Ο αεροπορικός – στρατιωτικός τουρισμός & η αναπτυξιακή ευκαιρία της Ηλείας
117 Π.Μ Ανδραβίδας
Γράφει ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος- αρχαιολόγος
“Δύο και όχι μία σουηδέζες πιλότοι μαχητικού Saab JAS 39 Gripen (Γρύπας), βρίσκονται τελικά στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας μετέχοντας στη νατοϊκή άσκηση Ramstein Flag 2024. Είναι η πρώτη φορά που μετέχουν σε νατοϊκή άσκηση (αφού η Σουηδία είναι νέο μέλος του ΝΑΤΟ) και φάνηκαν ενθουσιασμένες, τόσο με την άσκηση, όσο και με την Ελλάδα
… απογειώθηκαν από την Ανδραβίδα για να γνωρίσουν την περιοχή, που όπως πρόσεξαν είχε τα πάντα για πιλότους ήτοι, θάλασσα, βουνά, χαράδρες κάτι που τις ενθουσίασε.. πήγαν μαζί με άλλους συναδέλφους τους από διάφορες χώρες σε ταβέρνα στην Κυλλήνη, όπου τίμησαν τα γεμιστά .. Τέτοια φαγητό πρώτη φορά απόλαυσαν και σίγουρα θα έχουν να το λένε όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους..”
Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ του “Βήματος” για τις δύο Σουηδέζες πιλότους που συμμετέχουν στην νατοϊκή άσκηση Ramstein Flag 2024 που διεξάγεται στην 117 Π.Μ στην Ανδραβίδα.
Η άσκηση Rammstein με τους άνω των 2000 πιλότων και υποστηρικτικού προσωπικού αλλά και εκατοντάδων ξένων επισκεπτών που ήδη έχουν καταφθάσει και συνολικά αναμένεται να συρρεύσουν στην περιοχή, συνιστά μια σημαντική ευκαιρία, μια ιδανική πλατφόρμα προβολής του τόπου και προσέλκυσης τουρισμού αλλά και μόνιμων κατοίκων.
Ας μη σταθούμε όμως μόνο στην ανωτέρω άσκηση: κάθε χρόνο δεκάδες ή εκατοντάδες στελέχη των ενόπλων δυνάμεων επισκέπτονται την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας για μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα προκειμένου να εκπαιδευτούν, συμμετέχοντας σε διάφορες ασκήσεις, με πλέον γνωστή την Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ».
Τόσο οι ελληνικές όσο και οι ξένες αποστολές διαμένουν σε ξενοδοχεία και καταλύματα της ευρύτερης περιοχής, ενισχύοντάς τα και δημιουργώντας τζίρο σε καταστήματα της τοπικής αγοράς, αρκετές φορές σε νεκρές για τον τουρισμό περιόδους.
Επίσης, πολλές είναι οι τοπικές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που ποικιλοτρόπως συνεργάζονται και συναλλάσσονται σταθερά με την αεροπορική βάση.
Φοβάμαι ότι αρκετοί αξιωματούχοι – αυτοδιοικητικοί της Περιφερειακής Ενότητας αλλά και δημοσίων υπηρεσιών, δεν έχουν κατανοήσει το μεγάλο πλεονέκτημα που συνιστά για την Ηλεία η ύπαρξη και λειτουργία της μεγάλης Αεροπορικής Βάσης της Ανδραβίδας…
Μιας μονάδας της οποίας το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτήν (πάνω από 700 άτομα), ενδυναμώνει και ενισχύει ποικιλοτρόπως την τοπική κοινωνία, η οποία τα τελευταία χρόνια φυλλοροεί πληθυσμιακά, παρακμάζει και αποψιλώνεται διαρκώς με το κλείσιμο ή την υποβάθμιση δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών (Πανεπιστήμιο, Νοσοκομείο, Πρωτοδικείο κ.α.).
Περιμένουμε να δούμε στην πράξη ενέργειες αναγνώρισης της ωφέλειας που συνιστά για τον τόπο η λειτουργία και δράση της 117 Πτέρυγας Μάχης, η οποία μάλιστα στα επόμενα χρόνια και ως το 2030 θα αναβαθμιστεί σημαντικά και θα πρωταγωνιστήσει στην αμυντική θωράκιση της χώρας μας, υποδεχόμενη τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F35.
Περιμένουμε να αναληφθούν πρωτοβουλίες προβολής της Ηλείας στην αεροπορική κοινότητα ως τόπος φιλόξενος, ως το λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων με σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά που τον καθιστά λόγω και των φυσικών καλλονών έναν ξεχωριστό προορισμό που μπορούν να τον επιλέξουν αφενός για μόνιμη εγκατάσταση (είναι γεγονός ότι πολλοί αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που εργάζονται στην βάση της Ανδραβίδας ζουν στην Πάτρα και όχι σε κάποια πόλη της Ηλείας) αλλά και για τις οικογενειακές τους διακοπές.