FOLLOW US: facebook twitter

Ο «Αράπης» κάηκε μαζί με την… ψήφο μας!: Αναβίωσε την Τρίτη του Πάσχα το έθιμο στην Παναγία Καθολική

Ημερομηνία: 02-05-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”87682″ img_size=”full”][vc_column_text]Αναβίωσε και φέτος την Τρίτη του Πάσχα στην Γαστούνη με λαμπρότητα και πλήθος κόσμου αλλά και… υποψηφίων, το έθιμο για το κάψιμο του «Αράπη που έρχεται από τα βάθη των αιώνων και συμβολίζει την απαλλαγή της περιοχής από την αγριότητα που έφερε ο Ιμπραήμ. Ο «Αράπης» κρεμασμένος από το καμπαναριό της εκκλησίας Παναγία Καθολική, παραδίδεται στην πυρά κάθε Τρίτη του Πάσχα, μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία και φέτος χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός και ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος παρουσία πολλών ιερέων από όλον το νομό.

Βέβαια ο φετινός εορτασμός είχε και ολίγον… χρώμα προεκλογικό, όχι μόνο λόγω της έντονης παρουσίας των υποψηφίων από όλη την Ηλεία, αλλά και γιατί οι διοργανωτές με μια περισσή δόση χιούμορ είχαν φροντίσει ο «Αράπης» – που ήταν τριπλός- να αναγράφει σε μήνυμα που κρέμασαν «ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΑΣ»! Έτσι, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, στις 11 το πρωί κι ενώ χτυπούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες εν μέσω κροτίδων και βεγγαλικών,  παραδόθηκε στην πυρά μαζί με την ψήφο των πολιτών!

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας στους δρόμους της πόλης της Γαστούνης, με την συνοδεία της Φιλαρμονικής.

Το κάψιμο του «Αράπη» παρακολούθησαν πέρα από τις τοπικές αρχές της Γαστούνης, βουλευτές του νομού, νυν και πρώην,  ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, αντιπεριφερειάρχες και υποψήφιοι δημοτικών, περιφερειακών και εθνικών εκλογών από όλη την Ηλεία. Ο καλός καιρός ήταν σύμμαχος του εθίμου και των θρησκευτικών εκδηλώσεων και γι αυτό συμμετείχε πολύς κόσμος.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot