FOLLOW US: facebook twitter

Νέο «ταβάνι» για όλες τις συντάξεις – Από τον Σεπτέμβριο οι ρυθμίσεις

Ημερομηνία: 06-08-2019 | Συντάκτης:

Προς τις αρχές Σεπτεμβρίου νομοθετείται το νέο πλαφόν στις συντάξεις, ώστε να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την πληρωμή των συντάξεων Οκτωβρίου. Η ισχύς του νέου πλαφόν θα είναι αναδρομική και θα αφορά όλες τις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις -παλαιές επανυπολογισµένες και νέες- όπως και τις εκκρεμείς και µελλοντικές. Τα υπερβάλλοντα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί αναμένεται να συμψηφιστούν µε τις µμελλοντικές συντάξεις των δικαιούχων σε 12 µηνιαίες δόσεις.

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για «µπλόκο» στις πολύ υψηλές συντάξεις αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του Αυγούστου, ώστε να νομοθετηθεί αμέσως. Οι υπηρεσίες επεξεργάζονται τουλάχιστον τρία σενάρια, µε στόχο να βρεθεί αυτό που θα ισορροπεί καλύτερα ανάμεσα στην απαραίτητη ανταποδοτικότητα του συστήματος και στον αναδιανεμητικό του χαρακτήρα.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο πλαφόν θα αφορά µόνο τις κύριες συντάξεις και όχι τις επικουρικές. Από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι και µελετώνται διεξοδικά, φαίνεται πως δύο έχουν αυτήν τη στιγμή προβάδισμα:

-Πλαφόν στο τελικό ύψος της οριστικής µεικτής σύνταξης. Το πλαφόν αναμένεται να αφορά την κύρια σύνταξη ή και το άθροισμα των κύριων συντάξεων (π.χ. χηρείας και γήρατος), αλλά δεν θα σχετίζεται καθόλου µε την επικουρική. Ως τάξη μεγέθους, πάντως, ειδικοί εκτιμούν πως η χρυσή τομή θα μπορούσε να βρεθεί κοντά σε ένα ποσό της τάξης των 3.600 ευρώ περίπου.

-Πλαφόν στις συντάξιμες αποδοχές του ασφαλισμένου, που χρησιμοποιούνται ως βάση για τον υπολογισμό της σύνταξης. Υπενθυµίζεται πως με το νόμο Κατρούγκαλου  βάση για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού τμήματος της σύνταξης είναι οι αποδοχές επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές από το 2002 και µετά, έως τη στιγμή της συνταξιοδότησης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος