FOLLOW US: facebook twitter

Νέο ασφαλιστικό – Άρθρο 27: Και χωρίς σύνταξη και περικοπή 30%

Ημερομηνία: 12-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”105252″ img_size=”full”][vc_column_text]Η νέα περικοπή συντάξεων για όσους εργάζονταν αν και τύποις συνταξιούχοι και πριν από το 2016, αδικεί όσους περιμένουν αρκετά χρόνια την απόδοση της σύνταξής τους και δεν έχουν άλλη λύση για να επιβιώσουν, αλλά και όσους καταβάλλουν διπλές εισφορές, όπως π.χ. ασφαλισμένοι ΤΣΜΕΔΕ και Ταμείου Νομικών οι οποίοι έχουν ταυτόχρονα και έμμισθη θέση.

Mε τη διαβεβαίωση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για αξιοποίηση στην τελική μορφή του νομοθετικού κειμένου των προτάσεων και των απόψεων που κατατέθηκαν στο opengov.gr, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου υπό τον τίτλο: «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός ΕΦΚΑ».

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη της εβδομάδας προκειμένου να ψηφιστεί ώς τα τέλη του μήνα. Μεταξύ των αλλαγών που έχουν ήδη γνωστοποιηθεί περιλαμβάνεται η αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων για τους ασφαλισμένους με περισσότερα από 40 έτη ασφάλισης. Γι’ αυτή την κατηγορία το σχέδιο προβλέπει αύξηση μόνο 0,5%, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει έντονη κριτική και στη δημόσια διαβούλευση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, προκαλεί η πληθώρα προτάσεων και απόψεων σχετικά με το άρθρο 27 που αφορά την απασχόληση των συνταξιούχων. Παρότι με το συγκεκριμένο άρθρο εισάγεται χαμηλότερη μείωση στη σύνταξη -στο 30% από το 60% που ισχύει, για όλους όσοι απασχοληθούν από τούδε και στο εξής ή για εκείνους οι οποίοι απασχολούνταν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου-, υπάρχει, ωστόσο, μια δεύτερη κατηγορία η οποία θίγεται, αφού θα υποστεί για πρώτη φορά μείωση 30% στη σύνταξή της.

Πρόκειται για τους συνταξιούχους που απασχολούνται με έμμισθη σχέση πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και δεν υπέστησαν μείωση. Ωστόσο με την προβλεπόμενη θέσπιση της περικοπής 30% με τον νόμο Βρούτση, αναγκαστικά θα δουν κι αυτοί, για πρώτη φορά, να μειώνονται οι συντάξεις τους.

Το θέμα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται, ούτε τόσο ιδιοτελές όσο ακούγεται. Διότι εντός της συγκεκριμένης κατηγορίας απασχολούμενων συνταξιούχων εντάσσονται και ασφαλισμένοι οι οποίοι μόνο θεωρητικώς είναι συνταξιούχοι, αφού είτε περιμένουν εδώ και δύο-τρία χρόνια την απόδοση της σύνταξής τους, με αποτέλεσμα να εργάζονται για να επιβιώσουν, είτε είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν διπλές εισφορές, όπως συμβαίνει με τους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ ή του Ταμείου Νομικών οι οποίοι ταυτοχρόνως έχουν και έμμισθη σχέση, ή ακόμη εντάσσονται στο καθεστώς των παράλληλων συντάξεων που έχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην απόδοσή τους.

«Ανήκω στην κατηγορία εκείνων που έχουν καταθέσει για συνταξιοδότηση και είμαι μικρότερος των 62 ετών. Κατέθεσα τον Σεπτέμβριο του 2018 και μέχρι τώρα δεν έχω πάρει τίποτα ούτε καν το έναντι. Εγώ και οι όμοιοι της κατηγορίας μου πώς θα ζήσουν; Πληρώστε μας ώστε να μην έχουμε ανάγκη να δουλεύουμε. Εφόσον δεν μας πληρώνετε επιτρέψτε μας να δουλέψουμε μέχρι να μας πληρώσετε», γράφει ένας πολίτης στη δημόσια διαβούλευση.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia