Ο Μπένι, «οι υπουργοί του» και το deal με τον Κυριάκο
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”92895″ img_size=”full”][vc_column_text]Όσοι πίστεψαν μετά την καθαίρεση του Βαγγέλη Βενιζέλουαπό το ψηφοδέλτιο επικράτειας του ΚΙΝΑΛ – ελέωΦώφης—ότι βρέθηκε να βιώνει στους σκοτεινούς ατραπούς της μοναξιάς,απλά ζούνε μακριά από τις δαιδαλώδεις διαδρομές της κεντρικής πολιτικής σκηνής της χώρας. Όπως άλλωστε δήλωσε ευθείς αμέσως ο άλλοτε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ απαλλαγμένος από τις κομματικές δεσμεύσεις μπορούσε πλέον να αφιερωθεί – ψυχή τε και σώματι – στο μεγάλο εθνικό έργο για το οποίο -όπως ο ίδιος πιστεύει – τον έχει τάξει η Ιστορία.
Πρώτος σταθμός της πορείας του στο ραντεβού με την Ιστορία φυσικά, η με κάθε τρόπο διασφάλιση της αυτοδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επερχόμενες εκλογές. Σκοπός που συνέβαλε άλλωστε στο Βενιζελικης έμπνευσης αφήγημα της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερος στόχος η δημιουργία της Βενιζελικης πτέρυγας στην κυβέρνηση του Κυριάκου. Σήμερα λοιπόν μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης μπορούμε εκ του ασφαλούς να καταγράψουμε δυο τουλάχιστον πρωτοκλασάτους υπουργούς και αρκετούς υφυπουργούς και αξιωματούχους Βενιζελικης επιρροής.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κι ένα από τα πλέον διαφημισμένα πρόσωπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι ο ορισμός του πολιτικού τέκνου του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ως διευθυντής της «διαΝΕΟσις» έγινε εξαιρετικά δημοφιλής εσχάτως – και κατά την κορύφωση του αντιΣΥΡΙΖΑ ανένδοτου – στις τάξεις του νεοφιλελεύθερου μπλοκ, η πολιτική του ανέλιξη όμως μετρά περίπου μια δεκαετία, με ρίζες στο μεταίχμιο του εκσυγχρονιστικού και βενιζελικού ΠΑΣΟΚ.
Συνεργάστηκε με την Αννα Διαμαντοπούλου επί θητείας της στο υπουργείο Παιδείας κι έγινε διευθυντής του Ινστιτούτου Νεολαίας, αλλά ο πολιτικός του μέντορας ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος: Εκείνος τον όρισε επικεφαλής της Μονάδας Αναπτυξιακών Πολιτικών το 2012 και τον προώθησε, επί προεδρίας του, ως το νεώτερο μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Πλασαρίστηκε σε ηγετικό ρόλο στο εγχείρημα των «58», ήταν υποψήφιος με την Ελιά και, πάντοτε επί συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, μετείχε στην διαπραγματευτική ομάδα με την τρόικα.
Πρόσωπο της επιρροής – και της απόλυτης εμπιστοσύνης – Βενιζέλου, με σταθερά στενές πολιτικές σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είναι και η δεύτερη πασοκογενής της κυβέρνησης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Συνεργάστηκε μαζί του για πρώτη φορά το 2000, όταν κατείχε ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού, και ως η μακροβιότερη Γενική Γραμματέας του υπουργείου είχε κεντρικό ρόλο σε στρατηγικές κινήσεις της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου: Είχε καίρια συμβολή στην ανάδειξη του «έπους» της Αμφίπολης και είχε επικριθεί ότι είχε παρακάμψει ουκ ολίγα αρχαιολογικά εμπόδια στην επένδυση του Ελληνικού.
Ο τρίτος – και πλέον «εμβληματικός» – πασοκογενής της κυβέρνησης Μητσοτάκης δεν είναι πολιτικό τέκνο Βενιζέλου. Για άπαντες τους παροικούντες την Χαριλάου Τρικούπη, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης είναι πάντοτε το πολιτικό παιδί του Αλέκου Παπαδόπουλου. Στην εποχή όμως που το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, ΔΗΣΥ και νυν ΚΙΝΑΛ λειτουργεί απλώς ως δεξαμενή τροφοδοσίας στελεχών προς την ΝΔ, οι υπόγειες οσμώσεις οδηγούν παντού. Δεν είναι όμως τυχαίο πως την πιο ηχηρή δημόσια «αγιογραφία» του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε να γράψει και να υπογράψει ένα πρόσωπο που υπήρξε ο στενότερος ίσως συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, το επί χρόνια alter ego του, Γιάννης Δατσέρης.
Πίσω από αυτή την αξιοπρόσεκτη, εάν όχι αξιοσέβαστη, συνάθροιση στα υπουργικά έδρανα της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι μυημένοι στο βαθύ παρασκήνιο των τελευταίων μηνών βλέπουν απλώς το αποτύπωμα ενός πολιτικού deal που έχει κλείσει εδώ και καιρό – το πολιτικό deal του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Είναι η συμφωνία που οδήγησε και στην ρήξη Φώφης Γεννηματά και Ευάγγελου Βενιζέλου αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, και δη με τις «ευλογίες» συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Και είναι επίσης το deal που, εάν ξεπεραστούν συγκεκριμένα – και όχι αμελητέα – εσωκομματικά ζητήματα στην ΝΔ μπορεί να οδηγήσουν τον επόμενο χειμώνα τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη συμφωνία είναι σε γνώση, και μάλιστα με πρωτοβουλία Μητσοτάκη, τόσο του Κώστα Καραμανλή, όσο και του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Το εάν τελικά θα υλοποιηθεί θα εξαρτηθεί από τις αντιστάσεις του, προσώρας, αποδυναμωμένου καραμανλικού συστήματος αλλά και από την έκβασης του επιχειρηματικού πολέμου «κορυφής» που, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξακολουθεί να μαίνεται στο παρασκήνιο.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]