Ο Δήμος Ήλιδας γιόρτασε τα 100 χρόνια από τη σύσταση του Δήμου Αμαλιάδας
Μια ξεχωριστή επετειακή συνεδρίαση του Δημοτικού του Συμβουλίου
Με μία ξεχωριστή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Ήλιδας γιόρτασε σε μία σεμνή τελετή το βράδυ της 23ης Σεπτεμβρίου, την επέτειο των 100 χρόνων από την έκδοση του ΦΕΚ για τη σύσταση του Δήμου Αμαλιάδας, που υπεγράφη την ίδια ακριβώς ημερομηνία του 1924.
Η συνεδρίαση για τον έναν αιώνα της νομικής υπόστασης του Δήμου Αμαλιάδας, που μετεξελίχθηκε σε Δήμο Ήλιδας, είχε εορταστικό χαρακτήρα και για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αμαλιάδας.
Τη διαδικασία της τακτικής συνεδρίαση άνοιξε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Θεώνη Γεωργοπούλου, ενώ κατά την κεντρική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, μίλησε για τη σημασία και την ιστορική διαδρομή του Δήμου Αμαλιάδας, από το 1924 που συστάθηκε έως σήμερα.
Παράλληλα, ο κύριος Χριστοδουλόπουλος έθεσε και τους στόχους της νέας εποχής για το Δήμο, ενώ τόνισε τις μεγάλες κατακτήσεις του παρελθόντος και τους διαχρονικούς αγώνες των δημοτών γι’ αυτές.
Όπως επεσήμανε: «Το 1924 δεν ήθελαν όλοι την Αμαλιάδα ως μια ξεχωριστή ενιαία οντότητα. Αντιθέτως την ήθελαν κομματιασμένη, προκειμένου να μπορούν να την ελέγχουν και να διαχωρίζουν τους κατοίκους της. Σε αυτό ήρθε να βάλει τέλος η 1η Ελληνική Δημοκρατία λίγους μόλις μήνες μετά την ανακήρυξή της, η οποία αποδέχτηκε το αίτημα των κατοίκων της και την ανακήρυξε την Αμαλιάδα ανεξάρτητο δήμο.
Έτσι, αδικίες που κρατούσαν επί δεκαετίες σε βάρος της περιοχής μας και των τότε κατοίκων της, ήρθε να λύσει μια για πάντα το ΦΕΚ του 1924, το οποίο φέρει την υπογραφή του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, που αναγνώρισε τη σύσταση του νέου ενιαίου δήμου. Ενός δήμου που η αξία του φάνηκε στα χρόνια και τις δεκαετίες που ακολούθησαν».
Επιπλέον, ο Δήμαρχος Ήλιδας αναφέρθηκε και στους δημοκρατικούς αγώνες που διαχρονικά έκαναν οι κάτοικοι της Αμαλιάδας. «Η σύσταση του Δήμου μας αποτέλεσε το επιστέγασμα των πολιτικών αγώνων που έδιναν για δεκαετίες οι κάτοικοι του μετέπειτα Δήμου Αμαλιάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1900 έως το 1924, στο χώρο όπου γεωγραφικά βρίσκεται σήμερα η Αμαλιάδα υπήρχαν διαιρεμένες, όπου τα σύνορά τους δεν ήταν καν ευδιάκριτα, αφού οι κάτοικοί τους δρούσαν στην ενιαία περιοχή του εμπορικού και κοινωνικού κέντρου της Αμαλιάδας», ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Οι τότε συμπολίτες μας είχαν δημιουργήσει μια κοινή Αμαλιαδιώτικη συνείδηση. Άρα, η Ελληνική Δημοκρατία του 1924 απλά αποκατέστησε την πραγματικότητα, επανέφερε την κοινή λογική και ήρε την αδικία. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους, που το DNA των δημοτών της Αμαλιάδας απέκτησε δημοκρατικά αντανακλαστικά στο πέρασμα των ετών. Διότι μόνο με δημοκρατικές αντιλήψεις και σε περιόδους δημοκρατίας κατάφερναν να απολαμβάνουν συνθήκες δικαιοσύνης και ισότητας, σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές.
Γι’ αυτό και διαχρονικά στήριζαν τη δημοκρατία και τους δίκαιους αγώνες των Ελλήνων για την κατάκτησή της», τόνισε χαρακτηριστικά.