FOLLOW US: facebook twitter

Ο Γιώργος Γραμματικάκης ταξίδεψε στο αρχέγονο φως…

Ημερομηνία: 26-10-2023 | Συντάκτης:
  • Τον Μάιο του 2018 είχαμε την τιμή να τον υποδεχθούμε στην Ηλεία όπου με την εκπληκτική του ομιλία στα Λεχαινά γοήτευσε το κοινό

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος Έλληνας αστροφυσικός, διανοούμενος, ακαδημαϊκός, συγγραφέας και πρώην ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης, ο οποίος νοσηλευόταν τις τελευταίες δύο μέρες στην Εντατική του ΠΑΓΝΗ με αναπνευστική ανεπάρκεια, και δυστυχώς νωρίς το πρωί της Τετάρτη κατέληξε. Ο Γιώργος Γραμματικάκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, βυθίζοντας στη θλίψη τόσο τους δικούς του ανθρώπους και όσους τον γνώριζαν, όσο και την επιστημονική κοινότητα.

Το πέρασμά του από την Ηλεία

Στην Ηλεία υποδεχθήκαμε τον παγκοσμίου φήμης αστροφυσικό, τον Μάιο του 2018, όταν προσκεκλημένος της Πολιτιστικής Ομάδας Φράγμα και του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης, ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση στο Σινε ΑΣΤΡΟΝ στα Λεχαινών με θέμα “Δημιουργία του Σύμπαντος και το αρχέγονο φως», γοητεύοντας με την ομιλία του το κοινό που έφτασε από κάθε γωνιά του νομού για να τον ακούσει.

Με πλούσιο οπτικό υλικό, διαφάνειες, φωτογραφίες , βίντεο και μουσική του Ντέιβιντ Λίντς, ο Γιώργος Γραμματικάκης ανέλυσε τότε στα Λεχαινά το θέμα της ομιλίας του που απάντησε σε θέματα όπως, το πόσο το φως και η μελέτη του υπήρξε οδηγός στις μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις, στην κατανόηση των μεγάλων μυστικών του Σύμπαντος αλλά και της ζωής.

«Το φως που είναι η μεγάλη γέφυρα ανάμεσα στην επιστήμη, στην τέχνη, στην ανθρώπινη ζωή. Και είναι το μόνο που δεν θα πεθάνει ποτέ. Αυτό όμως που θα ‘θελα να γίνει και πιθανόν να μη ζω για να το δω, είπε ο καθηγητής, θα είναι να συλλάβουμε στους μεγάλους ανιχνευτές μας, τα νετρίνα από την απαρχή του Σύμπαντος. Στην Ελλάδα έγινε ένα από τα πρωτοπόρα και πιο σημαντικά πειράματα στον κόσμο ξεκίνησε στην Πύλο, τα τελευταία 20 χρόνια…»


Με μια ανάρτησή του στο Facebook, το μέλος της Πολιτιστικής Ομάδας Φράγμα Διονύσης Κράγκαρης αποχαιρέτισε το Γιώργο Γραμματικάκη συνοδεύοντας το κείμενο του με μια φωτογραφία από την τότε συνάντησή τους στην πλατεία Αγίου Δημητρίου στα Λεχαινά πίνοντας καφέ με την παρέα της Ομάδας την επόμενη μέρα της εκδήλωσης:

“Αποχαιρετούμε με συγκίνηση τον σπουδαίο επιστήμονα και καθηγητή Γιώργο Γραμματικάκη. Θα τον ευγνωμονούμε για το έργο που άφησε και στη μνήμη μας θα μείνει για πάντα το πέρασμά του από την πόλη μας και η ομιλία του που οργανώσαμε σε μια κατάμεστη αίθουσα για τη Δημιουργία του Σύμπαντος και το Αρχέγονο Φως στις 5 Μαΐου 2018.”


Ποιος ήταν ο Γιώργος Γραμματικάκης

Ο Γιώργος Γραμματικάκης γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Ηράκλειο της Κρήτης. Διέγραψε, στη συνέχεια, ένα μεγάλο κύκλο σπουδών και επιστημονικής έρευνας, για να επιστρέψει το 1982 στα πάτρια εδάφη ως καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ενδιάμεσοι σταθμοί ήταν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Imperial College του Λονδίνου, ο «Δημόκριτος» και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα στρέφονταν γύρω από τη δομή της ύλης και την κοσμολογία, ενώ ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard ασχολήθηκε επίσης με την ιστορία της επιστήμης. Συμμετείχε ακόμα στο πείραμα «Νέστωρ», που είχε ως στόχο να ανιχνεύσει τα φαντασματικά νετρίνα στα θαλάσσια βάθη της Πύλου.


Εξελέγη δύο φορές (1990 και 1993) πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και για μία τετραετία διετέλεσε πρόεδρος του Ιονίου Πανεπιστημίου. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ, πρόεδρος του Μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης» στην Κρήτη, ενώ από το 2012 είναι αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Συνεργάσθηκε παλαιότερα με τις εφημερίδες Βήμα και Ελευθεροτυπία, και αργότερα με το διαδικτυακό Protagon.


Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη σύνδεση της Επιστήμης με τη Μουσική, και οι σχετικές εκδηλώσεις, με τη συνεργασία κορυφαίων μουσικών, έχουν παρουσιασθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδος, αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Υπήρξε μέλος σε επιτροπές Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων για τις προοπτικές της Παιδείας και της Έρευνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τιμήθηκε με ποικίλες διακρίσεις, ενώ ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης των Δήμων Δράμας και Σητείας.

Το 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής με το «Ποτάμι» και συμμετείχε στις Επιτροπές Πολιτισμού και Παιδείας, και επίσης Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπήρξε μια σπάνια προσωπικότητα διεθνούς φήμης. πολυγραφότατος με σπουδαία βιβλία όπως “Η κόμη της Βερενικης” που αγαπήθηκαν πολύ…




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot