FOLLOW US: facebook twitter

Ο Ελαιώνας Πύργου γιόρτασε τον Προστάτη του Αγ. Τρύφωνα με την συνοδεία ιππέων

Ημερομηνία: 02-02-2024 | Συντάκτης:

Έκοψαν τις πίτες τους σε κοινή εκδήλωση και οι τρεις σύλλογοι του χωριού

Τον Προστάτη του ΄Άγιο Τρύφωνα, γιόρτασε με λαμπρότητα και την περιφορά της Εικόνας στους δρόμους του χωριού, την  Τετάρτη το απόγευμα, παραμονή της εορτής του Αγίου,  στην λειτουργία του Εσπερινού, η Τ.Κ Ελαιώνα Πύργου. Την λιτάνευση της Εικόνας που ακολούθησαν πολλοί πιστοί, κρατούσαν νέοι του χωριού με παραδοσιακές στολές, συνόδευσε η Φιλαρμονική Απόλλων, ενώ προπομπός της λιτανείας ήταν σύμφωνα με το έθιμο ιππείς με τα άλογα τους μεταξύ των οποίων και μια αμαζόνα.

Ο Αγ. Τρύφωνος, έχει καθιερωθεί στην εθιμική λατρεία ως ο προστάτης των γεωργών και πιο συγκεκριμένα των αμπελουργών και στις νεώτερες αγιογραφίες παρουσιάζεται ως νέος, αγένειος, σγουρομάλλης, να κρατάει με το αριστερό του χέρι  ένα «κλαδευτήρι», με το οποίο γίνεται το κλάδεμα των αμπελιών. Και όπως είναι γνωστό  ο Ελαιώνας  (γνωστός και ως Μαλαπάσι) είναι ένα χωριό με αγροτική παραγωγή, κυρίως σταφίδα, αμπέλια και ελιές. 

Και κοπή πίτας των τριών σωματείων του χωριού

Εν τω  μεταξύ, την Κυριακή το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ελαιώνα, έκοψαν  την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους σε κοινή εκδήλωση, οι τρεις δραστήριοι Σύλλογοι και τα σωματεία του χωριού: Ο Εκπολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Ελαιώνα,  ο Αιμοδοτικός Σύλλογος Αγ. Τρύφωνας  και  ο Αθλητικός Σύλλογος Α.Ο ΔΟΞΑ Ελαιώνα, παρουσία πολλών κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. 

Το δήμο Πύργου εκπροσώπησαν οι αντιδήμαρχοι Νώντας Κυριαζής και Δημήτρης Τζουανόπουλος, ενώ τον  βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη, εκπροσώπησε ο συνεργάτης του Γιώργος Καραστέργιος. 

Ο Ελαιώνας είναι ένα ζωντανό χωριό, παρουσιάζει σημαντική δράση και στον πολιτισμό-θυμίζουμε ότι κάθε χρόνο διοργανώνει το Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών  και πολλές άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και στον αθλητισμό με την ποδοσφαιρική του ομάδα ΔΟΞΑ Ελαιώνα, ενώ πρωτοστατεί με τον αιμοδοτικό του σύλλογο στις εθελοντικές αιμοδοσίες και δράσεις αλληλεγγύης. Στην εκδήλωση, τις τρεις πίτες έκοψαν αντίστοιχα οι πρόεδροι των τριών σωματείων και ευχήθηκαν και το 2024 να συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό τις δράσεις τους, με στόχο την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία, έτσι ώστε να παραμείνει «ζωντανό» και ενεργό το χωριό τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot