FOLLOW US: facebook twitter

Ο δεύτερος θάνατος του Βολτέρου

Ημερομηνία: 04-07-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Ο πρώτος γύρος των γαλλικών βουλευτικών εκλογών είχε έναν φανερό θριαμβευτή, την άκρα δεξιά της Μαρίν Λεπέν και του αγνώστου νεαρού «σταρ», όπως συνηθίζεται στους καιρούς της πολιτικής ως κλάδου της διαφήμισης, του Ζορντάν Μπαρντελά.

Το γαλλικό εκλογικό αποτέλεσμα έχει ασφαλώς ιστορική σημασία. Δεν ξέρουμε ακόμα αν η γαλλική ακροδεξιά θα αποσπάσει ή όχι την απόλυτη πλειοψηφία και αν θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Ξέρουμε όμως ότι έχει τον αέρα στα πανιά της. Αντιπροσωπεύει τη σχετική πλειοψηφία του γαλλικού λαού και μια δυναμική διαρκούς διεύρυνσης της επιρροής της. Από ένα σημείο και πέρα, οι διαρκείς εκκλήσεις προς τους Γάλλους να μην την ψηφίσουν, ιδίως από τους εκπροσώπους ενός μισητού κατεστημένου, φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Με τούτα και με κείνα η χώρα του Βολταίρου και του Ραμπελέ, του Μπαλζάκ και του Ζολά, του Ζωρές και του Ντε Γκωλ, του Καμύ και του Σαρτρ ετοιμάζεται, απελπισμένη και σε βαθειά παρακμή, να παραδοθεί τώρα, ή αν όχι τώρα σε δύο με τρία χρόνια, στους επιγόνους του Βισύ και του Πεταίν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot