FOLLOW US: facebook twitter

«Το νέο εργατικό δίκαιο του κοροναϊού ήρθε για να μείνει»

Ημερομηνία: 07-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”117266″ img_size=”full”][vc_column_text]

Οκτάωρο λάστιχο, υπερωρίες σε…είδος, ψαλίδι στο δώρο Χριστουγέννων

Αντεργατικές «πρωτιές», που φέρνουν τις εργασιακές σχέσεις πολλές δεκαετίες πίσω, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή το βράδυ στη Βουλή και το οποίο περιλαμβάνει Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργείου Εργασίας προς κύρωση, που προκάλεσαν μαζικά πυρά από την αντιπολίτευση και τους φορείς. Το νομοσχέδιο, με πρόσχημα την πανδημία, αποτελείται από διαχρονικές απαιτήσεις του ΣΕΒ και του ΔΝΤ, τις οποίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται πλέον να νομοθετήσει: Ψαλίδι σε μισθούς και δώρα, απλήρωτες υπερωρίες, ελεύθερες απολύσεις κ.α.

Πρώτη φορά θεσμοθέτηση απλήρωτων υπερωριών 

Έτσι, υπονομεύει ευθέως το οχτάωρο μέσω των  – για πρώτη φορά νομοθετημένων – απλήρωτων υπεριωριών που ο εργαζόμενος, ο οποίος είχε τεθεί σε προληπτική καραντίνα, οφείλει να δουλέψει. Το νομοσχέδιο προβλέπει την αναπλήρωση του χρόνου αυτού (των 7 ή των 14 ημερών καραντίνας) με μία ώρα επιπλέον απλήρωτης υπερωρίας. «Αυτό», σχολιάζει ο εργατολόγος, Διονύσης Τεμπονέρας, «έχει να κάνει κατά βάση με τον νέο τρόπο διευθέτησης του τρόπου εργασίας. Ενέχει πολλά προβλήματα η ρύθμιση αυτή, καθότι είναι η πρώτη φορά που θεσμοθετείται η απλήρωτη υπερωρία στο εργατικό δίκαιο».

Μάλιστα, το νομοσχέδιο παρατείνει μέχρι το τέλος του έτους την αναστολή του ορίου της υπερωριακής απασχόλησης. Πρόκειται για το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης του εργαζόμενου μέσα σε ένα εξάμηνο. Με προηγούμενες ΠΝΠ αυτή η πρόβλεψη είχε ανασταλεί – πάντα στο όνομα της πανδημίας – μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, δίνοντας τη δυνατότητα ακόμη και στους εργοδότες που είχαν εξαντλήσει αυτό το όριο, να συνεχίσουν να επιβάλλουν υπερωρίες. Τώρα, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουν να επιβάλλουν υπερωρίες, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Ψαλίδι στο δώρο Χριστουγέννων

Ακόμη μία αρνητική «πρωτιά» του νομοσχεδίου είναι η αλλαγή του υπολογισμού του Δώρου Χριστουργέννων, που οδηγεί στη μείωσή του. «Επίσης για πρώτη φορά. μετά από 90 χρόνια, το Δώρο δεν θα υπολογίζεται επί του ονομαστικού μισθού γιά ένα εκατομμύριο εργαζόμενους που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβαση εργασίας, αλλά για διάρκεια που μπήκαν σε αναστολή, επί των 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης». «Αυτό πρακτικά οδηγεί σε μειώσεις Δώρου που μπορούν να φτάσουν ακόμα και το 40%, κυρίως για τους εργαζομένους στους κλάδους του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, του Τουρισμού, του Επισιτισμού, τις Μεταφορές, ακτοπολοϊκες και αεροπορικές».

Μια νέα ρύθμιση του νομοσχεδίου είναι σε θετική κατεύθυνση αλλά παρουσιάζει και αυτή προβλήματα. Μειώνει, μεν, από 100 σε 50 τις απαιτούμενες μέρες εργασίας προκειμένου οι εποχικοί υπάλληλοι να πάρουν το επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ για τον Χειμώνα, ωστόσο, «εδώ το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι έχουμε πάρα πολλούς εργαζόμενους οι οποίοι καθόλου δεν κατάφεραν να δουλέψουν, άρα είναι αδύνατο να συμπληρώσουν τις 50 μέρες, άρα και αυτοί θα αποκλειστούν από το επίδομα του ΟΑΕΔ».

Μαζικές παρατάσεις των αντεργατικών ΠΝΠ

Κατά τα άλλα, το νομοσχέδιο παρατείνει την χρονική ισχύ των προηγούμενων αντεργατικών ΠΝΠ. Έτσι προχωρά στην παράταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας, από τις 30 Σεπτεμβρίου, που όριζε η προηγούμενη ΠΝΠ, μέχρι και τον Οκτώβριο. «Σε χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν κυρίως στον χώρο του Τουρισμού υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα επιβίωσης, καθότι για πολλούς μήνες πλέον, αμοίβονται με το πενιχρό αυτό επίδομα των 534 ευρώ»

Κάτι αντίστοιχο έχουμε και στο πρόγραμμα Συν-εργασία, το οποίο ίσχυε μέχρι 15 Οκτωβρίου και παρατείνεται πλέον μέχρι τέλος του χρόνου. «Το πρόγραμμα αυτό στην πράξη δεν έχει ευδοκιμήσει, ούτε έχει αγκαλιαστεί από τις επιχειρήσεις» τονίζει ο συνομιλητής μας. «Από τους ένα εκατομμύριο εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή, μόνο 70.000 έχουν μπει στο συν-εργασία, καθότι οι εργοδότες, για λόγους γραφειοκρατικούς αλλά και για λόγους ουσίας, δεν το προτιμούν. Δεν το θεωρούν αρκετά ευέλικτο. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η ένταξη των εργαζομένων στο πρόγραμμα αυτό, αυτόματα οδηγεί  και σε μια μείωση έως 20% των αποδοχών τους. Οι εργοδότες θέλουν την ίδια μείωση για περισσότερο χρόνο.».

«Επίσης, θέλουν – και το πέτυχαν – να καλύπτει το κράτος το σύνολο του μισθολογικού κόστους» και έτσι «θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν χρήση της παλιάς εκ περιτροπής εργασίας, η οποία προβλέπει ακόμη και μία μέρα εργασίας την εβδομάδα». «Δεν έχουν λοιπόν λόγο να βάλουν τους εργαζόμενούς τους στο καθεστώς του συν-εργασία. Δηλαδή, έχουμε μνημονιακά εργαλεία πολύ πιο χρήσιμα γι’ αυτούς και πολύ πιο ευέλικτα, τα οποία είναι σε ισχύ. Αντί η κυβέρνηση με το Συν-εργασία να πει ότι καταργείται κάθε άλλη προηγούμενη ρύθμιση, άφησε παράλληλα να υπάρχουν και τα παλιά εργαλεία ευελιξίας».

Πηγή: tvxs.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia