Νικόλαος Αχ. Διάκος: Το νόμιμο δεν είναι και ηθικό
Κάποτε , λίγες εβδομάδες πριν τις δημοτικές εκλογές , ξεκίναγε η μάχη της μπετονιέρας.
Λίγο μπετό σε κείνη την αυλή , λίγα χαλίκια σε εκείνο τον ιδιωτικό δρόμο , άντε και καμιά εκσκαφή σε καμιά ιδιωτική γράνα, έτσι για να μην τσαλαβουτάνε , ευκαιρίας δοθήσης,κάποιοι συμπολίτες μας στις λάσπες.
Ήτανε μεριά ιδιωτικό το έργο, αλλά δεν έπαυε να εξυπηρετεί το εργάκι αυτό ,τις περισσότερες φορές, τις πάγιες ανάγκες συνανθρώπων μας, οι οποίοι εύρισκαν ευκαιρία να εισακουσθούν,να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους και οι δήμαρχοι από την μεριά τους να εισπράξουν και κανά ψήφο παραπάνω στην προσπάθεια επανεκλογής.
Οι καιροί όμως άλλαξαν και οι βαρέλες έγιναν ΄΄πακέτα΄΄. Οι δήμαρχοι που εξόρκιζαν τον υπουργό εσωτερικών για την κατάργηση του επιτρόπου του ελεγκτικού συνεδρίου ,απεδείχθη περίτρανα, ότι δεν φοβόντουσαν τα οικονομικά λάθη επειδή δεν υπήρχαν άνθρωποι στο δήμο που να γνωρίζουν τους νόμους περί εκτέλεσης δημοσίων έργων , αλλά ήθελαν να κάνουν λάθη χωρίς να έχουν καμία ευθύνη. Οι άνθρωποι των δημάρχων λοιπόν γνωρίζουν πολύ καλά την νομοθεσία , ώστε να καταφεύγουν στο άρθρο 32 του Ν. 4412/2016 , όπου στην παράγραφο (1) αναφέρεται κατά λέξη :΄΄ …….οι αναθέτουσες αρχές μπορουν να αναθέτουν δημόσιες συμβάσεις προσφεύγοντας στην διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση ΄΄ και παρακάτω στην παρ. 2 (γ) :
“Στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο , εάν λόγω κατεπείγοντος ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για την αναθέτουσα αρχή, δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπεται για τις ανοικτές , κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες με διαπραγμάτευση ΄΄. Αλλά οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δεν εφευρίσκονται μόνο από τους δημάρχους αλλά έχουν τις περισσότερες φορές την βούλα και την ακούσια χρηματοδότηση της κεντρικής κυβέρνησης και αυτό λόγω των συχνών και πυκνών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που ανακύπτουν μετά από θεομηνίες.
Τα δε έργα όμως που γίνονται με αυτό το κόλπο καμία σχέση δεν έχουν με τις επισυμβήσες καταστροφές . Είναι το άλλοθι για ν’ αναθέσουμε έργα στους ημέτερους με εκπτώσεις που βγάνουνε μάτι.
Και δεν είναι ότι συμφωνούμε με τις μεγάλες εκπτώσεις του 50% ή 60% ή και περισσότερο. Αλλά υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ της σύγχρονης πραγματικότητας των εκπτώσεων πανελλαδικά και των εκπτώσεων του 10% που προσφέρουν οι ημέτεροι ανάδοχοι, στους κατ’ αυτόν τον κλασσικό τρόπο στημένους διαγωνισμούς.
Η συνδιαλλαγή δηλαδή δίνει και παίρνει και το δημόσιο χρήμα που μαζεύτηκε με υπερφολογόγηση, από την σε οικονομική κρίση ελληνική κοινωνία , καταλήγει στα θυλάκια των πονηρών με συνοπτικές διαδικασίες στα όρια, για τους καλώς γνωρίζοντες , της νομιμότητας , αλλά καταβαραθρώνοντας κάθε ηθική τάξη.
Τέτοιους δημάρχους θέλουμε; Αυτούς δηλαδή που στο όνομα της επανεκλογής τους ,αφήνουν πίσω καμένη γη οικονομικά , σκορπώντας κυριολεκτικά με ΄΄νόμιμες ΄΄ διαδικασίες τα οικονομικά των δήμων που προορίζονται για έργα πνοής ;
Και δεν είναι μόνοι τους οι δήμαρχοι που αποφασίζουν . Υπάρχουν και οι οικονομικές επιτροπές που επιβεβαιώνουν. Υπάρχουν και οι οικονομικές υπηρεσίες που θέλουν ” χωροφύλακα ΄΄, τα ελεγκτικά συνέδρια και τον ελεγκτή νομιμότητας για να παρανομούν άφοβα.
Υπάρχουν και οι πολίτες που ανέχονται τους, με την παλιά νοοτροπία, άρχοντες της τοπικής εξουσίας.
Και μετά όταν τα φώτα θα σβήσουν θα επικρατήσει απόλυτο οικονομικό σκοτάδι. Δηλαδή οι νέοι δήμαρχοι θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα , αφού οι οικονομικοί πόροι θα έχουν εξανεμισθεί ή υποθηκευτεί με ακριβές και ίσως άχρηστες συμβάσεις , οι δε παλιοί και επανεκλεγέντες δήμαρχοι και εν όψη των βουλευτικών εκλογών θ΄ αρχίζουν να πιέζουν τη κεντρική κυβέρνηση για νέες χρηματοδοτήσεις εκβιαστικά.
Πύργος 25/05/2019
Ο Πρόεδρος Σ.Ε.Δ.Ε.Ν.Ηλείας
Νικόλαος Αχ. Διάκος
Μηχ/γος-Ηλεκ/γος
Μηχ/κός Ε.Δ.Ε.