FOLLOW US: facebook twitter

Ζημιά χωρίς… αποζημίωση στα λιοστάσια: Ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τον ανοιξιάτικο καύσωνα που έπληξε την ανθοφορία

Ημερομηνία: 27-05-2020 | Συντάκτης:

-Παρέμβαση με επιστολές από Περιφέρεια και Επιμελητήριο Ηλείας

Σοβαρό κίνδυνο οικονομικής ζημιάς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί της Ηλείας, εξαιτίας του ανοιξιάτικου καύσωνα που επηρέασε αρνητικά την ανθοφορία και την καρπόδεση στα ελαιόδεντρα κατά το διάστημα από 16 έως 18 Μαΐου.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΤΚ Κολιρίου, Αντώνης Αντωνακόπουλος, η παρατεταμένη ανομβρία και ο πρωτοφανής καύσωνας επέφεραν σοβαρό πλήγμα στη φετινή ελαιοπαραγωγή.

«Οι ελαιοπαραγωγοί του Κολιρίου χάνουν το μοναδικό φετινό εισόδημά τους, το λάδι, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και κυρίως του πρωτοφανούς καύσωνα, ασυνήθιστου για τον Μάιο μήνα, ειδικά σε μια ευαίσθητη φάση για τη φετινή ελαιοπαραγωγή, κατά την οποία η πλούσια ανθοφορία εξελισσόταν σε καρποδεσία, και είχε ως αποτέλεσμα η τελευταία να περιοριστεί στο ελάχιστο. Το πρωτοφανές αυτό καιρικό φαινόμενο έφερε τη χαριστική βολή στους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι για να επιβιώσουν χρειάζονται την εσπευσμένη εκτίμηση της ζημιάς και την αποζημίωσή τους από τον ΕΛΓΑ», τόνισε ο κ. Αντωνακόπουλος και ζήτησε το έμπρακτο ενδιαφέρον του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλου, του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεοδ. Βασιλόπουλου καθώς και του Δημάρχου Πύργου, Τάκη Αντωνακόπουλου.

Ήδη αυτές τις ημέρες βρίσκονται σε διάφορες αγροτικές περιοχές  γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, για να καταγράψουν  το μέγεθος της ζημιάς στα ελαιόδενδρα. Σαφή εικόνα θα έχει σχηματιστεί σε περίπου δέκα ημέρες, όπως ενημέρωσε σχετικά τον κ. Βασιλόπουλο ο διευθυντής του ΕΛΓΑ του υποκαταστήματος Πάτρας, Γιώργος Κεχαγιάς, ωστόσο η πρώτη εκτίμηση των γεωπόνων είναι πρόκειται για «ακραίο καιρικό φαινόμενο εκτός εποχής».

Ο κ. Βασιλόπουλος μετέφερε με επιστολή του το πρόβλημα στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει αποτελεσματικά τις ανάγκες των παραγωγών.

«Το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί. Το θεσμικό πλαίσιο του  ΕΛΓΑ πρέπει να διαμορφωθεί στα νέα δεδομένα που έχουν καταγραφεί από την κλιματική αλλαγή. Δεν μπορεί να μην αναγνωρίζεται η ζημιά στο άνθος, αφού μετά την ανθοφορία έρχεται η καρπόδεση. Για ποια παραγωγή θα μιλάμε μετά από λίγους μήνες; Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ να κάνουν τις αυτοψίες και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που προβλέπονται ώστε να αποτυπωθεί η πραγματική ζημιά που έχει γίνει. Όπως ενημερώθηκα από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, η πιο βασική προϋπόθεση είναι η παραγωγή της χρονιάς να είναι μειωμένη κατά 30% τουλάχιστον σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας. Δεσμεύομαι να κάνουμε ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  το καλύτερο δυνατό, θα πιέσουμε να υπάρξει αποζημίωση των παραγωγών από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλείa»  τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι επιδιώκεται η καταβολή αποζημίωσης είτε από το πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ) είτε από το πρόγραμμα de minimis της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το συγκεκριμενο ζήτημα χθες ο κ.Βασιλόπουλος συμμετείχε σε  τηλεδιάσκεψη με αντιπεριφερειάρχες από Περιφέρειες της χώρας και συμφωνήθηκε από κοινού να υπάρξει διεκδίκηση για αποζημιώσεις.

Επιστολή και από Νικολούτσο στον ΕΛΓΑ

Για τη ζημιά στις ελαιοκαλλιέργειες έστειλε επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρ. Λυκουρέντζο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, ζητώντας την εξεύρεση λύσης για την αποζημίωση των παραγωγών για να μην χαθεί και φέτος αγροτικό εισόδημα στην Ηλεία.

«Μετά το μεγάλο κύμα καύσωνα το τριήμερο 16 έως 18 Μαΐου 2020, παρατηρούνται ιδιαίτερα αυξημένες ζημίες στην ελαιοπαραγωγή του νομού Ηλείας με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανησυχίες από τους ελαιοπαραγωγούς. Τη συγκεκριμένη εποχή ο καύσωνας βρήκε τα ελαιόδεντρα στη φάση καρπόδεσης, με αποτέλεσμα να πληγεί η προσδοκώμενη παραγωγή. Στις 20 Μαΐου μετά από πρόσκληση προς τον ΕΛΓΑ Πάτρας, επισκέφτηκε χωριά του νομού ο επόπτης του ΕΛΓΑ, και έγιναν έλεγχοι – επισημάνσεις στα χωριά Βαρβάσαινα , Αλφειούσα κ.α. και σήμερα 26 Μαΐου συνεχίστηκαν έλεγχοι και στα χωριά του Δ. Ωλένης.

»Ο επόπτης ανέφερε ότι υπάρχει θέμα, με μια πρώτη εκτίμηση των καλλιεργειών αλλά το μέγεθος θα φανεί σε 10 με 15 ημέρες, όπου με νέους ελέγχους – επισημάνσεις θα γνωρίζουμε επακριβώς το μέγεθος της ζημίας. Σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί σημαντική ζημιά στην καρπόδεση, σας παρακαλούμε να καλυφθεί η ζημιά των παραγωγών μέσω των κρατικών ενισχύσεων  ΠΣΕΑ, γιατί εκτός από τη χαμηλή περσινή τιμή του ελαιολάδου έρχεται νέο πλήγμα στη φετινή παραγωγή με αποτέλεσμα την μεγάλη  μείωση του προσδοκώμενου αγροτικού εισοδήματος»,  αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Νικολούτσος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος