Ο δείκτης της ντροπής
Oι μεγάλοι πρωταγωνιστές της φτώχειας στην Ελλάδα παραμένουν οι μικροί. Ένα στα πέντε παιδιά κινδυνεύει καθημερινά από το φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού.
Ισως με μοναδική εξαίρεση την αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων που βάσει των στοιχείων φαίνεται ότι εισφέρει στη μείωση της παιδικής φτώχειας κατά 3,19%, ούτε η παροχή επιδόματος ενοικίου και κάρτας σίτισης ούτε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το μεγάλο εφεύρημα της Παγκόσμιας Τράπεζας που πολλοί επέκριναν αλλά όλες οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν, προκαλούν κάποια σημαντική διαφοροποίηση στον δείκτη ντροπής,
Αλλά επειδή φτωχά παιδιά σημαίνει πρωτίστως «φτωχοί γονείς» όπως επισήμανε ο πρώην γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Σταμάτης, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα του ’21 με βάση εισοδήματα του ’20, προκύπτει ότι στην Ελλάδα το 26,9% των απασχολούμενων σε μη μισθωτή εργασία (αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες), είναι σε κίνδυνο φτώχειας. Στους ανέργους η διακεκαυμένη ζώνη της φτώχειας αγγίζει το 64,2%, ενώ στους μισθωτούς το ποσοστό είναι 12,2% κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 5η υψηλότερη θέση μαζί με την Ιταλία.