FOLLOW US: facebook twitter

Νέο πλήγμα στη σταφίδα από τον καύσωνα!: Αναμένεται να μειωθεί κι άλλο η ηλειακή παραγωγή, σε απόγνωση οι καλλιεργητές

Ημερομηνία: 06-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Νέα
-Έγινε ήδη αναγγελία στον ΕΛΓΑ και αναμένεται η κάθοδος των εκτιμητών

Έρμαιο των καιρικών μεταβολών είναι η σταφίδα της Ηλείας, καθώς μετά τον εαρινό παγετό ήρθε ο καύσωνας του Ιουνίου να δώσει ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στη φετινή καλλιέργεια. Οι πρώτες εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα της περαιτέρω μείωσης της παραγωγής, ενώ έγινε ήδη αναγγελία στον ΕΛΓΑ Πατρών για να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή της ζημιάς, να προσδιοριστεί το μέγεθός της και να δρομολογηθούν οι αναγκαίες αποζημιώσεις. Τα μεγαλύτερα προβλήματα ως τώρα εντοπίζονται στα σταφιδοχώρια της ορεινής και ημιορεινής ζώνης του δήμου Πύργου, όπως το Χειμαδιό, το Σόπι, η Κορυφή, η Ώλενα, σε κοινότητες της ημιορεινής ζώνης του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, όπως η Καυκανιά και το Χελιδόνι, στο Χάβαρι και τη Δαφνιώτισσα της Αμαλιάδας και στη ΔΕ Πηνείας, καθώς και στις ΤΚ Μακρίσια και Κάτω Σαμικό του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), Θανάσης Βομπίρης, ο καύσωνας είναι το τρίτο «χτύπημα» στην παραγωγή, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η πολιτεία θα αποζημιώσει επαρκώς και γρήγορα τους πληγέντες αγρότες.

«Δυστυχώς, μετά τον πάγο και το χαλάζι, έρχεται τώρα ο καύσωνας να μας χτυπήσει. Όλα τα σταφιδοχώρια έχουν πάθει ζημιά από την υψηλή θερμοκρασία και οι παραγωγοί περιμένουν τώρα τον ΕΛΓΑ για να δουν τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις. Η ζημιά από τον καύσωνα θα μειώσει αναπόφευκτα την παραγωγή. Πρέπει η πολιτεία να καταγράψει το γρηγορότερο δυνατόν τις ζημιές και να αποζημιώσει επαρκώς και άμεσα τους σταφιδοπαραγωγούς, διότι το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό και δεν σταματάει ποτέ», τόνισε ο κ. Βομπίρης.

«Καμένη» σταφίδα σε Μακρίσια και Κάτω Σαμικό

Ο καύσωνας στις 24 και στις 26 Ιουνίου άφησε ισχυρό αποτύπωμα και στις καλλιέργειες σταφίδας στα Μακρίσια και στο Κάτω Σαμικό του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, προκαλώντας αίσθημα απόγνωσης στους παραγωγούς της περιοχής.

Ήδη χθες ανακοινώθηκε η αναγγελία του ΕΛΓΑ για να ξεκινήσει η καταγραφή της ζημιάς, καθώς ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Γριβάκης, επικοινώνησε με τον ΕΛΓΑ και περιέγραψε τη φύση του προβλήματος, ζητώντας άμεσες ενέργειες.

«Κατόπιν συνεννόησης με τον αρμόδιο επόπτη κ. Μαστρογιάννη, έγινε η αναγγελία στον ΕΛΓΑ και αναμένεται να έρθουν οι εκτιμητές. Η πρώτη εικόνα που έχουμε είναι ότι σε αρκετές καλλιέργειες της σταφίδας η ζημιά είναι πολύ σοβαρή και θα επηρεάσει την παραγωγή καθοριστικά. Η σταφίδα αυτήν την περίοδο είναι στο πρώτο στάδιο της ωρίμανσης και δυστυχώς έχουν προκληθεί εγκαύματα στη βλάστηση, η οποία αυτή την περίοδο σκιάζει τον καρπό. Ελπίζουμε πως οι σταφιδοπαραγωγοί της περιοχής θα αποζημιωθούν επαρκώς, γιατί η πανδημία έχει βυθίσει το αγροτικό εισόδημα σε όλα τα προϊόντα. Τα νέα δεδομένα μάλλον οδηγούν στην επίσπευση του τρύγου, από τέλη Ιουλίου μέχρι αρχές Αυγούστου», επισήμανε ο κ. Γριβάκης.

Ζημιά και στη σταφίδα της Πηνείας

Ανεπηρέαστη δεν έμεινε ούτε η καλλιέργεια της σταφίδας στην Πηνεία αλλά και σε κοινότητες της Αμαλιάδας όπως το Χάβαρι και η Δαφνιώτισσα.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος δήλωσε στην «Πρωινή» πως ο καύσωνας προκάλεσε νέα ζημιά στην παραγωγή, μετά τον παγετό πριν από μερικούς μήνες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να καταγραφουν και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

«Ο καύσωνας έχει προκαλέσει σοβαρή ζημιά στη σταφίδα. Είναι δεύτερο ισχυρό πλήγμα από τον καιρό, μετά τον πάγο τους προηγούμενους μήνες. Αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει σίγουρα τη φετινή παραγωγή. Πρέπει να γίνει άμεσα η καταγραφή της ζημιάς και να αποζημιωθούν οι πληγέντες σταφιδοπαραγωγοί, διότι προέρχονται από μια πολύ δύσκολη χρονιά,  με μεγάλη αβεβαιότητα», τόνισε και εξέφρασε την προσδοκία για γρήγορες και ικανοποιητικές αποζημιώσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος