Νόμος για τα κατοικίδια ζώα: Επανέρχεται με σημαντικές αλλαγές
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”76435″ img_size=”full”][vc_column_text]Η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίζεται αποφασισμένη να επαναφέρει στο προσκήνιο το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, επανεκκινώντας τον διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς. Στόχος να απαλειφθούν όλες εκείνες οι διατάξεις που είχαν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων και είχαν οδηγήσει στην απόσυρση του νομοσχεδίου.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», από τη νομοθετική ρύθμιση θα λείπουν οι διατάξεις που όριζαν πρόσθετα τέλη στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς και υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη πρόταση αύξανε τα τέλος σήμανσης στα 6 ευρώ, από το οποίο θα εξαιρούνταν όσοι υιοθετούσαν ζώο από δομές φιλοξενίας. Επίσης, θέσπιζε καταβολή ειδικού τέλους ζωοφιλίας ανά τεμάχιο ειδών, τα οποία πωλούνται στα καταστήματα ζώων συντροφιάς (pet shops), και έδινε τη δυνατότητα διατήρησης έως δύο αστείρωτων ζώων το πολύ ανά ιδιοκτήτη, με την πληρωμή ετήσιου τέλους στους δήμους, ύψους 100 ευρώ για το καθένα.
Ο διάλογος του υπουργείου με τις φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και με μεμονωμένες δημοτικές Αρχές για την κατάρτιση του νέου νομοσχεδίου έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες και θα συνεχιστεί το προσεχές διάστημα με τη συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
«Επιδιώκουμε μία ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματα των ζώων συντροφιάς, η οποία θα προκύψει ύστερα από διάλογο με όλους τους φορείς», δηλώνει στην ίδια εφημερίδα η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ίδιου μέσου, οι βασικοί άξονες στους οποίους αναμένεται να κινηθεί η νέα πρόταση είναι:
- Η δημιουργία μητρώου των φιλοζωικών οργανώσεων που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και δεν αποτελούν «σωματεία-σφραγίδα».
- Η πλήρης οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων των δήμων και οργανώσεων όσον αφορά στην προστασία και στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
- Η μη υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.
- Η μη επιβάρυνση με τέλη των ιδιοκτητών ζώων
- Η δημιουργία κουλτούρας από την παιδική ηλικία ώστε να εκλείψει το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων. Ήδη, σε συνεργασία με τον παγκόσμιο οργανισμό για την υγεία των ζώων, έχει δημιουργηθεί οπτικοακουστικό υλικό για την προώθηση της φιλοζωίας στα σχολεία, το οποίο έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας και το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και έχει προωθηθεί σε πολλά σχολεία.
- Ο ακριβής προσδιορισμός του ρόλου καθενός συμμετέχοντος στις 5μελείς επιτροπές όσον αφορά στη διάσωση, τη στείρωση και τη φιλοξενία ζώων.
- Ο ορισμός του επιθετικού ζώου
- Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας. Θα επιχειρηθεί η αύξηση του ποσοστού επιχορήγησης στους δήμους, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 600.000 ευρώ ετησίως για το σύνολο των ΟΤΑ και θεωρείται ανεπαρκές να καλύψει τις ανάγκες δημιουργίας καταφυγίων.
Παράλληλα, το υπουργείο, μέσω εγκυκλίων-οδηγιών, θα επιχειρήσει να βάλει τάξη στις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας τόσο των δήμων όσο και των σωματείων, με στόχο να διασφαλίσει τις προβλεπόμενες συνθήκες ευζωίας για τα αδέσποτα τετράποδα.
Σύμφωνα με την απάντηση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τελιγιορίδου, σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτας Βράντζα για τη διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, προγραμματίζεται:
- Το πρώτο εξάμηνο του 2019 η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου να ζητήσει επανέλεγχο όλων των τμημάτων από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας.
- Το δεύτερο εξάμηνο του έτους να ζητήσει επιθεώρηση και όλων των κυνοκομείων και καταφυγίων των δήμων, προκειμένου να ελεγχθούν οι δήμοι και να γίνουν οι σχετικές συστάσεις, καθώς δεν υπάρχει η νομική βάση για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων στους δήμους. Τα ευρήματα αυτών των ελέγχων – εφόσον εντοπιστούν προβλήματα – θα κοινοποιηθούν στους αρμόδιους εισαγγελείς για περαιτέρω ενέργειες (αποφάσεις μεταφοράς ζώων, άσκηση ποινικών διώξεων κ.λπ.)
Πηγή: cnn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]