FOLLOW US: facebook twitter

Ο Χρ. Χριστοδουλόπουλος μπαίνει μπροστά για το «άγονο» της Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 25-10-2024 | Συντάκτης:

Επικεφαλής της Επιτροπής Διεκδίκησης ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρ. Χριστοδουλόπουλος, στηρίζοντας τα αιτήματα του συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Την πρόθεσή του να ηγηθεί του αγώνα διεκδίκησης να χαρακτηριστεί «άγονο Α’» το Νοσοκομείο Αμαλιάδας εξέφρασε ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, καθώς ανέλαβε επικεφαλής της Επιτροπής ανάληψης ενεργειών και διεκδίκησης υλοποίησης των αιτημάτων. Τα υπόλοιπα μέλη της νεοσύστατης επιτροπής θα είναι ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων Νοσοκομείου Αμαλιάδας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Αμαλιάδας και έναν/μία γιατρό τού Νοσοκομείου Αμαλιάδας.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος στην εισήγησή του, πρέπει να διασφαλιστούν αυξημένα κίνητρα για τις προσλήψεις των γιατρών στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, το οποίο θα προκύψει μόνο από τον καθορισμό τού Νοσοκομείου ως άγονη και προβληματική περιοχή Α΄ κατηγορίας, όπως ακριβώς έχει καθοριστεί η Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου, καθώς και η πλήρης στελέχωση του Νοσοκομείου με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων Νοσοκομείου Αμαλιάδας, κ. Κοτσαύτη, η οποία διάβασε στο σώμα την πρόταση του Σωματείου εργαζόμενων νοσοκομείου Αμαλιάδας για ανάληψη και συντονισμό κοινής δράσης, προς χαρακτηρισμό τού νοσοκομείου Αμαλιάδας ως άγονου κατηγορίας Α’, τόνισε πως το Νοσοκομείο της πόλης παρέχει φροντίδες υγείας εδώ και δεκαετίες, σε ένα μεγάλο αριθμό κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο της βόρειας Ηλείας, αριθμός που αυξάνεται ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες λόγω της προσέλευσης πλήθους ετεροδημοτών, τουριστών και επαγγελματιών.

Κενά τα δύο τρίτα των οργανικών θέσεων

«Στο πέρασμα των ετών και έπειτα από τις δραματικές καταστάσεις που βιώσαμε όλοι με την οικονομική κρίση και την πρωτόγνωρη υγειονομική πανδημία λόγω Covid-19, το νοσοκομείο οδηγήθηκε σε μια βαριά υποστελέχωση, ιδιαίτερα στην ιατρική υπηρεσία. Σήμερα παραμένουν κενά τα δύο τρίτα των προβλεπόμενων ιατρικών οργανικών θέσεων. Το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων μόνιμων γιατρών βαίνει αρνητικό, με αποτέλεσμα οι ανάγκες τού πληθυσμού που αναζητά υγειονομικές υπηρεσίες, να παραμένουν ουσιαστικά ακάλυπτες», εξήγησε και πρόσθεσε πως οι  προσπάθειές τους διαχρονικά για τη στελέχωση του νοσοκομείου με γιατρούς, παρά το επιτυχές αποτέλεσμα, σκόνταψαν στη νομοθεσία που επέτρεψε αφειδώς τις μετακινήσεις προς άλλες υγειονομικές μονάδες.

«Οι γιατροί μας, οι οποίοι είχαν προσληφθεί να υπηρετούν στο νοσοκομείο μας, μετακινήθηκαν με αποφάσεις άλλων σε διάφορες περιοχές, αφήνοντας τους ελάχιστους εναπομείναντες ιατρούς να υπερβαίνουν τις δυνάμεις τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Η δυσμενής αντιμετώπιση της μονάδας μας, έφτασε στο απόγειό της με την έκδοση της ΚΥΑ ( Γ4α/οικ.46490/5-9-2024), στην οποία εντάσσει ως προβληματική και άγονη περιοχή Β΄ κατηγορίας το νοσοκομείο Αμαλιάδας, προβλέποντας τη χορήγηση οικονομικού κινήτρου ποσού 200 ευρώ για κάθε γιατρό και για ορισμένες ειδικότητες επιπλέον 200 ευρώ, δημιουργώντας κατά την άποψή μας μια σοβαρή διάκριση με τα νοσοκομεία που εντάσσονται στη ζώνη Α΄, καθώς εκεί το οικονομικό κίνητρο ανέρχεται σε 300 και σε ορισμένες ειδικότητες επιπλέον 300 ευρώ μηνιαίως», επισήμανε χαρακτηρίζοντας παράδοξη αυτήν την κατάσταση.

«Καμπανάκι» για νέο γύρο άγονων προκηρύξεων

«Δύο νοσοκομεία, τα οποία λειτουργούν υπό ενιαία διοίκηση, να αποφασίζεται να διαχωριστούν σε νοσοκομεία δύο ταχυτήτων Α΄ και Β΄ κατηγορίας, με αποτέλεσμα να απαξιώνεται το έργο των γιατρών τής Αμαλιάδας και να αποτρέπεται η επιλογή των κενών θέσεων από υποψήφιους. Θεωρούμε ότι ο κίνδυνος να κριθούν άγονες όσες προκηρύξεις εκδοθούν για την κάλυψη ιατρικών θέσεων είναι ιδιαίτερα ορατός, καθώς τα παρεχόμενα κίνητρα δεν λειτουργούν ελκυστικά στη σημερινή εποχή που η ακρίβεια καλπάζει και ο κάθε επιστήμονας θα πρέπει να αναζητήσει στέγη και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή που θα υποβάλει την αίτησή του για πρόσληψη. Επιπλέον, η επιβάρυνση των ήδη υπηρετούντων γιατρών στη μονάδα μας, που μάχονται αξιοπρεπώς για τον συνάνθρωπο χωρίς την αντίστοιχη αναγνώριση και επιβράβευσή τους, δημιουργεί αίσθημα απογοήτευσης και ανισότητας», κατέληξε.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Ανδρ. Παπαδάκος συμφώνησε με την αποδοχή τού αιτήματος και τη σύσταση επιτροπής, αλλά καταψήφισε ως προς τη συμμετοχή τού προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ήλιδας, Βησσ. Πολύδωρος πρότεινε να προστεθεί στα υπάρχοντα αιτήματακαι αυτό τής πλήρους στελέχωσης του Νοσοκομείου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot