FOLLOW US: facebook twitter

Νομικές «συμπληγάδες» για τον δήμο Ζαχάρως – Σχεδιάζει προσφυγή στο ΣτΕ για το καθεστώς στις παραλίες

Ημερομηνία: 15-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”84518″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Πώς επηρεάζουν το ΠΔ για τον Κυπαρισσιακό και η απόφαση για ναυαγοσωστική κάλυψη

[/vc_column_text][vc_column_text]Ανάμεσα σε νομικές «Συμπληγάδες» βρίσκεται ο δήμος Ζαχάρως, καθώς καλείται να εφαρμόσει αποφάσεις δύο υπουργείων, Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας, οι οποίες μοιάζουν αντικρουόμενες.

Πριν από μερικές ημέρες, η Επιτροπή Χαρακτηρισμού Πολυσύχναστων Χώρων Αιγιαλού & Παραλίας συνεδρίασε στο Λιμεναρχείο Κατακόλου και αποφάσισε κατά πλειοψηφία να χαρακτηρισθούν ως πολυσύχναστες συνολικά τέσσερις παραλίες στα διοικητικά όρια του δήμου Ζαχάρως , η μία στην εκβολή του ποταμού «Ακίδα», στην Ζαχάρω, η δεύτερη στην παραλία Θολού, η Τρίτη στην περιοχή του Κακοβάτου και η τέταρτη στην περιοχή Νεοχωρίου. Κατά συνέπεια, η δημοτική αρχή θα πρέπει να μεριμνήσεις για τη ναυαγοσωστική τους κάλυψη.

Μάλιστα, κα Δημητροπούλου, μέλος της επιτροπής και εκπρόσωπος της 6ης ΥΠΕ/1ης ΤΟΜΥ Πύργου, αιτιολόγησε την ψήφος της σημειώνοντας ότι τις εν λόγω περιοχές επισκέπτονται οικογένειες με παιδιά και κατά τα παρελθόντα έτη δραστηριοποιούνταν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και εκμετάλλευσης χώρου με σκίαστρα και ανάκλιντρα.[/vc_column_text][vc_single_image image=”122932″ img_size=”full”][vc_column_text]Ωστόσο, ο δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Αλεξανδρόπουλος, καταψήφισε την πρόταση τονίζοντας ότι στις δύο από τις τέσσερις παραλίες ισχύουν οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό, που εκδόθηκε το 2018 κατόπιν σχετικής επεξεργασίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο επιβάλλει την κατάργηση  της πρόσβασης στις δύο από τις τέσσερις παραλίες και δεν επιτρέπει την ανάπτυξη δραστηριοτήτων.

«Ως Δήμος δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να παραβούμε τα προβλεπόμενα από την παρ.γ του Παραρτήματος ΙΙ του ως άνω Π.Δ. και να υποστούμε ποινικές, διοικητικές και οικονομικές τις συνέπειες. Ούτε εγώ προσωπικά, ως μέλος της Επιτροπής, μπορώ να στηρίξω την απόφασή μου σε ανεπιβεβαίωτες, μη επίσημες και ενδεχομένως, μη έγκυρες, “πληροφορίες” που εύκολα μεταβάλλονται. Γι’ αυτό το λόγο με το αρ. πρωτ. 4288/16.06.2021 έγγραφο του Δήμου Ζαχάρως προς το Λιμεναρχείο Κατακόλου που κοινοποιήθηκε τόσο στον ΦΔΥΚΣ& ΚΚ, όσο και στο ΥΠΕΝ (στην αρμόδια Δ/νση διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος & βιοιποικιλότητας) ζητάμε να επιβεβαιωθούν οι ανηρτημένες φερόμενες ως “…επικαιροποιημένες πληροφορίες..” και ότι αυτές οι [επικαιροποιημένες] πληροφορίες/διαπιστώσεις για τους υφιστάμενους οικοτόπους στην περιοχή του Δήμου μας είναι έγκυρες, έχουν επίσημο και οριστικό χαρακτήρα και αντικαθιστούν τις διαπιστώσεις για τους ίδιους οικοτόπους, όπως αυτοί απεικονίζονται στον χάρτη με αρ. Α2 και τίτλο: «Χάρτης οικοτόπων» του Οκτωβρίου 2011, της εγκεκριμένης ΕΠΜ του έτους 2011, που έλαβε υπόψη του το ΥΠΕΝ για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος», ανέφερε στην εισήγησή του.

Όπως ανέφερε στην «Πρωινή» ο κ.Αλεξανδρόπουλος, ο δήμος έχει κάνει τον σχεδιασμό του για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των δύο παραλιών, σύμφωνα και με τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος, προσθέτοντας ότι είναι πιθανή η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να λυθεί το νομικό «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», στο οποίο έχει περιέλθει ο δήμος χωρίς δική του ευθύνη.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia