FOLLOW US: facebook twitter

Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για τον κορονοϊό από την Κομισιόν

Ημερομηνία: 29-03-2020 | Συντάκτης:

Την κατάρτιση νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προανήγγειλε χθες η πρόεδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πριν από περίπου έναν μήνα, στις 21 Φεβρουαρίου, οι ηγέτες των «27» δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της τα επτά επόμενα χρόνια (2021-2027), ούτε για το ύψος που θα έχει το συνολικό ποσό, ούτε για την κατανομή των δαπανών (από τη γεωργία ως την πληροφορική, από την άμυνα ως τη μετανάστευση).

Οι συνομιλίες αναμενόταν να συνεχιστούν αλλά, στο μεταξύ, η πανδημία του κορονοϊού εξαπλώθηκε στη Γηραιά Ήπειρο, που πλέον θρηνεί τα δύο τρίτα των θανάτων στον κόσμο -21.334 νεκρούς, επί συνόλου 351.877 κρουσμάτων μόλυνσης- και έχει μεταβάλλει άρδην τις προτεραιότητες των ηγετών των χωρών-μελών της Ε.Ε.

«Για να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη, η Κομισιόν θα προτείνει αλλαγές στο σχέδιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού», διαβεβαίωσε η Γερμανίδα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

«Αυτό θα συμπεριλάβει ένα πρόγραμμα ανάκαμψης που θα εγγυάται τη συνοχή στους κόλπους της Ένωσης διά της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας», πρόσθεσε. «Σε αυτό το στάδιο, η πρόεδρος δεν αποκλείει καμία επιλογή εντός των ορίων της συνθήκης», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Κομισιόν.

Την Πέμπτη η τηλεδιάσκεψη των 27 Ευρωπαίων ηγετών κατέληξε σε φιάσκο εξαιτίας της αντίρρησης ορισμένων χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία, στην κοινή πρότασης εννέα κρατών-μελών, με επικεφαλής την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, για αποφασιστική ενεργοποίηση του κοινοτικού μηχανισμού και τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων με κεντρική ιδέα την έκδοση κοινού ομολόγου.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. πέταξαν την μπάλα στους υπουργούς Οικονομικών, στο Eurogroup, αναθέτοντάς τους θα παρουσιάσουν προτάσεις μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες. «Η Κομισιόν θα συμμετάσχει σε αυτές τις συζητήσεις και είναι έτοιμη να χορηγήσει τη βοήθειά της, αν έχει την υποστήριξη του Γιούρογκρουπ», εξήγησε η φον ντερ Λάιεν που πρόσθεσε ότι «παράλληλα, η Επιτροπή εργάζεται πάνω σε προτάσεις για τη φάση της οικονομικής ανάκαμψης, εντός των πλαισίων των υπαρχουσών συνθηκών».

Παρά τις συνεχιζόμενες διαφωνίες και αντεγκλήσεις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γερμανικό Πρακτορείο και μεταδόθηκε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποστήριξε πως αν και η Ευρώπη έφτασε στο «χείλος της αβύσσου», αυτή η «μείζων κρίση» της δίνει «μια ευκαιρία να επανεφεύρει τον εαυτό της» και ήδη έχει κάνει κάθε κράτος-μέλος της «πιο δυνατό», ενώ διαβεβαίωσε ότι η εξέλιξη της κατάστασης «είναι στα χέρια μας».

Θυμίζουμε τέλος ότι η ίδια χθες σε άλλη δήλωσή της χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις επιφυλάξεις της Γερμανίας και άλλων χωρών για το κορονοομόλογο και τάχθηκε κατά και του ευρωομολόγου λόγω νομικών ορίων.

Πηγή: efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ  


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος