FOLLOW US: facebook twitter

Η Ηλεία “γερνάει”

Ημερομηνία: 24-07-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

-Μόλις 41.000 από τους 150.000 κατοίκους της Ηλείας είναι κάτω από τριάντα ετών

-Δείτε αναλυτικά τον πληθυσμό ανά ηλικία σε κάθε δήμο

– Θέλουμε για τη Δυτική Ελλάδα να γίνει ο τόπος που θα αξίζει κάποιος να ζει, τόνισε ο περ/ρχης Δυτ. Ελλάδας, Νεκτ. Φαρμάκης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Το μέγεθος της ραγδαίας δημογραφικής συρρίκνωσης της Ηλείας μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία της απογραφής του 2021 από την ΕΛΣΤΑΤ για τον μόνιμο πληθυσμό του νομού, αφού από τους 149.894 κατοίκους, μόλις 41.000 είναι κάτω από 30 ετών!

Οι αριθμοί είναι ακόμα πιο αποκαρδιωτικοί στον παιδικό και εφηβικό πληθυσμό, αφού μόλις 37.000 κάτοικοι είναι μέχρι 20 ετών, εν αντιθέσει με όσους είναι πάνω από εξήντα, οι οποίοι πλησιάζουν τους 48.000.

Είναι ενδεικτικό ότι από τους 45.364 κατοίκους του δήμου Πύργου, μόλις 12.500 είναι μέχρι 30 ετών και στον δήμο Ήλιδας 8.100  από τους 29.346.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε παιδιά και νέους το έχουν οι δήμοι της νότιας Ηλείας, αφού δεν έχουν περισσότερους από 1.500 κατοίκους έως 20 ετών, ενώ χαμηλοί είναι οι αριθμοί και στους υπόλοιπους δήμους σε ό,τι αφορά τους νέους.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του πως το  δημογραφικό αποτελεί κρίσιμο εθνικό θέμα, για το οποίο ο θεσμός της Περιφέρειας, πέρα από τις δράσεις στήριξης των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ – όπως το ΤΕΒΑ – είναι κυρίως να λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης, ώστε μέσω της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας να υπάρχει αντιστροφή της «ερημοποίησης» περιοχών.

«Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Δυτική Ελλάδα που είναι μία περιοχή με μεγάλη ύπαιθρο, η οποία μάλιστα είχε εγκαταλειφθεί για πολλά χρόνια. Για να αντιστρέψουμε αυτήν την πορεία, πρέπει να δώσουμε βάρος στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Γι’ αυτό έχουν τεράστια σημασία τα έργα καθημερινότητας που κάνουμε, όπως οι δρόμοι που φτιάχνουμε και οι χώροι αναψυχής. Αυτό που θέλουμε για τη Δυτική Ελλάδα είναι να γίνει ο τόπος που θα αξίζει κάποιος να ζει. Ένας όμορφος και ανεπτυγμένος τόπος είναι πάντοτε ένας τόπος γεμάτος ζωή και με καλό μέλλον. Γι’ αυτά αγωνιζόμαστε», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot