FOLLOW US: facebook twitter

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος και τα συναισθήματα

Ημερομηνία: 30-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα, Υγεία
Ο Σίγκμουντ Φρόιντ έκανε μεγάλο λάθος: οι κακές μητέρες και οι τραυματικές εμπειρίες στα παιδικά χρόνια δεν είναι η κύρια αιτία συναισθηματικών προβλημάτων. Τα συναισθηματικά προβλήματα προκαλούνται από την ανώμαλη λειτουργία του μυαλού και του προμετωπιαίου φλοιού.

Γνωρίζατε πως οι οδηγοί ταξί στο Λονδίνο έχουν αναπτύξει μεγάλο ιππόκαμπο, που είναι η ίδια η περιοχή του μυαλού η οποία αποθηκεύει μνήμη; Ή ότι περιοχές του μυαλού του Αϊνστάιν που είχαν σχέση με τη λειτουργία των αριστερών δαχτύλων του ήταν διευρυμένες, καθώς ο Αϊνστάιν έπαιζε βιολί;

Υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για τον ανθρώπινο εγκέφαλο που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε πλέον πως ο Σίγκμουντ Φρόιντ έκανε πολύ μεγάλο λάθος όταν είπε πως οι κακές μητέρες και οι τραυματικές εμπειρίες στα παιδικά χρόνια προκαλούν συναισθηματικά προβλήματα αργότερα στη ζωή. Οι πιο πρόσφατες νευροαπεικονιστικές μελέτες είναι άκρως αποκαλυπτικές, καθώς δείχνουν πως ο προμετωπιαίος φλοιός, η περιοχή του εγκεφάλου ακριβώς κάτω από το μέτωπο, που είναι η νεότερη αλλά ταυτοχρόνως η πιο προηγμένη περιοχή του μυαλού, πρέπει να δυσλειτουργεί ώστε να προκληθούν συναισθηματικά προβλήματα.

Το αίσθημα ασφάλειας και άνεσης, τα καλά νέα, η χαρά, η έξυπνη επίλυση προβλημάτων και η φυσική και πνευματική άσκηση προωθούν την παραγωγή ντοπαμίνης και ενδορφινών. Αντιθέτως, το άγχος, η δυστυχία, τα κακά νέα, ο πόνος, η δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων και η ελλιπής φυσική και πνευματική άσκηση προκαλούν τον εγκεφαλικό θάνατο εξαιτίας της οξείδωσης, την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών και την παραγωγή γλουταμινικού οξέος.

Πολλές συναισθηματικές διαταραχές προέρχονται από άλλα συναισθηματικά προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Για παράδειγμα η σύφιλη, εφόσον δεν έχει θεραπευτεί, αλλά και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής εξελίσσονται σε νευροσύφιλη-άνοια και σε εθισμό ουσιών αντίστοιχα.

Επίσης η σχιζοφρένεια προκαλείται ύστερα από τη μη επαρκή αντιμετώπιση ενός ψυχωτικού επεισοδίου. H διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, εφόσον δεν θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό ουσιών, ενώ το άγχος, εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη. Σημειώνεται πως το 95% των περιπτώσεων Αλτσχάιμερ θεραπεύεται μέσω της αντιμετώπισης καρδιαγγειακών νόσων, τραυμάτων κεφαλής, χρόνιου πόνου, κατάθλιψης και άπνοιας ύπνου.

Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα τάση όσον αφορά τις εγκεφαλικές και συναισθηματικές διαταραχές: ανακατατάσσονται ως ιατρικές παθήσεις μόλις εντοπιστεί συγκεκριμένη αιτία. Για παράδειγμα, από τότε που ανακαλύφθηκε η πενικιλίνη η νευροσύφιλη-άνοια έχει χαρακτηριστεί ως ιατρική πάθηση.

Σε αυτό το σημείο θα θέσω ένα αρκετά «ευαίσθητο» ερώτημα: ο ψυχίατρός σας, ο ψυχολόγος σας ή ο οικογενειακός σας γιατρός είναι εξοικειωμένοι με τις νεότερες ανακαλύψεις που αφορούν τον εγκέφαλο;

Ας υποθέσουμε πως αναζητείτε βοήθεια για την υπερβολική εξάρτησή σας στα προϊόντα καπνού ή κάνναβης στην προσπάθειά σας να αντιμετωπίσετε το άγχος. Ποια είναι η στρατηγική θεραπείας; Το «ξεσκάλισμα» των παιδικών σας χρόνων ή τραυμάτων, παλαιότερων και μη, για να αντιμετωπιστεί ο εθισμός σας; Η θεραπεία που σας χορηγείται αντιμετωπίζει τα βασικά βιολογικά και συναισθηματικά προβλήματά σας; Προσφέρει ατομική και έξυπνη αντιμετώπιση του προβλήματος που βασίζεται στον εγκέφαλό σας;

Βεβαίως οποιοσδήποτε ειδικός του εγκεφάλου και των συναισθημάτων θα έπρεπε να δέχεται ερωτήσεις οι οποίες αφορούν τα επιστημονικά στοιχεία που στηρίζουν μια προτεινόμενη στρατηγική θεραπείας και επίσης θα έπρεπε να είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε έναν διάλογο με τον ασθενή που χρειάζεται βοήθεια. Εξαιτίας της σύγχρονης τεχνολογίας και της πρόσβασης στην πληροφορία βρισκόμαστε σε μια «νέα εποχή» για τους ασθενείς που αναζητούν βοήθεια ως προς την αντιμετώπιση των συναισθηματικών προβλημάτων.

*Πρώην καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου George Washington στις ΗΠΑ. Ηταν ψυχίατρος στην περιοχή της Ουάσινγκτον για 40 χρόνια, διετέλεσε επικεφαλής ψυχιατρικός σύμβουλος του FBI και είναι συγγραφέας πολλαπλών βιβλίων και επιστημονικών άρθρων, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων «The Brain: A Beautiful Journey», «Viagra for your Brain» και «JFK: A Magnificent Journey»

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος