FOLLOW US: facebook twitter

Νίκος Παπανδρέου: «Ξενόγλωσσο ΑΕΙ στην Ηλεία και ειδικό ταμείο ανομβρίας»

Ημερομηνία: 05-06-2024 | Συντάκτης:

-Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εκ νέου υποψήφιος Νίκος Παπανδρέου μιλάει στην «Πρωινή»

Η συγκρότηση ειδικού ευρωπαϊκού Ταμείου για την ανομβρία με επιτάχυνση των αποζημιώσεων και η ίδρυση ξενόγλωσσου πανεπιστημίου στον άξονα Πύργος-Ολυμπία είναι δύο από τις προτάσεις που κατέθεσε σε συνέντευξή του στην «Πρωινή» ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εκ νέου υποψήφιος Νίκος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της προεκλογικής του περιοδείας στην Ηλεία Στα λίγα λεπτά που μιλήσαμε, στηλίτευσε την κυβερνητική αγροτική πολιτική και υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φωτεινόπουλο


-Το πρώτο και απλό ερώτημα είναι γιατί κάποιος να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ;

Για δυο λόγους: Ο ένας είναι για να ανέβει το ΠΑΣΟΚ και να είναι οιονεί κυβέρνηση και πραγματική αντιπολίτευση, γιατί σήμερα δεν είμαστε, και ο άλλος λόγος είναι ότι το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπεί πραγματικά και διαχρονικά τα συμφέροντα της Ελλάδας. Εμείς φέραμε όλα τα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα. Τώρα οι Σοσιαλιστές περάσαμε κανόνες σε πλατφόρμα για τους εργαζόμενους, όπως π.χ. τους ταχυμεταφορείς (ντελιβεράδες). Είμαστε αυτό που πρεσβεύει το κοινωνικό κράτος. Τα άλλα κόμματα, από το ΚΚΕ μέχρι τη ΝΔ, δεν πρεσβεύουν το κοινωνικό κράτος, έχουν μια “παρτσακλή” ατζέντα. Εμείς είμαστε ένα σοβαρό κόμμα. Άρα με την ψήφο στο ΠΑΣΟΚ, χτυπάμε δύο τρυγόνια με ένα σμπάρο. Ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ και εκπροσωπεί καλά την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Είστε σε μια περιοχή που βιώνει έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Υπάρχει ρεαλιστική αντιμετώπιση;

Δεν ξέρουμε πού θα μας φτάσει η κλιματική κρίση. Η πρότασή μου είναι ένα ειδικό ταμείο για την ανομβρία, που θα συγκροτηθεί με τον τρόπο που θα μας πουν οι ειδικοί. Δεν μπορούμε να κάνουμε ένα ταμείο για όλα, διότι για θέματα υποδομών η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ουσιαστικά «ό,τι πήρατε πήρατε». Όμως για την ανομβρία, που είναι ειδικό πρόβλημα λόγω της κλιματικής αλλαγής, πιστεύω ότι μπορεί να συγκροτηθεί ένα τέτοιο ταμείο για την Ελλάδα, την Ισπανία και άλλες χώρες. Άρα έχουμε κοινούς συμμάχους.

-Οι αγρότες παραπονούνται για την περιβαλλοντική αυστηρότητα της ΕΕ και την επιβολή μέτρων που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής, ενώ παράλληλα εισάγει προϊόντα από τρίτες χώρες που δεν τηρούν κανένα οικολογικό μέτρο. Ποια είναι η γνώμη σας;

Πρέπει να επιδοτηθεί ο αγρότης, για να μειωθεί το κόστος παραγωγής από τα inputs, δηλαδή πετρέλαιο και λίπασμα. Αυτό πρέπει να το λύσουμε και ως Ελλάδα και ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως προς τις εξαγωγές, θα πρέπει να αυστηροποιηθούν όλα τα κριτήρια και όποιος δεν ακολουθεί ίδια οικολογική ανάπτυξη στη γεωργία, θα έχει μεγάλο φόρο. Είναι ένα είδος προστατευτισμού, αλλά ας μην αγοράζουμε όλα τα φτηνά προϊόντα από την Κίνα ή τη Λατινική Αμερική.

Ας βάλουμε έναν τοίχο για ένα διάστημα, ώστε να αναπτυχθούν τα δικά μας προϊόντα, γιατί οι άλλοι έχουν οπωσδήποτε φυτοφάρμακα χειρότερα και δεν ακολουθούν τις περιβαλλοντικές πρακτικές που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσον αφορά όμως την Κοινή Αγροτική Πολιτική στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έχει μεγάλο “φάουλ” γιατί στην ΚΑΠ που διανύουμε δόθηκαν χρήματα για να κάνει κάθε κράτος εθνικό σχέδιο δράσης, αλλά εδώ ούτε σχέδιο φτιάχτηκε ούτε διαβούλευση με τους αγρότες. Ήταν όλα στο κενό.

Η  αντίδραση της ΚΑΠ προς την Ευρώπη είναι και αντίδραση προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ως αποτέλεσμα αυτού του συνονθυλεύματος, χωρίς να ξέρουμε ποιος φταίει, “πάγωσε” η ΚΑΠ πρώτη φορά μεσούσης της περιόδου. Επίσης, θα πρέπει να δίνονται πιο γρήγορα και πιο εύκολα oι αποζημιώσεις. Έχω σηκώσει ψηλά το θέμα στην Ευρωβουλή και είχαμε θετικές απαντήσεις. Έπεται η επόμενη Ευρωβουλή να το προχωρήσει.

-Η Ηλεία είναι η μοναδική περιφερειακή ενότητα χωρίς πανεπιστημιακή σχολή. Η δική σας η πρόταση για να αρθεί αυτή η αδικία, ποια είναι;

Μια πρόταση που πιστεύω ότι θα αναζωογονούσε όλη την Περιφέρεια, είναι μια ξενόγλωσση πανεπιστημιακή σχολή που θα δέχεται και Έλληνες και ξένους σπουδαστές. Άλλες πόλεις σε άλλα κράτη έχουν ήδη πανεπιστήμια στην αγγλική γλώσσα, όπως η Κύπρος και η Ολλανδία, και τραβάνε τους φοιτητές. Η ζώνη Πύργου-Ολυμπίας, αυτή η ιστορική περιοχή της Πελοποννήσου και της Ελλάδας ολόκληρης, θα μπορούσε πιο εύκολα να φιλοξενήσει ένα πανεπιστημιακό τμήμα γύρω από την ιστορία, τις τέχνες, τον πολιτισμό κλπ. στα αγγλικά με δίδακτρα για τους φοιτητές από το εξωτερικό, που τρελαίνονται να έρχονται ως τουρίστες, ώστε να έχει ανεξάρτητους πόρους. Γίνεται ήδη σε πολλά master, αλλά πρέπει να γίνει μαζικά. Πρέπει να ανοίξουμε το  πνεύμα μας. Αυτά που σας πρότεινα, είναι πολύ ελκυστικά αντικείμενα σπουδών για φοιτητές του εξωτερικού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot