Ο «Φον Δημητράκης» έσπασε όλα τα «κοντέρ»!!
Ζηλευτή πρεμιέρα από την Θεατρική Ομάδα Πύργου σε μια από τις καλύτερες παραστάσεις της 25χρονης θεατρικής της παρουσίας με το σπουδαίο έργο του Δ. Ψαθά σε σκηνοθεσία Ε. Στιβανάκη
-Υψηλών προδιαγραφών παράσταση- Ρεσιτάλ ερμηνείας από τον Γιάννη Μανώλη και όλον τον θίασο
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Μια έξοχη πραγματικά παράσταση, προσεγμένη και στην τελευταία της λεπτομέρεια, έδωσε στην πρεμιέρα της στο κατάμεστο από κόσμο θέατρο Απόλλων ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, η Θεατρική Ομάδα Πύργου , που επέστρεψε σαν να μην πέρασε μια μέρα, μετά από τρία χρόνια θεατρικής απουσίας, με την μαύρη κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «ΦΟΝ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ» σε σκηνοθεσία για μια ακόμα φορά, της Ευανθίας Στιβανάκη.
Με ένα σπουδαίο έργο , μια μαύρη κωμωδία, που γράφτηκε το 1946 μέσα στην περίοδο της κατοχής και ανέβηκε το 1946 στην περίοδο του Εμφυλίου ,μια σπαρταριστή σάτιρα πάνω σε ένα πάντα επίκαιρο θέμα, το πάθος για εξουσία. Η Ευανθία Στιβανάκη ανέλαβε ένα δύσκολο εγχείρημα. Να κάνει κωμωδία, υπογραμμίζοντας ωστόσο τη δραματικότητα και οπωσδήποτε τη σημαντικότητα των γεγονότων και τον αντίκτυπο που έχουν στη ζωή των ανθρώπων και ειδικά σε καιρό πολέμου, κρατώντας το θεατή με ένα συνεχές μειδίαμα στα χείλη, εναλλάσσοντας το γέλιο με τη θλίψη και βεβαίως τα κατάφερε επάξια. Φυσικά είχε και το καλύτερο «υλικό», έναν έξοχο και καλοκουρδισμένο θίασο, από υπέροχους ηθοποιούς, παλιούς και καταξιωμένους αλλά και νέους ταλαντούχους που έδωσαν ερμηνευτικά τον καλύτερο εαυτό τους! Σαν να λέμε παραφράζοντας τον Καζαντζάκη «είχε τα πινέλα, είχε και τα χρώματα» και ζωγράφισε τον καλύτερο πίνακα!
Ωστόσο το «πρώτο βιολί» ήταν καθοριστικό για την επιτυχία της παράστασης, ο πρωταγωνιστής και κεντρικός ήρωας, που δεν ήταν άλλος από τον Γιάννη Μανώλη, που ως Φον Δημητράκης, σήκωσε επάξια στους ώμους του το βαρύ τούτο φορτίο, με ένα πραγματικό ρεσιτάλ ηθοποιίας , καταφέρνοντας να ισορροπήσει το φαρσικό ύφος με το τραγικό ύψος των περιστάσεων, Οι κωμικές του γκριμάτσες και οι χιουμοριστικές δεξιότητές του, ήταν πραγματικά απολαυστικές και τον κατατάσσουν στην κατηγορία των μεγάλων ηθοποιών που από δική του καθαρά επιλογή του δίνουν τον τίτλο τιμής του ερασιτέχνη ηθοποιού. Βεβαίως τον Γιάννη Μανώλη πλαισίωναν πολλοί ταλαντούχοι συνάδελφοί του, 13 συνολικά που ανέβασαν τον πήχη της παράστασης, αφού δεν υπήρξε ούτε ένας εξ αυτών που να μην λειτούργησε ως καρατερίστας, με ρόλους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα τους. Καταπληκτικοί όλοι τους! Η Μαρία Αλεξοπούλου – Κολόκα ως Μαρία σύζυγος του Φον Δημητράκη, ο Ιάκωβος Φωτιάδης απίστευτος ως «Ζαλμάς», η Σοφία Μάλεση στο ρόλο της Ευτέρπης,ο Γιάννης Κλάδης ως Χωροφύλακας σκόρπισε το γέλιο, ο Θανάσης Γκατζόπουλος στο ρόλο του Γιάννη, η Νίκη Κατσιαδράμη- Άννα, η Ελένη Νίκα ως Σούλα, ο Δημήτρης Οικονόμου – Σεραφείμ , η Μαρίνα Γραμματικοπούλου. απολαυστική ως Κατίνα, η Δώρα Φάμελου μπριόζα Φωφώ, ο Φάνης Κατσωνόπουλος ως Λεωνίδας, με υπέροχες ερμηνείες όλοι και τέλος η Ράνια Τσακοπιάκου που ως κλόουν – ταχυδακτυλουργός (Ιουλία) χωρίς να πει ούτε μια κουβέντα όπως ο ρόλος της επέβαλλε ( σκηνοθετικό εύρημα της Ευανθίας Στιβανάκη) είχε μια εξαίσια παρουσία με συμβολικό χαρακτήρα.
Την παράσταση άνοιξε ένα μικρό κορίτσι, η Ξανθένια, που κρατούσε σε χέρια του και ανέμιζε δύο ελληνικά σημαιάκια διασχίζοντας τη σκηνή. Αντιστοίχως το φινάλε γράφτηκε με δύο διαχρονικά τραγούδια διασκευασμένα από τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, το <<Γιούπι γιάγια>> και το <<Αχ, πατρίδα μου γλυκιά>>, δίνοντας το χρώμα και το «άρωμα» της εποχής και όχι μόνο της Κατοχικής Ελλάδας,, αφού στο πρόσωπο του Φον Δημητράκη, όλοι έχουμε δει ένα πολιτικάντη της εποχής μας που ζώντας με τα απωθημένο της εξουσίας, μπορεί να φτάσει στο σημείο να «ξεπουλήσει» πατρίδα και οικογένεια. Το πρότυπο του οικογενειάρχη «πατρίς, θρησκεία , οικογένεια», όπου ωστόσο οι μάσκες πέφτουν μόλις γεύεται το μεθυστικό ποτό της εξουσίας. Υπέροχα ήταν και τα κοστούμια της παράστασης από την Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου, όπως και τα σκηνικά από τον Νίκο Σακούλη.
Τέλος να σημειώσουμε ότι όπως επισήμανε και η Ευανθία Στιβανάκη μετά την υπόκλιση των ηθοποιών και το θερμό χειροκρότημα των θεατών για όλους τους συντελεστές, οι φετινές παραστάσεις είναι αφιερωμένες σε δύο μεγάλους απόντες από την ζωή, στον Κώστα Καζάκο και την Φένια Καρδιανού. Παράλληλα ανέφερε από την σκηνή όλα τα ονόματα των μελών της Θεατρικής Ομάδας Πύργου που είχαν δέσει την ζωή τους με την ομάδα και το θέατρο και δεν είναι πια κοντά μας..
Την πρεμιέρα της παράστασης την Παρασκευή το βράδυ παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Καλαματιανός, ο πρώην δήμαρχος Πύργου Γ. Λιατσής, ο Υπ.Τύπου Γραμματείας Αυτοδιοίκησης της ΝΔ Λευτέρης Βαρουξής κ.α
Οι παραστάσεις συνεχίζονται ως τις 20 Νοεμβρίου, κάθε μέρα στις 9 μμ εκτός Δευτέρας, Τρίτης και Τετάρτης και όσοι θέλουν μπορούν να κλείνουν θέσεις στο τηλέφωνο του θεάτρου μετά τις 6 το απόγευμα.
Φωτογραφίες Λάμπρος Τσακριλής