FOLLOW US: facebook twitter

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ: Συλλογική υπόθεση η πρόοδος

Ημερομηνία: 05-06-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αυτοδιοίκηση, Νέα

Θέλουμε Δυτική Ελλάδα όμορφη και εξωστρεφή, παραγωγική και ανθεκτική, για όλους τους πολίτες, τόνισε ο περ/ρχης στη χθεσινή απολογιστική εκδήλωση για το ΕΣΠΑ 2014-2020

-Κοινός βηματισμός για τα εμβληματικά έργα στο Επαρχείο και στο Κατάκολο, τόνισε ο δήμαρχος Πύργου, Στ. Καννής

Επιμέλεια: Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Τις τέσσερις βασικές αξίες που θα υπηρετήσει στο πλάνο αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ υπογράμμισε χθες ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης παρουσίασης των έργων του ΕΣΠΑ 2014-2020 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, που συνδιοργανώθηκε με την Ειδική Διαχειριστική Αρχή Δυτικής Ελλάδας, με την παρουσία πλήθους εκπροσώπων φορέων και πολιτών.

Όπως τόνισε ο κ. Φαρμάκης, επιδίωξή του είναι μια Δυτική Ελλάδα όμορφη και εξωστρεφής, ανθεκτική απέναντι στην κλιματική αλλαγή, με σύγχρονη παραγωγική δύναμη που θα επενδύει στην καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη, μια δυτική Ελλάδα όλων των πολιτών, όπου κανένας δεν θα είναι μόνος του.

Ο περιφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στα αντανακλαστικά που επέδειξε η περιφερειακή αρχή κατά την πανδημία του κορονοϊού, τονίζοντας ότι διασώθηκαν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίες, και υπογράμμισε πως μέσα από το ΕΣΠΑ στηρίχθηκε καθοριστικά η επιχειρηματικότητα και δρομολογήθηκαν κρίσιμα έργα υποδομών.

«Στρέψαμε πόρους για να στηρίξουμε το τοπικό σύστημα Υγείας, αλλά και περίπου 7.000 επιχειρήσεις, την ώρα της μεγάλης ανάγκης, δηλαδή της πανδημίας. Επίσης, μέσα από το ΕΣΠΑ ενισχύθηκαν πάνω από 1.300 επιχειρήσεις εδώ στην Ηλεία. Στρέψαμε πόρους σε έργα που ήσαν απολύτως αναγκαία, χωρίς παράλληλα να αφήνουμε τίποτα σημαντικό να χαθεί. Και ένα παράδειγμα μόνο είναι τα τοπικά δίκτυα φυσικού αερίου που όχι μόνο αγωνιστήκαμε να μη χαθούν, αλλά φροντίσαμε να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο», σημείωσε και πρόσθεσε πως διατηρεί ισχυρή την παρακαταθήκη της καίριας παρέμβασης και της αγαστής συνεργασίας μεταξύ όλων για να μη χαθεί η παραμικρή χρηματοδότηση.

«Είμαστε περήφανοι, γιατί χάρη στη δουλειά των στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής και της Περιφέρειας, αλλά και χάρη στην πολύ καλή συνεργασία που είχαμε με το σύνολο των τοπικών φορέων, τους δήμους, τα επιμελητήρια και όλους τους άλλους, πετύχαμε να μην αφήσουμε ούτε ένα ευρώ αναξιοποίητο για τον τόπο μας. Η συνεργασία που πετύχαμε για την ευόδωση αυτού του στόχου, αποτελεί μία σημαντική παρακαταθήκη και για τη νέα Προγραμματική Περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει. Έχουμε όμως και μία ακόμα παρακαταθήκη που πρέπει να κρατήσουμε. Το γεγονός πως καταφέραμε να παρέμβουμε στο ΕΣΠΑ και – ομολογουμένως με πολύ κόπο – να πετύχουμε τροποποιήσεις και αλλαγές που ήσαν απολύτως απαραίτητες, είτε γιατί αυτό επέβαλλαν οι καιροί, είτε γιατί αυτό επέβαλλαν οι πραγματικές ανάγκες της Δυτικής Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.

Κορυφαία στιγμή το Olympian Land

Ο κ. Φαρμάκης έκανε ειδική αναφορά στη δημιουργία της νέας ταυτότητας και νέας στρατηγικής στον τουρισμό, με προμετωπίδα την ονομασία «Olympian Land», χαρακτηρίζοντάς την ως την κορυφαία στιγμή της θητείας του.

«Δε γίνεται να μην αναφέρω μία από τις κορυφαίες στιγμές της προηγούμενης θητείας μας, που έγινε κατορθωτή μέσα από το ΕΣΠΑ: Την Olympian Land. Δηλαδή, τη χρηματοδότηση της νέας ταυτότητας και της νέας στρατηγικής τουριστικής προβολής της Δυτικής Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, ως Ολυμπιακή Γη», τόνισε.

Παράλληλα, έκανε μια συνοπτική αναδρομή στα έργα και στις δράσεις που υλοποιήθηκαν με πόρους του προηγούμενου ΕΣΠΑ, όπως οι αναπλάσεις που έγιναν στο πλαίσιο των χωρικών επενδύσεων, οι ενεργειακές αναβαθμίσεις σημαντικών κτιρίων, η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής από το Κατάκολο μέχρι την Αρχαία Ολυμπία και η χρηματοδότηση λειτουργίας 12 δομών στήριξης και ενεργητικής ένταξης ευάλωτων ομάδων και πολιτών. 

«Πολλά από όσα έγιναν στη Δυτική Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, φέρουν τη σφραγίδα του ΕΣΠΑ, του σημαντικότερου μάλλον χρηματοδοτικού εργαλείου που διαχειρίζεται η Περιφέρεια και το οποίο σε ό,τι αφορά την Προγραμματική Περίοδο που ολοκληρώθηκε, αξιοποιήθηκε πλήρως. Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι πως τα αποτελέσματα του ΕΣΠΑ αποτυπώνονται παντού στον τόπο μας, σε κάθε γωνιά της Δυτικής Ελλάδας και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό», επισήμανε και υπογράμμισε τη σημασία της στοχευμένης αναπτυξιακής πολιτικής.

«Η ανάπτυξη σε έναν τόπο δεν έρχεται με το να ρίχνει κάποιος χρήματα δεξιά και αριστερά, μόνο και μόνο για να επιτυγχάνει την απαιτούμενη απορροφητικότητα.  Η πραγματική ανάπτυξη έρχεται με τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων που έχουν συγκεκριμένη στόχευση, που υπηρετούν τις ανάγκες του τόπου και των πολιτών.  (…) Από το 2019 που αναλάβαμε καθήκοντα μέχρι το τέλος του 2023 και της ουσιαστικής λήξης του ΕΣΠΑ 14-20, κάναμε μία μεγάλη διαδρομή και αισθανόμαστε πως τα πάνω από 470 εκ. ευρώ που δαπανήθηκαν, κάλυψαν μεγάλες και ουσιαστικές ανάγκες του τόπου, ανοίγοντας παράλληλα έναν νέο δρόμο προς το μέλλον. Σε αυτή τη διαδρομή διδαχτήκαμε πολλά. Αποδείξαμε όλοι μαζί ότι τα προγράμματα έχουν νόημα όταν πίσω από τους αριθμούς βρίσκεται η πρόοδος του τόπου και του πολίτη. (…) Κάθε βήμα προόδου είναι ένα συλλογικό βήμα», κατέληξε.

Στ. Καννής: Κοινός βηματισμός για τα εμβληματικά έργα στον Πύργο

Ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, στον χαιρετισμό του στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η νέα προγραμματική περίοδος 2021-2027 μπορεί να σχεδιαστεί εξαρχής από τις νεοεκλεγμένες δημοτικές αρχές, με βάση τις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για μελλοντική επιτυχία του σχεδιασμού.

«Μπορούμε να το διαμορφώσουμε το νέο πρόγραμμα, να το οραματιστούμε, όπως ήδη έχουμε κάνει στις προτάσεις μας, να το σχεδιάσουμε και να προσπαθήσουμε να το υλοποιήσουμε. Έχουμε αρωγούς πολύτιμους την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του νέου προγράμματος και βέβαια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Νομίζω ότι θα καταφέρουμε πολλά, γιατί έχουμε βάλει έναν κοινό στόχο, τον πολίτη τον συνάνθρωπο και πώς θα καλυτερέψουμε τη ζωή των συμπολιτών μας. Αυτό είναι το όραμά μας, αυτή είναι η αιτία της ανάμειξής με τα κοινά», είπε αρχικά και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε δύο έργα, στην ανάπλαση του λόφου του Επαρχείου και της χερσαίας ζώνης στο Κατάκολο.

«Επειδή μας ενδιαφέρει η επόμενη μέρα και επειδή είμαστε σήμερα στον Πύργ, θέλω να αναφέρω ότι αυτά που έμειναν ημιτελή, πρέπει να γίνουν. Το εμβληματικό τοπόσημο του Πύργου, το Επαρχείο ειμαι σίγουρος ότι θα ξεκινήσει σύντομα και θα υλοποιηθεί και θα ξανάρθουμε εδώ να καμαρώσουμε το κόσμημα της πόλης. Κόσμημα είναι φυσικά και το λιμάνι μας, διότι είναι σημείο εισόδου επισκεπτών από όλο τον κόσμο στη Δυτική Ελλάδα και είμαστε στην ευχάριστη θέση της επανεκκίνησης των έργων, που θα το μετατρέψουν σε πόλο έλξης επισκεπτών για όλη την περιφέρεια. Όλοι έχουμε να ωφεληθούμε από τη σωστή λειτουργία του λιμανιού», ανέφερε ο δήμαρχος Πύργου και εξέφρασε την προσδοκία να συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία των δήμων με την Περιφέρεια.

«Έχομε βρει όλοι έναν καλό βηματισμό. Η συνεργασία όλων από το πρώτο πεντάμηνο της θητείας μας είναι αρμονική και είμαι σίγουρος για τη συνέχισή της ώστε να φτάσουμε στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση των έργων και των δράσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020 από την Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Ιωάννα Φαναριώτου με τη χρήση διαφανειών και βίντεο. Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε η δημοσιογράφος Μαρία Ανδριέλου.

Πριν από την ειδική εκδήλωση, προηγήθηκε ξενάγηση των επισκεπτών στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου από τους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Νάνσυ Ράλλη και Χρήστο Λιάγκουρα.

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρ. Χριστοδουλοπουλος, ο δήμαρχος Αρχαία Ολυμπίας, Άρης Παναγιωτόπουλος, ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γ. Λέντζας, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Έργων, Βας. Γιαννόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Θεόδ. Βασιλόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Παν. Μπράμος, κ.ά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot