“Ο Επιθεωρητής” θα γράψει ιστορία!
Αποθεώθηκε στην πρεμιέρα της το βράδυ του Σαββάτου η Θεατρική Ομάδα Πύργου με μια παράσταση υπερπαραγωγή
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Πού μπορούν να συναντηθούν η… “Μισιρλού”, ο Ταραντίνο, ο Νικολάι Γκόγκολ και η Θεατρική Ομάδα Πύργου γεφυρώνοντας τα φαινομενικά… αγεφύρωτα; Μα που αλλού, από το θέατρο Απόλλων όταν βάζει την υπογραφή της η Ευανθία Στιβανάκη σκηνοθετώντας την θεατρική παράσταση “Ο Επιθεωρητής” , που έκανε μια εντυπωσιακή πρεμιέρα το βράδυ του Σαββάτου, με ένα πολυπρόσωπο θίασο και την… ανατροπή από το πρώτο λεπτό!
Η αυλαία άνοιξε με δυνατή μουσική στον ξέφρενο ρυθμό της “Μισιρλούς” από την εκτέλεση όμως της περίφημης ταινίας του Ταραντίνο «Pulp Fiction” , με όλον το θίασο να στροβιλίζεται επί σκηνής, με καταπληκτικά κοστούμια εποχής (Ευριδίκη Γερασιμοπούλου), πομπώδεις περούκες και χτενίσματα (Γιάννης Γαβριλόπουλος), αλλά και δύο κλόουν, για να αποδώσουν το ύφος της Τσαρικής Ρωσίας, σε μια ατμόσφαιρα όμως καρναβαλιού!
Και μέσα σε αυτήν την γιορτινή βραδιά η Θεατρική Ομάδα Πύργου γιόρτασε 30 χρόνια γεμάτα ποιοτικό θέατρο και επιτυχίες, βάζοντας συνεχώς νέα στοιχήματα και τον πήχη όλο και ψηλότερα!
Τι παρακολουθήσαμε λοιπόν; Μια θεοπάλαβη κωμωδία, μια σάτιρα γελοιοποίησης και ξεπεσμού ηθών και αξιών, που ξετυλίγεται σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ρωσίας στις αρχές του 19ου αιώνα, όπου κυκλοφορεί η είδηση πως όπου να ΄ναι καταφθάνει ινκόγκνιτο ο γενικός επιθεωρητής του Τσάρου για επιτόπιο έλεγχο των κρατικών ιδρυμάτων! Ο Χλεστακόφ, ένας χαραμοφάης νεαρός από την Πετρούπολη, ένας απατεωνίσκος ολκής, παριστάνει τον επιθεωρητή και επωφελείται από τη «μικρή» αυτή παρεξήγηση. Ο Έπαρχος και οι κρατικοί υπάλληλοι της πόλης, βουτηγμένοι στη διαφθορά, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν την εύνοιά του, επιδίδονται σε κολακείες, ικανοποιούν τις ανάγκες του, γελοιοποιούνται και πέφτουν θύματα απάτης!
Ένα θεατρικό έργο πάντα διαχρονικό, παρότι το έγραψε ο Νικολάι Γκόγκολ το 1836, αναδεικνύοντας την κωμικότατη σήψη και την διαχρονική διαφθορά των σχέσεων κράτους και κοινωνίας, φωτίζοντας τις επιθυμίες, τα πάθη και τη φαιδρότητα των χαρακτήρων Σκόπιμα η Ευανθία Στιβανάκη, προβάλλει την υπερβολή μέσα από τα πρόσωπα αυτών των καρτουνίστικων φιγούρων, θέλοντας να εστιάσει στην αποσύνθεση της κρατικής μηχανής και των λειτουργών της.
Όσο για τις ερμηνείες, τι να πει κανείς! Ένας πολυπρόσωπος θίασος με 17 ρόλους, πολύ σοφά μοιρασμένους, όπου ο καθένας έδωσε τον καλύτερο εαυτό του συμβάλλοντας στο όραμα της σκηνοθέτιδας, δημιουργώντας αυτό το ‘τσίρκο” της διαφθοράς μέσα από την φαιδρότητα των χαρακτήρων. Το δίδυμο των βασικών πρωταγωνιστών, εκπληκτικό! Απέναντι στη θηριώδη θεατρική εμπειρία του Γιάννη Μανώλη που ερμήνευσε όπως πάντα εκπληκτικά με την στόφα του επαγγελματία ηθοποιού τον Έπαρχο, κλήθηκε να σταθεί ο Ιάκωβος Φωτιάδης που ήταν η μεγάλη έκπληξη της παράστασης, στον ρόλο του απατεώνα “Επιθεωρητή”.
Πραγματική αποκάλυψη, ο Ιάκωβος, καθώς του δόθηκε η δυνατότητα να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και στην κυριολεξία “κέντησε”, σκορπίζοντας άφθονο γέλιο! Η κόρη του Επάρχου Δώρα Φάμελου πρόθυμη να ενδώσει στα θέλγητρα του έρωτα του Επιθεωρητή που ήταν σκόπιμα ίσως η πιο καρτσουνίστικη φιγούρα της παράστασης, έγραψε με την ερμηνεία της και την κίνησή της αλλά και την ογκώδη περούκα στο κεφάλι, όπως και μητέρα της ( γυναίκα του Επάρχου) Μαρία Αλεξοπούλου που με τη εκφορά του τονισμένου… “λα” φανέρωνε μεν την βλαχομπαρόκ καταγωγής της, αλλά παρίστανε την κυρία της υψηλής κοινωνίας που ονειρευόταν μεγαλεία. Οι κρατικοί υπάλληλοι ο Δικαστής Φάνης Κατσωνόπουλος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Θανάσης Γκατζόπουλος, Δημήτρης Οικονόμου και ο υπηρέτης του “Επιθεωρητή” Γιάννης Κλάδης αξιοπρόσεκτες ερμηνείες σε ρόλους “κλειδιά” που συνέθεταν όλη τη “δυσοσμία” της κρατικής εξουσίας. Γλυκύτατοι οι δύο κλόουν Πιότρ Ιβάνοβιτς Ράνια Τσακοπιάκου και Διονυσία Κατελούζου, ωραίες παρουσίες η Ελένη Νίκα ως μαντάμ Κοκό, η Μαρία Φάμελου ως γιατρός Χέλγκα και η Ιωάννα Καλαβέσιου υπηρέτρια Μίσκα, σκερτσόζες οι γυναίκες του σιδερά και του εμπόρου Φωτεινή Τζιαντζή και Μαρίνα Γραμματικοπούλου και απολαυστική η Σοφία Μάλεση στο ρόλο του Αστυνόμου.
Δικαίως το θερμό χειροκρότημα του κοινού που αποθέωσε τους ηθοποιούς, τη σκηνοθέτιδα και όλους τους συντελεστές, τους αφανείς εργάτες που έβαλαν ο καθένας το δικό του λιθαράκι γι αυτήν την υπέροχη παράσταση…
Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν ως την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024 εκτός Δευτέρας και Τρίτης. Ώρα έναρξης 21.15 ακριβώς στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΥΡΓΟΥ. Τηλέφωνο κρατήσεων 26210-36521 (από ώρα 6 το απόγευμα και μετά)
Φωτογραφίες: Λάμπρος Τσακριλής
ας αναφέρουμε και την Ιωάννα Καλαβεσιου και για τα μακιγιάζ των ηθοποιών.