FOLLOW US: facebook twitter

Ντοκιμαντέρ για τη Γαλλική Επιστημονική Αποστολή στην Ολυμπία!

Ημερομηνία: 19-09-2022 | Συντάκτης:

-Υψηλών προδιαγραφών παραγωγή από τον Ηλείο Αλέξιο Δαμασκόπουλο, σε συνεργασία με τον συγγραφέα-ερευνητή Νίκο Τζανάκο

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ένα εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ, γερμανικής παραγωγής,  για τη γαλλική επιστημονική αποστολή στην Αρχαία Ολυμπία αναμένεται να διατεθεί σύντομα στο κοινό της Ελλάδας και της Ευρώπης από την εταιρεία DreamMaster Production, του σκηνοθέτη και παραγωγού Αλέξιου Δαμασκόπουλου.

Το τρέιλερ έχει ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο και, όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος, πρόκειται για μια παραγωγή εντυπωσιακή και υψηλών προδιαγραφών, η οποία αναδεικνύει με πολύμηνη έρευνα και συνεντεύξεις ένα σημαντικό αλλά σχετικά παραγνωρισμένο ιστορικό γεγονός.

Πρόκειται ουσιαστικά για το δεύτερο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ που αφορά τη Γαλλική εκστρατεία στο Μοριά και τον στρατάρχη Μαιζών, ιδέα που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Πατρινού συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή Νίκου Τζανάκου.

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει διαδρομές στην Αρχαία Ολυμπία και στην Αρχαία Ήλιδα, συνεντεύξεις με τον Νίκο Τζανάκο, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Ερωφίλη-Ίριδα Κόλλια, τον αρχαιολόγο της υπηρεσίας, Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, Γ. Γεωργιόπουλο και την Clémence Weber-Pallez, επιστημονικό μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.

Ο Νίκος Τζανάκος υπογράμμισε σε ανάρτησή του στο fb τη συμβολή τους στην ανακάλυψη του ναού του Δία και στη γενικότερη ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Οι Γάλλοι επιστήμονες ακολούθησαν τρεις βασικές διαδρομές και αποτύπωναν τα πάντα σε Μοριά και Κυκλάδες. Κορυφαία τους επιτυχία, το ότι έφεραν στο φως, μετά από στοχευμένη ανασκαφή, το ναό του Δία, στον οποίο υπήρχε και το χρυσελεφάντινο άγαλμά του (ένα από τα επτά θαύματα του Αρχαίου κόσμου). Υπήρξε η απαρχή της ‘αποκάλυψης’ του ιερού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και το έναυσμα, για την εν συνεχεία οργάνωση-τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων και την ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας, σε ένα από τα κορυφαία brand name στον κόσμο. Ευχαριστούμε τον περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος, κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και το Δήμαρχο της Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γεώργιο Γεωργιόπουλο, για την στήριξή τους. Σκηνοθέτης ο Αλέξης Δαμασκόπουλος, του οποίου η δουλειά στο Α’ ντοκιμαντέρ εντυπωσίασε», ανέφερε.

Κομβικός ο γαλλικός ρόλος στην ανάδειξη της Αρχ. Ολυμπίας 

Ο Αλέξιος Δαμασκόπουλος δήλωσε στην «Πρωινή» πως στο β΄μέρος του ντοκιμαντέρ εστίασε στη Γαλλική Επιστημονική Αποστολή στην Αρχαία Ολυμπία, καθώς πρόκειται για ένα ιστορικό θέμα που ως τώρα δεν είχε την ανάλογη προβολή, τουλάχιστον σε επίπεδο οπτικοακουστικής παραγωγής.

«Με αφορμή τη συνεργασία με τον κ. Τζανάκο στο πρώτο ντοκιμαντέρ για τη Γαλλική Εκστρατεία στον Μοριά και τον στρατάρχη Μαιζών και σε συνδυασμό με το ότι κατάγομαι από τον Πύργο, επιλέξαμε στο δεύτερο ντοκιμαντέρ να εστιάσουμε στη Γαλλική Επιστημονική Αποστολή στην Αρχαία Ολυμπία το 1829, ένα σημαντικό ιστορικό θέμα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που σε επίπεδο ντοκιμαντέρ τουλάχιστον δεν έχει προβληθεί. Η Γαλλική Αποστολή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας σε παγκόσμιο αρχαιολογικό σημείο αναφοράς. Στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται αναφορές και στην Αρχαία Ήλιδα και στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Μας βοήθησαν πάρα πολύ η κ. Κόλλια και ο κ. Αντωνόπουλος από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Κοροβέσης – ενώ παρουσιάσαμε και τη γαλλική οπτική με τo Επιστημονικό μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, την Clémence Weber-Pallez. Μαζί με τους υπόλοιπους ομιλητές, πιστεύουμε ότι δημιουργήσαμε ένα καλό αποτέλεσμα και συγκροτήσαμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη Γαλλική Επιστημονική Αποστολή στην Αρχαία Ολυμπία», τόνισε στην Πρωινή ο Αλέξιος Δαμασκόπουλος, προσθέτοντας ότι στόχος του είναι η προώθηση και διανομή, της παραγωγής πέραν της Ελλάδας και στο εξωτερικό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot