Νεότερες έρευνες αμφισβητούν τον ρόλο του άνδρα ως αποκλειστικού κυνηγού στις πρωτόγονες κοινωνίες
Νέες μελέτες έρχονται να αμφισβητήσουν παγιωμένες αντιλήψεις για το μακρινό παρελθόν του ανθρώπινου είδους κατά την παλαιολιθική εποχή, όπως για παράδειγμα ότι οι άνδρες επιδίδονταν τότε κυρίως στο κυνήγι και οι γυναίκες στη συλλογή φρούτων και καρπών.
Από τη μία πλευρά, η συμβολή σε αυτήν την εξέλιξη της αρχαιολογικής σκαπάνης είναι σημαντική, αφού σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν σε νεκροπόλεις λείψανα γυναικών που ήταν θαμμένα μαζί με εργαλεία κυνηγιού
Από την άλλη, όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα αποκτούν οι ανθρωπολογικές και κοινωνιολογικές μελέτες, τόσο σε αρχαίες, όσο και σε σύγχρονές μας κοινωνίες. Σε αυτό το πλαίσιο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Seattle Pacific (ΗΠΑ) ανέλυσαν στοιχεία των 100 τελευταίων ετών από 63 κοινωνίες τροφοσυλλεκτών που απλώνονται σε όλο τον κόσμο, από το Βόρεια και Νότια Αμερική, μέχρι την Αφρική, την Αυστραλία, την Ασία και τα νησιά του Ειρηνικού.
Η ενδελεχής έρευνα των δεδομένων έδειξε ότι στο 79% των κοινωνιών που εξετάστηκαν, οι γυναίκες εξασκούσαν τεχνικές κυνηγιού, ανεξαρτήτως αν είχαν τεκνοποιήσει ή όχι. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%, εξασκούσαν αυτές τις πρακτικές εσκεμμένα, δηλαδή δεν ήταν απλά κάποιο κυνήγι που προέκυψε κατά τη διάρκεια κάποιας άλλης τροφοσυλλεκτικής δραστηριότητας. Επίσης, οι γυναίκες συμμετέχουν ενεργά στην εκπαίδευση των νεότερων μελών της ομάδας σε κυνηγετικές πρακτικές, ενώ φαίνεται να χρησιμοποιούν και μια μεγαλύτερη ποικιλία στρατηγικών κυνηγιού απ’ ότι οι άνδρες.
Όλα αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες αποτελούν έμπειρα μέλη των κυνηγετικών ομάδων, έχοντας αποφασιστικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση των αποστολών τους. Η νέα αυτή ανάγνωση των δεδομένων έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά και άλλων αποδείξεων που ανατρέπουν παγιωμένες αντιλήψεις για τους έμφυλους ρόλους στις κοινωνίες των κυνηγών και τροφοσυλλεκτών.
Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι αυτά τα στερεότυπα ενδεχομένως να έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε παλαιότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, αφού πολλές φορές οι αρχαιολόγοι ήταν διστακτικοί στο να χαρακτηρίσουν ως εργαλεία κυνηγιού διάφορα αντικείμενα που βρίσκονταν θαμμένα μαζί με οστά γυναικών. «Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, ίσως να ήταν χρήσιμη και μια νεότερη εξέταση αυτών των ευρημάτων, υπό το φως και των νέων εργαλείων που έρχονται να προστεθούν στην ερμηνευτική φαρέτρα των επιστημόνων» σχολιάζει η επικεφαλής της ομάδας, Αμπιγκέιλ Άντερσον.
Από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται αποδείξεις ότι οι γυναίκες συμμετείχαν στις κυνηγετικές πρακτικές στους περισσότερους πολιτισμούς υπογραμμίζεται στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή επιθεώρηση PLoS ONE.
Πηγή: sci.news