FOLLOW US: facebook twitter

Νοσοκομείο Πύργου: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις επεμβάσεις καταρράκτη από τον Χειρούργο Οφθαλμίατρο, Νικόλαο Τσούλο

Ημερομηνία: 18-01-2022 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”155846″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο Χειρούργος Οφθαλμίατρος Νικόλαος Τσούλος, μιλά στην “Πρωινή” για την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που ακολουθεί στο Νοσοκομείο Πύργου


Συνέντευξη στην Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Εκατοντάδες είναι οι επεμβάσεις καταρράκτη που έχει πραγματοποιήσει ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Επιμελητής Α ΄του Νοσοκομείου “Άγιος Ανδρέας” Πατρών, Νικόλαος Τσούλος, σε Ηλείους ασθενείς, στο Νοσοκομείο του Πύργου και το ενδιαφέρον των πολιτών – κυρίως άνω των 60 ετών- από όλο το Νομό παραμένει αμείωτο.
Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, τη στιγμή που οι Ηλείοι έχουν πλέον την επιλογή, να προχωρήσουν στην ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που ακολουθεί ο κ. Τσούλος, στο χώρο του Νοσοκομείου Πύργου, αποφεύγοντας ταλαιπωρία και έξοδα, από τη μετακίνηση τους εκτός Ηλείας.
Η “Πρωινή” είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κ. Τσούλο, ο οποίος και απάντησε, απλά και κατανοητά σε ερωτήσεις που οι περισσότεροι ασθενείς του θέτουν, σχετικά με τον καταρράκτη και το ιατρείο που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Πύργου.

Τι είναι ο καταρράκτης;
Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του φακού του ματιού που προκαλεί αργή και σταδιακή μείωση της όρασης του ενός ή και των δύο ματιών. Πρόκειται για την πιο κοινή οφθαλμική πάθηση που εμφανίζεται σε ηλικιωμένους ανθρώπους συνήθως άνω των 60 ετών. Ο ασθενής δυσκολεύεται να διαβάσει, να οδηγήσει ή ακόμη και να ξεχωρίσει τις εκφράσεις του προσώπου του άλλου. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο καταρράκτης εμφανίζεται και σε νεαρή ηλικία (π.χ. μετά από λήψη πολλής ποσότητας κορτιζόνης). Ο συγγενής καταρράκτης μπορεί να εμφανιστεί στη νεογνική ηλικία αν η μητέρα κολλήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ερυθρά, ωστόσο είναι σπάνιες οι περιπτώσεις λόγω της εμβολιαστικής κάλυψης από τον ιό.

Ποια τα αίτια του καταρράκτη;
Ο γεροντικός καταρράκτης οφείλεται συνήθως σε εκφύλιση του φακού του ματιού λόγω του γήρατος.. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που καταγράφονται με καταρράκτη και αγγίζει το 95% είναι άνω των 60 ετών. Άλλη μια αιτία πρόκλησης είναι η χρόνια λήψη κορτιζόνης, ενώ και ο τραυματισμός στην περιοχή του ματιού μπορεί να οδηγήσει στο λεγόμενο τραυματικό καταρράκτη. Αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει ένας ασθενής καταρράκτη έχει όταν πάσχει από διαβήτη, υπέρταση, όταν εκτίθεται πολύ στον ήλιο, καπνίζει, είναι παχύσαρκος , η κατάχρηση αλκοόλ και η προηγηθείσα επέμβαση στο μάτι για άλλο λόγο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καταρράκτη;
Τα συμπτώματα του καταρράκτη δεν ξεκινούν αιφνίδια. Μεταξύ άλλων στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται: Θολή όραση, δυσκολία στη νυχτερινή όραση, φωτοευαισθησία, ανάγκη έντονου φωτισμού κατά το διάβασμα, συχνή αλλαγή στα γυαλιά οράσεως (λόγω βαθμού), αλλοίωση στην αντίληψη της έντασης των χρωμάτων, διπλωπία.

Πώς τίθεται η διάγνωση;
Η διάγνωση του καταρράκτη γίνεται με απλή οφθαλμολογική εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία κατόπιν διαστολής της κόρης του ματιού. Ο οφθαλμίατρος εντοπίζει τη θόλωση του φακού του ματιού μέσω της κλινικής εξέτασης.

Ποια είναι η θεραπεία του καταρράκτη;
Όταν πια τα γυαλιά οράσεως που χρησιμοποιείς δεν σε βοηθούν να βλέπεις καλά και δυσκολεύουν την ποιότητα της καθημερινότητάς σου, τότε μάλλον θα πρέπει να σκεφτείς την εγχείρηση καταρράκτη. Δεν έχει σημασία για την αποτελεσματικότητα της επέμβασης το πότε θα αποφασίσεις να την κάνεις. Η απόφαση είναι του εκάστοτε ασθενούς και εξαρτάται από το πόσο άμεση ανάγκη έχει την καλή του όραση π.χ. για τη δουλειά του, αλλά και κατά πόσο η ασθένεια καθιστά δύσκολες τις καθημερινές του δραστηριότητες. Με την εγχείρηση καταρράκτη η κατάσταση είναι εντελώς αναστρέψιμη, εφόσον δεν συνυπάρχει και κάποια άλλη πάθηση στα μάτια όπως για παράδειγμα βλάβη στην ωχρά κηλίδα. Η επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση του θολού φακού και την αντικατάστασή του με άλλο τεχνητό φακό. Η διαδικασία της αφαίρεσης του φακού λέγεται φακοθρυψία και πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία .

Πώς γίνεται η επέμβαση του καταρράκτη;
Η επέμβαση του καταρράκτη πραγματοποιείται με την πλέον σύγχρονη παγκοσμίως μέθοδο της φακοθρυψίας, με τη χρήση ειδικού μηχανήματος, μέσω μικρής τομής χιλιοστών. Ο γιατρός με ένα ειδικό εργαλείο θρυμματίζει το φακό, ο οποίος έχει θολώσει και έχει καταρράκτη και στη συνέχεια, βάζει έναν νέο τεχνητό φακό στη θέση του. Οι φακοί που εφαρμόζονται είναι διαφορετικού τύπου και επιλέγονται μέσω ειδικής μέτρησης για κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Yπάρχει κάποιος περιορισμός για την επέμβαση;
Δεν υπάρχει περιορισμός ως προς την εποχή που θα μπορούσε να κάνει κάποιος την επέμβαση καταρράκτη, καθώς η μετεγχειρητική περίοδος είναι πολύ μικρή, το ίδιο και η φροντίδα που απαιτείται .

Η επέμβαση καταρράκτη γίνεται στο Νοσοκομείο του Πύργου;
Από το 2018 έως σήμερα στο Νοσοκομείο του Πύργου έχω πραγματοποιήσει εκατοντάδες επεμβάσεις καταρράκτη με την προηγμένη μέθοδο της φακοθρυψίας και συνεχίζω ακούραστα για τους πολίτες του νομού Ηλείας.

• Οι επεμβάσεις καταρράκτη γίνονται κάθε Τετάρτη. Για ραντεβού οι ασθενείς μπορούν να επικοινωνούν στα τηλ: 2621082405 ή στο 14500.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia