FOLLOW US: facebook twitter

Νέος ενεργειακός διάδρομος στη Δυτική Ελλάδα

Ημερομηνία: 30-11-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

-Τα οφέλη και οι προοπτικές του αγωγού EastMed συζητήθηκαν στο Περ/κό Συμβούλιο

Τα οφέλη και οι προοπτικές από την κατασκευή του αγωγού EastMed, ο οποίος περνά και από τη Δυτική Ελλάδα, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.

Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο  αγωγόςEastMed είναι μια χερσαία/υποθαλάσσια ενεργειακή υποδομή που, μαζί με τον αγωγό ΠΟΣΕΙΔΩΝ, στοχεύει να συνδέσει απευθείας τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου με το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα, μέσω Κύπρου, Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας, και θα συμβάλει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, παρέχοντας μια αξιόπιστη νέα πηγή και οδό για την παροχή αερίου ή/και υδρογόνου.

«Ο αγωγός στην Ελλάδα έχει σχεδιαστεί με μεταφορική ικανότητα έως 21 δισεκ. κυβικά μέτρα το χρόνο (BSCM/έτος) φυσικού αερίου μέχρι την περιοχή της Μεγαλόπολης στην Πελοπόννησο, και από εκεί έως 20 BSCM/έτος ως τον Σταθμό Συμπίεσης Φλωροβουνίου στην Ήπειρο. Ο αγωγός EastMed ακολουθεί μια υποθαλάσσια διαδρομή από πηγές της ανατολικής Μεσογείου (τόσο του Ισραήλ όσο και της Κύπρου) προς την Κύπρο, στη συνέχεια στις ακτές της Κρήτης και μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας στις ακτές της Θεσπρωτίας και, μέσω του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ στην Ιταλία. Η σύνδεση με τον αγωγό ΠΟΣΕΙΔΩΝ θα ενισχύσει περαιτέρω την ολοκλήρωση της ενεργειακής αγοράς της ΕΕ μέσω των πρόσφατων ανακαλύψεων στη λεκάνη της Λεβαντίνης στο Ισραήλ.

Με περίπου 2.000 km μήκος, εκ των οποίων περισσότερα από 1.400 km είναι υποθαλάσσια, ο αγωγός EastMed συνδέει υποθαλάσσια το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα μέσω της Κρήτης, και αφού διατρέξει για περίπου 540 km την ηπειρωτική Ελλάδα, την Ιταλία μέσω μιας υποθαλάσσιας διαδρομής 210 km κατά μήκος του Ιονίου μέσω του υποθαλάσσιου τμήματος του Αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ» ανέφερε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η κατασκευή του είναι η επιλογή που συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα για τη χώρα μας αφού ανοίγει ουσιαστικά έναν νέο ενεργειακό διάδρομο ο οποίος θα καλύψει μελλοντικά και τα κοιτάσματα του Ελλαδικού χώρου και διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας καθώς και την αύξηση του ανταγωνισμού στην τελική αγορά φυσικού αερίου.

«Θα φέρει πιο κοντά γειτονικές χώρες με κοινά συμφέροντα (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ιταλία) συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας, ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως «μαγιά» για τη διαμόρφωση νέων πολυμερών σχημάτων συνεργασίας (Eastern MediterraneanGasForum).Διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως η Δυτική Ελλάδα. Συνεπώς, διευκολύνει την αντικατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο, με ισχυρό, θετικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις προαναφερθείσες περιοχές και ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα», σημείωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot