FOLLOW US: facebook twitter

Ο καύσωνας “καίει” την αγορά

Ημερομηνία: 26-06-2024 | Συντάκτης:

-Η αφόρητη ζέστη επηρεάζει την κίνηση

-Τι δηλώνουν οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Πύργου, Ήλιδας και Ολυμπίας

-Βραδινό ωράριο ως τις 9:30 ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου για Ιούλιο-Αύγουστο με στόχο την εξυπηρέτηση των καταναλωτών

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Οι πολυήμεροι καύσωνες στην Ηλεία αποτελούν πλέον κανονικότητα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, εξέλιξη που τα τελευταία δύο χρόνια είναι κάτι παραπάνω από αισθητή στα αστικά κέντρα. Εκτός από την περιβαλλοντική διάσταση, όμως, το φαινόμενο έχει πλέον σοβαρές επιπτώσεις και στην οικονομική δραστηριότητα, αφού η αγορά «νεκρώνει» λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, τόσο στα εμπορικά καταστήματα όσο και στην εστίαση.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, αποφασίστηκε η υποβολή αιτήματος στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την μετάθεση του απογευματινού ωραρίου κατά μισή ώρα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ώστε να κλείνουν στις 9:30μ.μ. και να προλαβαίνουν οι καταναλωτές να εξυπηρετούνται.

«Ο καύσωνα που είχαμε την περασμένη εβδομάδα, επηρέασε την αγοραστική κίνηση. Μετά τις 12 το μεσημέρι δεν κυκλοφορεί κανένας στην αγορά. Ξαναβγαίνουν όλοι μετά τις 8 με 8:30 το βράδυ, αφού πρώτα υποχωρήσει ζέστη. Επειδή αυτό το ζήσαμε και πέρυσι έντονα τον Ιούλιο, αλλά φέτος από πολύ νωρίς, ζητήσαμε την έγκριση αλλαγής του απογευματινού ωραρίου κατά μισή ώρα και να κλείνουμε στις 9:30. Έτσι θα μπορεί ο κόσμος να εξυπηρετείται πιο άνετα και χωρίς να χρειάζεται να τρέχει τελευταία στιγμή», τόνισε ο κ.Ξανθούλης και υπογράμμισε την ανάγκη λήψης σημαντικών αποφάσεων για τα επόμενα χρόνια.

«Οι προβλέψεις για το κλίμα στην πόλη δεν είναι ευχάριστες. Είδατε ότι φτάσαμε 41 βαθμούς. Πρέπει να συζητήσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι πώς θα γίνει η πόλη πιο φιλική στο περιβάλλον, διότι η ζέστη είναι αφόρητη. Αν έχουμε κάθε χρόνο από δύο δεκαήμερους καύσωνες το καλοκαίρι, η αγορά θα νεκρώσει και οι τουρίστες δεν θα πλησιάζουν στην πόλη», ανέφερε.

Αμαλιάδα: Νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα η κίνηση

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας, Φώτης Νικολόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» πως ο καύσωνας του περασμένου τριημέρου άλλαξε τις συνήθειες των καταναλωτών και επηρέασε την αγορά.

«Με εξαίρεση τα καταστήματα με ηλεκτρικά, στα οποία κατέφυγαν οι πολίτες για να προμηθευτούν είτε ανεμιστήρες είτε κλιματιστικά, η γενικότερη εικόνα έδειξε ότι η κίνηση μειώθηκε. Σχεδόν όλοι βγήκαν είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το απόγευμα.

Οι ενδιάμεσες ώρες καταστημάτων είναι ουσιαστικά χαμένες και όλοι οι έμποροι επωμιζόμαστε το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Είναι μια δύσκολη κατάσταση αυτή, που αν γίνει κανονικότητα τους καλοκαιρινούς μήνες, θα μας προβληματίσει για τη γενικότερη λειτουργία της αγοράς», εξήγησε ο κ. Νικολόπουλος.

Ζορίστηκε από τον καύσωνα η Ολυμπία

Παρόμοια κατάσταση βίωσε και η αγορά της Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς οι τουρίστες από την κρουαζιέρα δεν εμφανίστηκαν μαζικά, ενώ ο πεζόδρομος λόγω ζέστης δεν είχε την αναμενόμενη κίνηση.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του τοπικού εμπορικού συλλόγου, αλλά και της Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Ηλείας (ΟΕΣΗ), Νίκος Καρυώτης, ο καύσωνας δημιούργησε συνθήκες αποτρεπτικές για πεζούς επισκέπτες.

«Ο καύσωνας επηρέασε την κίνηση στην αγορά, διότι δεν ήταν εύκολο για τον κόσμο να κυκλοφορήσει. Δεδομένου ότι πρέπει κάποιος να παρκάρει σχετικά μακριά και μετά να περπατήσει προς τον πεζόδρομο, είναι μια απόσταση που με υψηλή θερμοκρασία δεν την κάνεις εύκολα. Η ζέστη προκαλεί δυσφορία στον κόσμο και αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια -διότι το ζήσαμε και πέρυσι τον Ιούλιο- είναι αναπόφευκτο να επηρεαστεί η τουριστική κίνηση στην Ολυμπία. Πρέπει να συζητήσουμε και να καταλήξουμε όλοι οι φορείς σε ένα σχέδιο με δράσεις που θα βελτιώνουν το κλίμα στην περιοχή και ταυτόχρονα θα δημιουργούν ευχάριστες συνθήκες στους επισκέπτες, για να κρατήσουμε την αγορά σε μια καλή λειτουργία», επισήμανε ο κ. Καρυώτης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot