FOLLOW US: facebook twitter

O δάκος απειλεί ξανά την ελαιοπαραγωγή

Ημερομηνία: 06-11-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

-«Καμπανάκι» λόγω καιρικών συνθηκών από τη ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των ελαιοκαλλιεργητών της Ηλείας για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν, ευνοούν την ανάπτυξη ασθενειών όπως ο δάκος και το γλοιοσπόριο.

Όπως τόνισε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, Γιώργος Μικέογλου, οι φθινοπωρινές συνθήκες θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας αέρος που επικρατούν -και όπως προβλέπεται θα επικρατήσουν και για το επόμενο χρονικό διάστημα-  ευνοούν την ανάπτυξη, την εξέλιξη και τη δραστηριότητα του δάκου, και ζήτησε από τους παραγωγούς να είναι σε εγρήγορση.

«Ο μέσος αριθμός δακοσυλλήψεων του εγκατεστημένου δικτύου παγίδων, καθ’ όλη την περίοδο Οκτωβρίου εμφανίζεται σχετικά υψηλός. Μετά την ολοκλήρωση των δολωματικών ψεκασμών, οι συλλήψεις εντόμων δάκου στις παγίδες δείχνουν αυξητική τάση. Σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν σε δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν σε ελαιώνες, διαπιστώνονται προσβολές από το δάκο, κυρίως στις παραλιακές περιοχές, σε αρδευόμενα λιοστάσια, σε ελαιώνες με μικρή παραγωγή αλλά και σε ορεινές περιοχές εστίες δάκου. Επίσης ευνοϊκές είναι και οι συνθήκες για προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες, (π.χ. γλοιοσπόριο), κάτι το οποίο πρέπει να προσεχθεί επιπλέον από τους ελαιοπαραγωγούς», τόνισε.

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα της Δολωματικής Δακοκτονίας της ΠΕ Ηλείας έχει πλέον, ολοκληρωθεί, ο κ. Μικέογλου συστήνει στους ελαιοπαραγωγούς να διενεργούν δειγματοληψίες και εάν διαπιστώνουν προσβολές, να προβαίνουν στις αναγκαίες επεμβάσεις για την προστασία των ελαιώνων τους από τον δάκο.

«Σε κάθε περίπτωση εφόσον κρίνεται απαραίτητη η επέμβαση, πρέπει να χρησιμοποιούνται  εγκεκριμένα σκευάσματα φυτοπροστασίας για την καλλιέργεια ελιάς, να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας που αναγράφονται στις συσκευασίες τους», τόνισε σημειώνοντας ότι η έγκαιρη συγκομιδή του ελαιοκάρπου προς ελαιοποίηση, στο στάδιο του μεταχρωματισμού του καρπού προλαμβάνει την ανεπιθύμητη προσβολή από το δάκο και επιτυγχάνεται καλύτερη ποιοτική (και ποσοτική) απόδοση σε ελαιόλαδο.

«Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, που η παραγωγή είναι περιορισμένη, ωφέλιμο είναι να προγραμματιστεί η έναρξη της συγκομιδής άμεσα, προκειμένου να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατόν η απώλεια ελαιόκαρπου από τους κύριους εχθρούς και ασθένειες της ελιάς. Η καθυστερημένη συγκομιδή πιθανόν να προκαλέσει μείωση της καρποφορίας του επόμενου έτους. Όσο περισσότερο παραμένουν οι καρποί πάνω στο δένδρο τόσο επιδρούν αρνητικά επί της καρποφορίας της επόμενης χρονιάς, για αυτό θα πρέπει  να προγραμματιστεί η ελαιοσυλλογή στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας του καρπού, έτσι ώστε να υπάρχουν οι βέλτιστες συνθήκες ποιότητας και απόδοσης ελαιολάδου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot