FOLLOW US: facebook twitter

Νίκος Ν. Μπελογιάννης «Ήρωες και Αντιήρωες»: Πρώτη παρουσίαση του βιβλίου της Διδώς Σωτηρίου σε μια συνάντηση στην Πάτρα

Ημερομηνία: 22-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός
 –Επιθυμία του υιού Μπελογιάννη να παρουσιάσει το βιβλίο στην γενέτειρα του πατέρα του στην Αμαλιάδα
Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

Η πρώτη παρουσίαση του  βιβλίου της Διδώς Σωτηρίου, «Ήρωες και Αντιήρωες – τριάντα διηγήματα 1931-1991», πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο  στο Πολύεδρο της Πάτρας,  από τον Νίκο Μπελογιάννη, που  αναφέρθηκε στο ιστορικό του βιβλίου και των διηγημάτων,  ενώ μαζί του ήταν η δημοσιογράφος Ελένη Σκάβδη και η φιλόλογος- Διδάκτωρ Ιστορίας Αργυρούλα Αλεξανδροπούλου.

Ο χημικός μηχανικός Νίκος Μπελογιάννης  είναι ο γιός του εκτελεσθέντα αγωνιστή Νίκου Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά, ανεψιός της Διδώς Σωτηρίου και ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα μιας αλληλουχίας ιστορικών  γεγονότων που διαμόρφωσαν μια από τις σημαντικότερες σελίδες της νεοελληνικής ιστορίας.

Έτσι στον μαγικό κήπο του βιβλιοπωλείου Πολύεδρο στην Πάτρα, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Ήρωες και Αντιήρωες»,  υπήρξε μια ευτυχής συνάντηση  των τριών ομιλητών και του  κοινού που αποτελείτο από τους αχαιούς φίλους της γνώσης αλλά και τους υπόλοιπους που έφτασαν από την Αμαλιάδα και τον Πύργο.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 8 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα κάθονται, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες

Η Αργυρούλα Αλεξανδροπούλου χαρακτήρισε το «Ήρωες και αντιήρωες» ως μια βιοπαράσταση – εικόνες ζωής της Διδώς Σωτηρίου όπου το ιδεατό συμπληρώνεται από το ρεαλιστικό στοιχείο μέσα από την πάλη ηρώων και αντιηρώων.

Στο βιβλίο υπάρχει η ενότητα «Ξεκίνημα στη δημοσιογραφία» με σαφώς αυτοβιογραφικά στοιχεία και για την δημοσιογραφική ιδιότητα της Διδώς Σωτηρίου μίλησε η δημοσιογράφος Ελένη Σκάβδη τονίζοντας πως η ευχέρεια της Διδώς να περιγράφει να ερευνά και να αναλύει ήταν  η πεμπτουσία της δημοσιογραφικής της ιδιότητας, που προηγήθηκε της λογοτεχνικής, και γι΄αυτό το δικό της ρεπορτάζ ήταν πάντα Τέχνη.

Πρόκειται για ένα βιβλίο – διαρκές ρεπορτάζ αναζήτησης της ελευθερίας και της αλήθειας με επίκεντρό της τον άνθρωπο ως πρώτη ύλη της «οι άνθρωποί μου έχουν πάντα αντίκρισμα στη ζωή» έχει δηλώσει η Διδώ Σωτηρίου.

Παίρνοντας το λόγο ο Ν. Μπελογιάννης είπε ότι η Διδώ Σωτηρίου ζούσε για να γράφει και πολλά από τα κείμενά της θεωρούνται πρωτοποριακά ακόμη και σήμερα.

Παράλληλα με το συγγραφικό της έργο έκανε αναφορά στην μαχητική αρθρογραφία της ως αποτέλεσμα της γνώσης της καλλιέργειας και της πολυγλωσσίας και της διορατικότητάς της.

Το «Ήρωες και Αντιήρωες» περιέχει αδημοσίευτα διηγήματα της Δ. Σωτηρίου  και είναι το έκτο βιβλίο, που εκδίδεται μετά τον θάνατό της, ενώ περιλαμβάνει 30 διηγήματα που καλύπτουν 60 χρόνια από τη ζωή της συγγραφέως και της χώρας, χωρίστηκε σε έξι ενότητες όπου αναδεικνύεται η εξέλιξη της θεματολογίας και ο τρόπος γραφής της συγγραφέως μέσα στο χρόνο.

Τόνισε ότι θα ήταν μεγάλη χαρά και ικανοποίηση να επισκεφτεί την Αμαλιάδα και να  παρουσιάσει το βιβλίο και στη γενέτειρα του πατέρα του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος