Ο χρόνος που… παράγει χρήμα
Πόσες μέρες έχει ο χρόνος; Κι ένα παιδί του δημοτικού να ρωτήσετε, θα σας απαντήσει 365 μέρες. Για τις ελληνικές τράπεζες, και οπωσδήποτε για κάποιες από αυτές που ακόμη και τώρα, 15 χρόνια μετά τη θέσπιση σχετικής νομοθεσίας, επιμένουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο όχι μόνο του χρήματος αλλά και του χρόνου, ένα έτος έχει 360 μέρες. Και τι σημασία έχει αυτό, θα αναρωτηθεί κανείς.
Υπολογίζοντας το επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου, για παράδειγμα, στη βάση του… Ι.Χ. έτους των 360 ημερών, κερδίζει για κάθε μέρα 1,4% περισσότερο τόκο, που μπορεί σε ημερήσια βάση να είναι λίγα σεντ επιβάρυνσης, αλλά σε κλίμακα πολλών ετών και εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών προκύπτει ένα σημαντικό και, σε κάθε περίπτωση, παράνομο όφελος.
Αυτή την εξωφρενική και παράνομη πρακτική των τραπεζών, έρχεται να ανατρέψει τελεσίδικη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, που κηρύσσει άκυρο τον Γενικό Ορο Συναλλαγών περί υπολογισμού του τόκου σε έτος 360 ημερών, που περιέχεται σε σύμβαση στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Advertisement
Το ενδιαφέρον με την τελεσίδικη δικαστική απόφαση, που δέχθηκε μερικώς την έφεση του δανειολήπτη είναι ότι, η τράπεζα δεν μπορεί να εφαρμόσει μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του πελάτη της, καθώς είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο κυρώσεων για παραβίαση θεσπισμένης από το 2008 απαγόρευσης, αλλά και με πιθανές υποχρεώσεις επιστροφής ποσών αχρεωστήτως εισπραχθέντων από χιλιάδες ανυποψίαστους δανειολήπτες.