλλά από ό,τι φαίνεται η μισή παραγωγή θα χαθεί λόγω ανομβρίας και αυτές οι ελιές που θα μείνουν δεν θα έχουν αποδόσεις δυστυχώς στον χυμό, δεν θα βγαίνει λάδι.

Ο καύσωνας έχει επηρεάσει την ελιά, που είναι το κύριο επάγγελμα  σε όλο το χωριό. Το νερό έχει λιγοστέψει. Εμείς προσπαθήσαμε να φύγουμε από τις άλλες δουλειές που κάναμε, για να συνεχίσουμε αυτά που βρήκαμε από τον παππού και τον πατέρα μας, αλλά δεν μπορούμε με αυτές τις καιρικές συνθήκες.

Ο 92χρονος παππούς του,  Ζαρίφης Αρβανίτης, επισημαίνει στην Πρωινή ότι τέτοιας διάρκειας καύσωνα δεν έχει ζήσει ποτέ στο παρελθόν. «Έχουμε ξαναζήσει το καύσωνα τη δεκαετία του ’60 και του ΄8, αλλά όχι τέτοια καταστροφή. Δεν κρατούσε πολλές ημέρες ο καύσωνας κι από Ιούνιο. Θερίζαμε, αλωνίζαμε χωρίς καπέλο και δεν είχαμε τέτοια ζέστη», θυμάται.

Β. Κοπανιτσάνος: «Η Βρίνα έχει δηλωμένα 160.000 δέντρα»

Ο πρόεδρος της ΤΚ Βρίνας, Βασίλης Κοπανιτσάνος, υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των ελαιοπαραγωγών από την πολιτεία, διότι το εισόδημα που θα χαθεί από την περιοχή, ισοδυναμεί με οικονομική καταστροφή.

«Η Βρίνα έχει δηλωμένα 160.000 ελαιόδεντρα βάσει ελαιοκομικού μητρώου. Η οικονομία μας βασίζεται στη παραγωγή ελαιολάδου, για αυτό και φέτος υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους ελαιοπαραγωγούς. Πέρυσι είχαμε χρονιά με μειωμένη παραγωγή. Φέτος αναμέναμε μια καλή χρονιά, όμως με αυτές τις καιρικές συνθήκες δεν εξελίσσεται καλά. Υπάρχει έντονη και παρατεταμένη ανομβρία. Σε αρκετά σημεία έχουν αρχίσει και χαλάνε οι ελιές. Ευελπιστούμε να υπάρξει βοήθεια από τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ο κόσμος, διότι θα έχουμε μεγάλη οικονομική ζημιά στην περιοχή», τόνισε.

Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Παν. Γριβάκης, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι το πρόβλημα γίνεται σταδιακά αντιληπτό σε όλο τον δήμο και κυρίως στην ορεινή ζώνη.

«Η ανομβρία και ο καύσωνς απειλούν να καταστρέψουν μια χρονιά που φαινόταν εξαιρετική σε ποσότητα και ποιότηταμ, ειδικά στις ορεινές περιοχές που το πότισμα είναι πιο δύσκολο. Η περιοχή μας ζει από το ελαιόλαδο και θα πρέπει η πολιτεία να μας στηρίζει, αλλιώς ο χειμώνας θα είναι δύσκολος», τόνισε.

Υποφέρει η ημιορεινή ζώνη του Πύργου

Στα αγροτικά χωριά του δήμου Πύργου η κατάσταση είναι περίπου ίδια, αφού ήδη παρατηρείται πρόβλημα στον καρπό. Όπως τόνισε στην «Πρωινή» ο παραγωγός και πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης, είναι δύσκολη κατάσταση γιατί προοπτική βροχής δεν υπάρχει.

«Δυστυχώς βλέπετε ότι ο καρπός μαυρίζει και πέφτει κάτω. Μιλάμε για πολύ μεγάλη καταστροφή, γιατί οι καιρικές προβλέψεις λένε για καύσωνα διαρκείας. Αυτό σημαίνει ότι θα χαθεί σημαντικό αγροτικό εισόδημα, διότι από το ελαιόλαδο περιμένουν να ζήσουν οι περισσότεροι. Η κυβέρνηση πρέπει να δει σοβαρά το θέμα και να μην επικαλείται διαρκώς τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί στα νέα κλιματικά δεδομένα. Και πέρσι είχαμε το ίδιο πρόβλημα, διότι η ανομβρία είναι σταθερά πολύμηνη. Είναι αναγκαία η στήριξη των πληγέντων παραγωγών», δήλωσε.

Κων/νος Γιαννόπουλος

Η κατάσταση είναι δραματική. Είναι πρωτοφανής ο καύσωνας γιατί έχει μεγάλη διάρκεια. Τα δέντρα έχουν πάθει σοκ, τα γλυνωτά και τα αμμουδερά έχουν στρίψει από την δίψα. Μια βροχή εβδομαδιαία θα μας σώσει. Η φετινή χρονιά αναμένεται καλύτερη από πέρυσι, αλλά αν συνεχιστεί ο καύσωνας, θα μειώσει την απόδοση του καρπού. Αμα δεν έχει ψίχα η ελιά, δεν βγάζει πολύ λάδι.

Γιάννης Τράκας

Έχουμε μεγάλο πρόβλημα και με την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Νερά δεν έχουμε εμείς στην περιοχή. Αν ο καύσωνας τραβήξει κι άλλο, θα επηρεαστεί η παραγωγή. Θα έχουμε καρπόπτωση. Ήδη βλέπουμε να υπάρχει πρόβλημα σε κάποιες περιπτώσεις. Είμαστε ακόμα αρχή καλοκαιριού και θα δούμε τον Σεπτέμβριο αν θα έχουν μαραθεί.

Παύλος Αναστασόπουλος

Φέτος θα είναι τελειωτικό το χτύπημα. Πέρυσι ήταν μικρή η παραγωγή, δεν έβγαλε τίποτα ο κόσμος. Φέτος που θα είναι μεγάλη η παραγωγή, έχουμε ξηρασία παρατεταμένη. Το δέντρο έχει δύο επιλογές: ή να ζήσει το ίδιο ή να αποβάλει τον καρπό. Μάλλον θα γίνει το δεύτερο, αλλά φοβάμαι μη γίνουν και τα δύο. Ο κόσμος εδώ από το λάδι ζει και εξαρτάται.

Σπήλιος Γιάννης

Η κατάσταση είναι χάλια λόγω της ανομβρίας. Τα δέντρα έχουν ξεραθεί και ο καρπός χάθηκε. Δεν ξέρουμε μη χάσουμε και το κεφάλαιο στο τέλος. Ο καύσωνας έχει τραβήξει πολύ. Αν πάει έτσι ο Ιούλιος, δε θα μείνει τίποτα στο τέλος. Το χωριό εδώ από το ελαιόλαδο ζει. Θα τελειώσει η οικονομία αν χαθεί η παραγωγή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot