Νόμος και τάξη, με αρχηγό της… ΕΥΠ, της ΕΡΤ και του ΑΠΕ τον Κυριάκο
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”92908″ img_size=”full”][vc_column_text]Η ασφάλεια έναντι των μεταναστών επιτυγχάνεται δια της αστυνόμευσης, η τάξη στις φυλακές και ο σωφρονισμός έρχονται δια της καταστολής, και η ανεξαρτησία των θεσμών, του λόγου και της ενημέρωσης διασφαλίζονται όταν τίθενται υπό την προσωπική κηδεμονία του πρωθυπουργού. Ο ίδιος, ο πρωθυπουργός δηλαδή, εγγυάται και την ασφάλεια της χώρας αναλαμβάνοντας επίσης προσωπικά και… προϊστάμενος των μυστικών υπηρεσιών.
Κάπως έτσι πρέπει να νοείται η επιστροφή στην «κανονικότητα» και την «ομαλότητα» που υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με βάση τουλάχιστον τα πρώτα προεδρικά διατάγματα και ΦΕΚ που εκδόθηκαν επί διακυβέρνησής του.
Το πρώτο προεδρικό διάταγμα, για την ακρίβεια, με σημερινή ημερομηνία προβλέπει την μεταφορά όλου του χαρτοφυλακίου της μεταναστευτικής πολιτικής, μαζί με την ευθύνη των hotspot και των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, στο νέο υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στο ίδιο υπουργείο με επικεφαλής τον – εξωκοινοβουλευτικό – Μιχάλη Χρυσοχοίδη, μεταφέρονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης βασικές αρμοδιότητες της αντεγκληματικής πολιτικής, όπως η εποπτεία των φυλακών και της σωφρονιστικής πολιτικής.
Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μεταφέρονται επίσης από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, η Ειδική Γραμματεία Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων, Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσής και Ένταξης και Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας και Άλλων Πόρων.
Το εν λόγω διάταγμα φαίνεται να δίνει και την άμεση απάντηση στο ερώτημα που έθεσε, παραδίδοντας το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Ολγα Γεροβασίλη – το εάν, δηλαδή, η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει την μετανάστευση ως ζήτημα παραβατικότητας και όχι ανθρωπιστικής κρίσης. Το ερώτημα δεν φαίνεται, πάντως, να άγγιξε τον νέο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοίδη, όπως δεν τον άγγιξε και η έτερη επισήμανση της Ολγας Γεροβασίλη ότι δεν συναντάται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ανάθεση της μεταναστευτικής πολιτικής σε υπουργείο αρμόδιο για την ασφάλεια και την τάξη.
Αντιδράσεις και ερωτήματα δεν υπήρξαν ούτε από την – συνήθως πολιτικά ευαίσθητη – Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων για την άλλη μεγάλη «μεταρρύθμιση» της κυβερνητικής λειτουργίας, που αφορά την υπαγωγή και των αρμοδιοτήτων των φυλακών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οπερ, για μερίδα του δικαστικού ¨και νομικού κόσμου μάλλον το «μοντέλο Σαλβίνι» αποδεικνύεται πιο ελκυστικό από τις υποχρεώσεις που υπαγορεύει για την χώρα μας το Συμβούλιο της Ευρώπη και ο ευρωπαϊκός νομικός – και αστικός – πολιτισμός.
Κατόπιν τούτων, μάλλον λογικά ουδεμία έκπληξη οφείλει να προκαλέσει και το ΦΕΚ με το οποίο μεταφέρεται στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, «ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, και προσωπικού», και η … Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), ενώ με δεύτερο ΦΕΚ την… άγουσα για το Μαξίμου πήραν και η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η πολιτική εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, μαζί με την ΕΡΤ και το ΑΠΕ, μεταφέρονται απ΄ ευθείας στο πρωθυπουργικό Γραφείο και, προφανώς, το πανελλήνιο αντιλαμβάνεται πλέον καθαρά τι εννοούσαν τα στελέχη της ΝΔ όταν ζητούσαν «από-συριζοποίηση» της δημόσιας τηλεόρασης: Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η ενημέρωση δεν θα παραπέμπει πλέον σε Μαδούρο και Βόρεια Κορέα – θα ενσωματωθεί απλώς, με θεσμική βούλα και υπογραφή, στο Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]