FOLLOW US: facebook twitter

Ο Διονύσης Καλαματιανός μιλάει στην «Πρωινή»: Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας χρηματοδότησης για όλες τις επιχειρήσεις

Ημερομηνία: 05-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική

Προβλέπει λουκέτα, ανεργία και γιγάντωση της ύφεσης εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών και προτείνει:

Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει αδιαφορία στο οικονομικό επιτελείο για το πρόβλημα των πυροδανειων και προκρίνει την επιβολή της λύσης Χουλιαράκη  στις τράπεζες

Τη διαπίστωση ότι η αρνητική επίδραση της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία είναι ήδη εμφανής, ενώ η κυβέρνηση με τις επιλογές της προκαλεί τη γιγάντωση της ύφεσης, εκφράζει ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Πρωινή». Ο κ. Καλαματιανός επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χρηματοδοτεί με επάρκεια την οικονομία και την κοινωνία, δεν έλαβε μέτρα ικανά να αποτρέψουν τα λουκέτα, την εκτόξευση της ανεργίας, τη μείωση του εισοδήματος των επαγγελματιών, των εργαζομένων, των αγροτών κ.ά. Παράλληλα, σχολιάζει τις εξελίξεις στην Πατρών-Πύργου αλλά και τα σενάρια πρόωρων εκλογών και καταθέτει τις προτάσεις του για τα «πυροδάνεια» και την ηλειακή οικονομία την επόμενη μέρα.

Η οικονομική ύφεση την επόμενη μέρα είναι αναπόφευκτη ή μπορεί να αποτραπεί ή έστω να περιοριστεί;

Η αρνητική επίδραση της πανδημίας στην οικονομία είναι ήδη εμφανής, και αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με ευθύνη της κυβέρνησης. Δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να ακολουθήσει ένα άτολμο και ελλειμματικό σχέδιο, με μέτρα στήριξης, που δεν εγγυώνται την προοπτική και τη βιωσιμότητα της οικονομίας. Η κυβέρνηση επιλέγει την αδράνεια, δεν προχώρησε σε γενναία, οριζόντια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες ανασφάλειας και φόβου για την επόμενη μέρα. Πώς είναι δυνατόν να έχει προοπτική η οικονομία μας, χωρίς ένα μεγάλο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας χρηματοδότησης, εγγυήσεων του Δημοσίου για ρευστότητα στις επιχειρήσεις, χωρίς προληπτικά και ουσιαστικά μέτρα; Παρά τις προτροπές του Αλέξη Τσίπρα να χρησιμοποιήσουν μέρος του «μαξιλαριού» των 37 δις που εξασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις θυσίες και τις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών, οδηγούν τη χώρα σε μια νέα ύφεση, αντί να δώσουν άμεσες και εμπροσθοβαρείς απαντήσεις στις ζοφερές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνονται. Βέβαια, για τα πάσης φύσεως συμφέροντα που τους στήριξαν, είναι γενναιόδωροι, μοιράζοντας εκατομμύρια σε «ημέτερα» ΜΜΕ, ιδιώτες υγείας, διαφημιστές, εργολάβους, επιχειρηματίες και πάει λέγοντας.

Θεωρείτε ότι στη μετα-κορονοϊό εποχή τίθενται σε κίνδυνο δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα;

Είναι γεγονός ότι τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο οι κοινωνίες ζουν μια κατάσταση εξαίρεσης. Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας επιβλήθηκαν μεν δικαιολογημένα, δεν ήταν όμως ουδέτερα. Επιβάρυναν κυρίως τα μεσαία και φτωχά λαϊκά στρώματα. Χιλιάδες οικογένειες κλήθηκαν να περιορίσουν ζωή τους σε ελάχιστα τετραγωνικά για πολλές ημέρες. Η λογική της καραντίνας άνοιξε την όρεξη σε ορισμένους να πειραματιστούν με τις ανοχές του κόσμου σε τέτοιες καταστάσεις. Όμως, ο λαός και οι πολιτικές δυνάμεις της προόδου δεν πρόκειται να ανεχθούν προσπάθειες για παγιοποίηση των περιορισμών με προφάσεις.

Το εργατικό δίκαιο γράφεται από την αρχή. Οι αναστολές σύμβασης, η εκ περιτροπής εργασία, η τηλεργασία κλπ. είναι παρεμβάσεις που έχουν έρθει για να μείνουν και την επόμενη ημέρα. Και είναι μέτρα που αν δεν αγωνιστούμε να αρθούν, σύντομα θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε ένα νέο σπιράλ ύφεσης. Φαίνεται, όμως, ότι η κυβέρνηση δεν το αντιλαμβάνεται έτσι. Φαίνεται να βρήκε την καλύτερη αφορμή για να επιβάλει ιδεοληπτικές πολιτικές, πιάνοντας το νήμα από το μακρινό 2014. Η ματαίωση της αύξησης του κατώτατου μισθού, την ώρα που δίνονται μισθοί δεκάδων χιλιάδων ευρώ στους γνωστούς «φίλους», δείχνει τη διάθεση της κυβέρνησης να δίνει πολλά στους λίγους και  «ψίχουλα» στους πολλούς. Στόχος αντίθετα θα πρέπει να είναι η στήριξη των μισθών αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ένα μακρόπνοο συνεκτικό σχέδιο και όχι μια αποσπασματική λογική που κρατάει σε ομηρία φτώχειας την κοινωνία, μετατρέποντας τους πολίτες σε επαίτες. Αυτό το σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων καταθέσαμε έγκαιρα εμείς, κοστολογημένο και ρεαλιστικό, στον αντίποδα της τακτικής του βλέποντας και κάνοντας. Σε κάθε περίπτωση, ο κόσμος της εργασίας, οι παραγωγικές δυνάμεις, πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για να ανασχέσουν δυναμικά τα νέα μνημόνια, που θα επιχειρήσουν να μας επιβάλουν, στο όνομα της νέας κρίσης.

Οι ηλειακές επιχειρήσεις ταλαιπωρούνται εδώ 10 χρόνια με τα λεγόμενα «πυροδάνεια», με συνέπεια τώρα να μένουν εκτός δανειοδότησης και να κινδυνεύουν με λουκέτο. Υπάρχει λύση σε αυτό το πρόβλημα;

Καταρχάς οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να μην επεκτείνει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, όταν αυτή έληξε στο τέλος του 2019 και καθόρισε τους όρους στο νέο πρόγραμμα δανειοδότησης με επιδότηση επιτοκίου από την  Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Μπορούσε να προβλέψει και την περίπτωση των πυρόπληκτων δανείων, παρέχοντας κάλυψη στους Ηλείους επιχειρηματίες. Δεν το έπραξε. Αντιθέτως και πριν την εμφάνιση της πανδημίας, είχε αφήσει το πολύ σπουδαίο αυτό ζήτημα για το νομό μας στο περιθώριο. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την υπ’ αριθ. 2/94253/0025/21.12.2018 σχετική απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, (ΦΕΚ Β’5960/31.12.2018), παρείχε λύση, καθώς δινόταν η δυνατότητα να ρυθμιστούν τα δάνεια αυτά. Η κυβέρνηση, όμως, αδράνησε για την επιβολή της. Αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι λαμβάνει μέτρα, που δεν έχουν αντιστοίχιση με τις ανάγκες και τα προβλήματα της οικονομίας μας. Είναι άδικο, μετά από την πρωτόγνωρη φυσική καταστροφή των πυρκαγιών στην Ηλεία το 2007 και τη βαθιά ύφεση που ακολούθησε και κατέστησε τους επιχειρηματίες δέσμιους των δανείων αυτών, να αποκλείονται οι επιχειρήσεις της Ηλείας από τα μέτρα στήριξης λόγω της νέας κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε επιτακτικά το ζήτημα, προτείνοντας τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση, ζεστό χρήμα, δηλαδή, χωρίς δανεισμό ύψους 3 δις στις επιχειρήσεις, την καταβολή μηνιαίου επιδόματος σε ελεύθερους επαγγελματίες ίσου με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα, με ανώτερο και κατώτερο πλαφόν, και την παροχή  ρευστότητας ύψους 12 δις με εγγύηση του Δημοσίου, χωρίς όρους τραπεζών, που περιλαμβάνουν και όσους έχουν λάβει πυρόπληκτα δάνεια. Η κυβέρνηση οφείλει να συνειδητοποιήσει το λάθος της και να δώσει την αναγκαία λύση.

Είστε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της Πατρών-Πύργου, μετά και την οριστική ακύρωση του διαγωνισμού;

Ποιος μπορεί να είναι αισιόδοξος όταν ο Υπουργός ακύρωσε τις συμβάσεις με τις οποίες κατασκευάζονταν ο αυτοκινητόδρομος, χωρίς να έχει δρομολογημένο εναλλακτικό σχέδιο; Η κοινή λογική θα υπαγόρευε μια άλλη διαχείριση, με ορθολογισμό, με ρεαλισμό, με σωφροσύνη. Δυστυχώς, ο κ. Καραμανλής είναι εμμονικά αδιάλλακτος χωρίς να έχει εξασφαλίσει την άλλη πρόταση που θέλει να υλοποιήσει, χωρίς να έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση ενός νέου σχεδίου. Όφειλε να συνεχίσει το έργο, όπως κατασκευαζόταν και να επιβάλει την ολοκλήρωσή του έως το 2023, όπως είχε συμβασιοποιηθεί. Αντιθέτως, καταργεί ένα εγκεκριμένο, χρηματοδοτούμενο και υλοποιούμενο έργο. Κάνει προσπάθειες να το αναθέσει στην κοινοπραξία «Ολυμπία Οδός». Εκεί, δηλαδή, απ’ όπου είχε απενταχθεί το 2013, επί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Νέας δημοκρατίας, κατ΄ απαίτηση των εργολάβων. Βάρκα του Υπουργού είναι μόνο η «ελπίδα» ότι οι εγκατεστημένοι εργολάβοι δε θα διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους νομικά, ώστε να μην παραπεμφθεί η κατασκευή του έργου στο αβέβαιο μέλλον. Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να υπολογίσουμε και τυχόν αποζημιώσεις στους εργολάβους που κατασκεύαζαν το έργο, κάτι που θα γιγαντώσει το κόστος του, αλλά και την τοποθέτηση σταθμών διοδίων. Εάν αυτό θεωρείται σοβαρή πολιτική, αφήνουμε τους πολίτες της Ηλείας να το κρίνουν. Ο χρόνος που κυλά, είναι σε βάρος μας, καθώς ο υπάρχων δρόμος – καρμανιόλα αποτελεί μια διαρκή απειλή θανάτου.

Η Ηλεία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα από την πανδημία. Υπάρχει τρόπος να ανακάμψουμε ή κινδυνεύουμε να βυθιστούμε οικονομικά;

Με τέτοιες πολιτικές επιλογές, που δεν παρέχουν ουσιαστικά και επαρκή μέτρα εξασφάλισης της βιωσιμότητας και της ανάκαμψης, είναι βέβαιο ότι η οικονομία και στην Ηλεία θα βουλιάξει. Ο τουρισμός, που αποτελεί πάνω από 20% του ΑΕΠ, έχει τελειώσει πριν καν αρχίσει για φέτος και οι επιχειρηματίες μιλάνε ήδη για λουκέτα, καθώς οι ζημιές είναι δυσβάσταχτες. Είναι τεράστιο το κόστος συντήρησης αυτού του είδους των επιχειρήσεων και είναι ασύμφορο να ανοίξουν για να δουλέψουν με το ένα δέκατο του αναμενόμενου τουρισμού – αν έρθει κι αυτό. Πρέπει, λοιπόν, να ενισχυθεί η ρευστότητα των τουριστικών επιχειρήσεων, να υπάρξουν επενδυτικά προγράμματα και στοχευμένες πολιτικές στήριξης, όπως ένα φιλόδοξο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού από το κράτος, που θα προάγει τον εσωτερικό τουρισμό. Σημαντικό, επίσης, θα ήταν να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΤ και να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη στρατηγική προβολή της χώρας.

Στον πρωτογενή τομέα η καταστροφή είναι σε εξέλιξη. Οι παράγωγοι μας εξαιρέθηκαν παντελώς από τα μέτρα στήριξης, λες και δεν τους ακούμπησε ποτέ η κρίση της πανδημίας. Εξαιρέθηκαν ακόμα και από τη διάταξη που προβλέπει έκπτωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές. Ταυτόχρονα, οι φράουλες και άλλα ευπαθή προϊόντα, που έμειναν αδιάθετα, καταλήγουν στις χωματερές ή μένουν στα χωράφια. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει προς τους παραγωγούς τιμωρητική συμπεριφορά. Δυστυχώς, δεν μας ξενίζει η στάση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και πριν την εμφάνιση του κορονοϊού είχε δείξει τις «διαθέσεις» της. Εκτόξευσε το κόστος παραγωγής, έμεινε να κοιτάει απαθής την τιμή του ελαιολάδου να κατρακυλάει, αύξησε τα τιμολόγια του αγροτικού ρεύματος, εφάρμοσε χαράτσι για όλα τα αλιευτικά σκάφη. Παράλληλα, οι έλεγχοι στην αγορά είναι ανύπαρκτοι, οι παράνομες ελληνοποιήσεις των προϊόντων βρίσκονται σε έξαρση και προωθείται η ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ. Η κυβέρνηση αδιαφορεί, αντί να ενισχύσει τους παραγωγούς μας με παροχή ρευστότητας και να τους εντάξει στα μέτρα στήριξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της πρωτογενούς μας παραγωγής, όπως η καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ για εργαζόμενους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται, η διεξαγωγή εντατικών ελέγχων στην αγορά, η αναστολή καταβολής δανειακών υποχρεώσεων, ασφαλιστικών εισφορών, υποχρεώσεων προς το δημόσιο και προς ΟΤΑ, η μέριμνα για την προτίμηση στα εγχώρια προϊόντα, με το κράτος να δεσμεύει μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής, τροφοδοτώντας νοσοκομεία, σχολεία και ένοπλες δυνάμεις, η μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο κ.ά.

Η κυβέρνηση σας καταλόγισε την εξής αντίφαση: ότι τη χαρακτηρίζετε αποτυχημένη αλλά ταυτόχρονα και ανεύθυνη αν κάνει πρόωρες εκλογές. Προ ημερών ο Αλ. Τσίπρας θεώρησε αναπόφευκτη την προσφυγή στις κάλπες. Πιστεύετε ότι η χώρα χρειάζεται εκλογές;

Η χώρα χρειάζεται πάνω απ’ όλα μια υπεύθυνη, σοβαρή, αποτελεσματική διακυβέρνηση. Η ΝΔ γνωρίζοντας ότι έρχεται μια υφεσιακή καταιγίδα, αλλά και επειδή θέλει να απαλλαγεί από την απλή αναλογική, όπως κατ’ εξακολούθηση στελέχη της έχουν δηλώσει, συντηρεί το ζήτημα των πρόωρων εκλογών. Όλα αυτά, ελπίζοντας ότι θα συγκρατήσει το ποσοστό της. Στη «μάχη» αυτή έχουν μπει και πολλά φιλοκυβερνητικά media, τα οποία συντάσσονται πλήρως με τη γραμμή της και δεν παρουσιάζουν ολοκληρωμένα και αντικειμενικά την κατάσταση που διαμορφώνεται στη κοινωνία. Εάν τολμήσουν να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, θα βρεθούν προ εκπλήξεως. Είναι λάθος να υπολογίζουν χωρίς το λαό, ο οποίος πάντοτε απαντά σε πολιτικά κόλπα και μεθοδεύσεις. Ο λαός είναι σε θέση να αντιληφθεί τις πραγματικές προθέσεις των κυβερνώντων. Είναι βέβαιο ότι μπροστά στο πλέγμα του νεοσυντηρητισμού που απλώνεται απειλητικά στην ελληνική κοινωνία, οι πολίτες θα επιλέξουν τον αριστερό και προοδευτικό δρόμο, ως τον μόνο ικανό για να διαχειριστεί τις πολύ δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έχει απευθύνει, πριν ακόμα και από τις τελευταίες εκλογές, το κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να συνδιαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα απαντήσεων στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας. Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει και μπορούν να διαμορφώσουν τις εξελίξεις.

Ποιες πολιτικές δυνάμεις περιλαμβάνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία απευθύνεται, εδώ και πολύ καιρό, σε όλες τις δυνάμεις της δημοκρατίας και της προόδου, σε όλους τους πολίτες που πιστεύουν στη δίκαιη ανάπτυξη, με εξομάλυνση των τεράστιων οικονομικών ανισοτήτων, με κοινωνική δικαιοσύνη, με αλληλεγγύη, με προάσπιση των δημοσίων αγαθών, για μια ισόρροπη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη. Θεωρώ ότι η προοπτική διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαρκής, ενεργή και τροφοδοτείται από τα μεγάλα αδιέξοδα, που διαπιστώνουν οι πολίτες ότι τους οδηγεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστική η ανταπόκριση των Ηλείων στην ανεπανάληπτη συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο στον Πύργο. Αυτό το κύμα στήριξης διαρκώς μεγαλώνει, όσο αποκαλύπτεται η απραξία της κυβέρνησης, έτσι η μεγάλη ανατροπή από τις προοδευτικές δυνάμεις θα γίνει πράξη στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος