Νομός ενός κατώτερου θεού
-Τιμωρητικού χαρακτήρα κάθε απόφαση της κυβέρνησης για την Ηλεία
Όσο καλοπροαίρετος και καλόπιστος να είναι ένας πολίτης της Ηλείας απέναντι στην κυβέρνηση, δεν μπορεί να μη διαπιστώσει την αλαζονική -έως και εκδικητική- στάση της απέναντι στον νομό, από τις πρώτες μέρες της θητείας της. Αφήνοντας κατά μέρος το γεγονός ότι κανένας βουλευτής δεν κρίθηκε άξιος για υπουργικό χαρτοφυλάκιο, αν εξετάσουμε μία προς μία τις αποφάσεις, έχουν όλες δύο κοινά χαρακτηριστικά: την απουσία διαβούλευσης και την υποβάθμιση της περιοχής.
Πάτρα-Πύργος: Ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής ο Γ’, επιδεικνύοντας μοναδικές μαντικές ικανότητες, προέβλεψε ότι το έργο δεν θα ολοκληρωθεί εγκαίρως με τον ισχύοντα διαγωνισμό και, χωρίς να συζητήσει με τους εκπροσώπους της Ηλείας και χωρίς να έρθει εδώ να μας το πει, αποφάσισε να επιστρέψει στο μοντέλο της σύμβασης παραχώρησης, ενημερώνοντας εκ των υστέρων τους έξι δημάρχους του νομού. Το αποτέλεσμα; Έμπλεξε με τη γραφειοκρατία της Κομισιόν, διότι δεν ακυρώνεις έτσι δημόσιο έργο 300 εκατ. ευρώ, έβαλε απέναντι τους εργολάβους και κινδυνεύει με πολύχρονη δικαστική διένεξη, το έργο δεν προχωρά, οι μήνες περνάνε και η απένταξη είναι το μόνο σίγουρο αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα. Θυμίζω απλώς την ακριβή φράση του Μητσοτάκη προεκλογικά στον Πύργο: «Έχω δώσει εντολή να είναι το πρώτο έργο που θα ξεμπλοκάρει». Αυτό κάνει το υπουργείο, αλλά χωρίς το «ξε»…
Σχολή ΤΕΦΑΑ: Ένα ωραίο απόγευμα του Νοεμβρίου, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέω,ς μας πληροφόρησε ότι αναστέλλει τη λειτουργία της Σχολής ΤΕΦΑΑ Πύργου, διότι έκρινε ότι δεν συντρέχουν οι προδιαγραφές για τη λειτουργία του από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21. Τι κι αν το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει αποφασίσει θετικά από τον Ιούνιο, έστω και χωρίς αναλυτική απόφαση, τι κι αν ο δήμος Πύργου έχει δρομολογήσει τη συνολική αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών (κλειστό μπάσκετ, κολυμβητήριο), η υπουργός δεν διαβουλεύτηκε με κανέναν εκπρόσωπο της Ηλείας. Επιγραμματικά, αναφέρω ότι θα μπορούσε, μέσα από συζήτηση, να ζητήσει εγγυήσεις εύρυθμης λειτουργίας του τμήματος εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, θέτοντας Πανεπιστήμιο και δήμο προ των ευθυνών τους. Προτίμησε μονομερώς να τιμωρήσει τον νομό.
Δομή Φιλοξενίας Μεταναστών: Η νέα κυβέρνηση μας υπογράμμισε ότι το μεταναστευτικό είναι μη διαχειρίσιμο (στις 8 Ιουλίου το ανακάλυψε…) και αποφάσισε να μοιράσει τους μετανάστες ισομερώς σε όλη τη χώρα για να αποσυμφορήσει τα νησιά του Αιγαίου. Σωστή σκέψη, κανένας δεν διαφωνεί. Όμως η διαχείριση προσφύγων-μεταναστών είναι πρώτα από όλα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς, με διαφάνεια, δικαιοσύνη και διαβούλευση. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα από αυτά. «Έτρεξε» διαγωνισμό 2,5 εκατ. ευρώ στα… αγγλικά και στα κρυφά μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, επέλεξε μόνο την Ηλεία από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου για τη φιλοξενία μεταναστών, οργάνωσε «κλειστές» συσκέψεις με τους βουλευτές και τους δημάρχους, για να τους ενημερώσει περί ειλημμένων αποφάσεων. Το καλύτερο από όλα είναι ότι άλλαξε την απόφαση για «1% σε κάθε Περιφερειακή ενότητα» όταν τους είπε ο Κωστας Τζαβάρας ότι η Ηλεία των 155.500 κατοίκων φιλοξενεί ήδη 5.500 μετανάστες, και την έκανε «1% σε κάθε περιφέρεια», αφήνοντας εκτός την Αχαΐα! Όλη η Δυτική Ελλάδα έχει 660.000 κατοίκους, οπότε με 6.600 μετανάστες στην Ηλεία «καθαρίσαμε». Πολύ έξυπνος αυτός που το σκέφτηκε…
Το ζήτημα είναι γιατί η κυβέρνηση επιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά προς την Ηλεία. Περιφερειάρχη «γαλάζιο» ψήφισε ύστερα από τόσα χρόνια, πρώτη θέση στη ΝΔ έδωσε σε Ευρωεκλογές και Εθνικές Εκλογές, τι άλλο να κάνει πια; Μήπως ήθελε σάρωμα ο Μητσοτάκης, ώστε να πάνε 4-1 οι έδρες; Ε, μην τα θέλουμε όλα δικά μας. Η ουσία είναι ότι αντιμετωπιζόμαστε προκλητικά ως νομός ενός κατώτερου θεού…