FOLLOW US: facebook twitter

Νύχτα αγωνίας στο Μουσείο της Ολυμπίας!

Ημερομηνία: 06-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα
Όλοι οι εργαζόμενοι και η Εφορεία Αρχαιοτήτων ήταν στο πόδι άγρυπνοι φρουροί των πολύτιμων αρχαιοτήτων μας

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε  ότι ο αρχαιολογικός χώρος και τα Μουσεία της Ολυμπίας χθες παρέμειναν κλειστά  για το κοινό καθ΄ολη τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που αναμένεται να γίνει και σήμερα, αν και θα υπάρξει νεώτερη ενημέρωση. Γιατί είναι λογικό πως αν δεν σβήσουν ολοκληρωτικά οι φωτιές εννοείται ότι για λόγους ασφαλείας το λουκέτο θα παραμείνει, ενώ όλη η αρχαιολογική ζώνη βρισκεται υπό αυστηρή περιφρούρηση . Ετσι κι αλλιώς αυτή τη στιγμή τουρίστες στην Ολυμπία δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, ενώ ήδη έχουν αρχίσει ακυρώσεις επισκέψεων για τις επόμενες ημέρες.

Εν τω μεταξύ η  δύσκολη νύχτα της Τετάρτης, ήταν νύχτα αγωνίας για τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Ολυμπίας και για τον αρχαιολογικό χώρο όπως και για τον Κρόνιο λόφο,  καθώς οι φλόγες χόρευαν γύρω- γύρω σε μια όχι τόσο μακρινή απόσταση και ο κίνδυνος ήταν ορατός από τις αναζοπυρώσεις. Από νωρίς το απόγευμα ωστόσο είχε τεθεί σε λειτουργία το σύστημα πυροπροστασίας του αρχαιολογικού χώρου που δούλεψε κανονικά – κάτι που δεν συνέβη στις φωτιές του 2007- ενώ η Πολιτική Προστασία ήταν σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονταν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες.

Ολο το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων, αρχαιολόγοι, αρχαιοφύλακες και εργαζόμενοι πέρασαν όλη τη νύχτα στο αίθριο του αρχαιολογικού Μουσείου, νύχτα αγωνίας για το πώς θα ξημερωθούν το πρωί και άγρυπνοι φρουροί των αρχαιοτήτων μας. Οι ομάδες περιφρούρησης που είχαν συστήσει βρισκόταν σε συνεχή εγρήγορση και ετοιμότητα.   Εκτός από τα πολύτιμα εκθέματα του Μουσείου, στο αίθριο υπήρχαν και τα γλυπτά  καλλιτεχνών της έκθεσης κεραμικής που φιλοξενείται στο χώρο και τα οποία παραμένουν στη θέση τους. Ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος σε ανάρτησή του στα social media ανέφερε μεταξύ άλλων «Σε επιφυλακή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας για τα ιερά και τα όσια.. προς το παρόν η κατάσταση δείχνει ότι είναι υπό κάποιο έλεγχο… Ευχαριστούμε όλους για το ενδιαφέρον σας . Μια μεγάλη προσευχή απ’όλους σας να σωθεί η Ολυμπία και όλες οι πληττόμενες περιοχές την Ελλάδα!»

Να σημειώσουμε ότι στην Αρχαία Ολυμπία βρισκόταν από το βράδυ η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που είχε ως αποκλειστικό μέλημα την προστασία του Μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου, αφού ήταν ορατός ο φόβος επανάληψης της τραγικής κατάστασης του 2007 όπου οι φλόγες μπήκαν στο προαύλιο  του Μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου. Μια ενδεχόμενη νέα παγκόσμια κατακραυγή δεν θα ήταν ότι καλύτερο για την κ. Μενδώνη και την κυβέρνηση!  Η ίδια δήλωσε λακωνικά « Ό,τι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται».

Ωστόσο και χθες διατηρήθηκε η ίδια αγωνία για την αρχαιολογική ζώνη της Ολυμπίας, αν και η φωτιά άλλαξε κατεύθυνση και «έφυγε» προς Βίλιζα όπου συνέχισε το καταστροφικό της έργο και σε άλλα χωριά του δήμου Αρχαίας Ολυμπία, που εκκενώθηκαν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος