FOLLOW US: facebook twitter

Νέο «ναυάγιο» ελπίδας στην Ηλεία: Εντοπίστηκε σκάφος με 62 παράτυπους μετανάστες στα ανοιχτά της Καλογριάς-Μεταφέρθηκε στην Κυλλήνη

Ημερομηνία: 18-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Παγωμένοι και πεινασμένοι εντοπίστηκαν οι 62 παράτυποι μετανάστες που ξεκίνησαν το ταξίδι της ελπίδας για την Ιταλία, το πρωί της Πέμπτης στα ανοιχτά της Καλογριάς στα όρια Ηλείας και Αχαΐας. Συνολικά 39 άντρες, 13 παιδιά και 10 γυναίκες επιβιβάστηκαν σε ένα ιστιοπλοϊκό με τρεις ουκρανούς διακινητές όμως το ταξίδι τους σταμάτησε από τις δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος. Οι 62 Ιρακινοί, Κουρδικής καταγωγής, μεταφέρθηκαν στο Λιμενικό Τμήμα Κυλλήνης, όπου κρατούνται έως ότου αφεθούν ελεύθεροι πιθανότατα σήμερα το μεσημέρι.

Το κενό παρακολούθησης στα παράλια της βορειοδυτικής Πελοποννήσου φαίνεται πως συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται οι έμποροι της ελπίδας με θύματα τους ανθρώπους αυτούς που αναζητούν μια καλύτερη ζωή μακριά από τη φτώχια και τον πόλεμο, στη χώρα τους. Ένα ακόμα ταξίδι ελπίδας, φαίνεται πως ήταν γνωστό στις αρχές που έδρασαν την κατάλληλη στιγμή και εντόπισαν το σκάφος χθες τα ξημερώματα. Το μετέφεραν στο λιμάνι της Κυλλήνης και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πειραιά – μιας και το σκάφος εντοπίστηκε στα διεθνή ύδατα – τους τρεις Ουκρανούς διακινητές που συνελήφθησαν από τους άντρες του Λιμενικού.

Ήταν μια συντονισμένη επιχείρηση μέσα στη θάλασσα όπου δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος από την Ηλεία και τον Πειραιά εντόπισαν το σκάφος. Τα περιστατικά μεταφοράς παράτυπων μεταναστών με στόχο την διαφυγή στην Ιταλία και την κεντρική Ευρώπη από τα παράλια της Ηλείας κυρίως, πληθαίνουν αρκετά το τελευταίο διάστημα.

Οι παράτυποι μετανάστες έφτασαν περίπου στις 5 τα ξημερώματα πιθανόν με φορτηγό ή νταλίκα. Επιβιβάστηκαν από την ακτή στο σκάφος όμως δεν τα κατάφεραν. «Μπορούμε να φτάσουμε στην Ιταλία;» αναρρωτήθηκαν… «Δεν μπορούμε, για αυτό καλό είναι να γυρίσουμε πίσω στην Αθήνα» είπαν κάποιοι από τους παράτυπους μετανάστες που διανυκτέρευσαν χθες στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στην Κυλλήνη.

Ν. Μοράντ: «Χρειάζεται ενίσχυση το Λιμενικό Σώμα»

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης και πρόεδρος του ΔΛΤ Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες με την παράνομη διακίνηση μεταναστών κυρίως από τα παράλια της Ηλείας. «Για ακόμα μία φορά εντοπίστηκε παράνομη διακίνηση μεταναστών προς την Ιταλία από την περιοχή μας και την Αχαΐα και όπως είχα επισημάνει από την αρχή έχει αλλάξει πλέον η πύλη εξόδου προς την Ευρώπη και ψάχνουν συνεχώς για νέες διαδρομές. Όπως είχα ζητήσει και την πρώτη φορά που είχαμε το πρώτο συμβάν, χρειάζεται ενίσχυση στο Λιμενικό Σώμα από όλες τις απόψεις και σε αριθμό, αλλά και σε εξοπλισμό. Αναγκαζόμαστε και πάλι να φιλοξενήσουμε άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά χωρίς να έχουμε τις υποδομές και χωρίς να έχουμε καμία αρμοδιότητα. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε, αλλά το κράτος θα πρέπει να έχει πιο ενεργό ρόλο και να δίνει άμεσες λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται» σημείωσε ο κ. Μοράντ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος