FOLLOW US: facebook twitter

«Νεκρός» τουρισμός και καθίζηση στην εστίαση

Ημερομηνία: 23-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”116429″ img_size=”full”][vc_column_text]

*Toυλάχιστον 15 εκατ. ευρώ χάθηκαν στο α’ πεντάμηνο του 2020, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
-Η Αρχαία Ολυμπία το μεγαλύτερο θύμα της πανδημίας

Εφιαλτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για τον τουρισμό και την εστίαση στην Ηλεία για το 2020, καθώς οι οικονομικές απώλειες λόγω της πανδημίας οδηγούν τον νομό σε νέα σπιράλ ύφεσης.

Σύμφωνα με τους πίνακες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το α’ τρίμηνο του 2020, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων στον κλάδο των Καταλυμάτων μειώθηκε κατά 34,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019, καθώς από το 1,28 εκατ. ευρώ έφτασε στις 838.658 ευρώ.  Εξαιρουμένων των νησιών, η Ηλεία είναι «πρωταθλήτρια» της ύφεσης για αυτό το διάστημα, καθώς ήταν ο πρώτος νομός πανελλαδικά –μαζί με την Αχαΐα- που μπήκε σε lockdownαπό τις αρχές του Μαρτίου, χάνοντας ταυτόχρονα τα έσοδα από τις κρατήσεις που είχαν προγραμματιστεί για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στις 12 Μαρτίου.

Η πτώση αυτή ήταν όμως μόνο η αρχή, αφού η «κατηφόρα» δεν έχει σταματήσει. Αν λάβουμε υπόψη ότι στο β’ τρίμηνο του 2019 (Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος) ο νομός είχε έσοδα 6,8 εκατ. ευρώ, τότε γίνεται αντιληπτό ότι οι απώλειες εξαιτίας του δίμηνου lockdownστα ξενοδοχεία ξεπερνούν τα 7,5 εκατ. ευρώ! Δείγμα της ζημιάς αποτυπώνεται στα στοιχεία των επιχειρήσεων καταλυμάτων με την υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, αφού για τον Απρίλιο και τον Μάιο κατέγραψαν πτώση 99,7% και 98,5% αντίστοιχα, ενώ μέχρι τώρα οι θερινοί μήνες καταγράφουν πολύ χαμηλή πληρότητα.

Καίριο πλήγμα στην Ολυμπία

Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχθηκε η Αρχαία Ολυμπία, καθώς η καραντίνα επιβλήθηκε σε περίοδο τουριστικής αιχμής και αυξημένων εσόδων. Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ολυμπίας, Βασίλης Τυλιγάδας, η φετινή περίοδος Μαρτίου-Ιουνίου προμηνυόταν εξαιρετική, κατά συνέπεια οι οικονομικές απώλειες είναι ανυπολόγιστες.[/vc_column_text][vc_single_image image=”2310″ img_size=”full”][vc_column_text]«Για την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας οι περίοδοι από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο και Σεπτέμβριος-Οκτώβριος είναι οι καλύτερες. Παραδοσιακά, από τις 8 Μαρτίου και μετά είχαμε υψηλές πληρότητες. Φέτος είχαμε και την τελετή Αφής, οπότε θα ήταν μια εξαιρετική χρονιά, διότι περιμέναμε αρκετά μαθητικά γκρουπ από την Ιταλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Όλα αυτά ακυρώθηκαν και δεν είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψουν το 2021. Όσον αφορά τον Σεπτέμβριο, δυστυχώς ξεκίνησαν τα τηλέφωνα για ακυρώσεις, επομένως μας περιμένει πολύ δύσκολος χειμώνας. Τους θερινούς μήνες η Ολυμπία δεν είναι τόσο ελκυστικός προορισμός όσο οι παραθαλάσσιες περιοχές, οπότε και το πρόγραμμα “Tουρισμός για όλους” δεν θα μας ωφελήσει πάρα πολύ», τόνισε ο κ. Τυλιγάδας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνεισφορά του τουρισμού στην ηλειακή οικονομία, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι 158 επιχειρήσεις συνολικά δημιούργησαν τζίρο 29,3 εκατ. ευρώ το 2019. Με δεδομένη την κατάρρευση της Ολυμπίας, που είναι τουριστικό σημείο αναφοράς του νομού, η ύφεση στην Ηλεία αναμένεται βαθιά.[/vc_column_text][vc_single_image image=”14548″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχ. Ολυμπίας, Νίκος Ζαρόκωστας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με την τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατ. Νοτοπούλου, τόνισε ότι η Ολυμπία «βυθίστηκε» οικονομικά.

«Δεν υπάρχει καθόλου κίνηση. Κρατάμε τα μαγαζιά με νύχια και με δόντια. Δεν θα αντέξουμε όμως, γιατί η σεζόν χάθηκε και θα είμαστε νεκροί μέχρι την 1η Μαρτίου του 2021, αν πάνε όλα καλά. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, μετράμε οκτώ μήνεςως τότε και συνολικά έναν  χρόνο από την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα. Από τον Οκτώβρη θα πέσει πείνα, η ανεργία θα εκτιναχθεί. Δεν έχουμε ελπίδα έτσι», ανέφερε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”111393″ img_size=”full”][vc_column_text]

«Κουτσαίνει» η εστίαση

Ο κλάδος της εστίασης εξελίχθηκε σε «ατμομηχανή» της ηλειακής οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως το 2019 ο τζίρος των 1.360 συνολικά επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον νομό, έφτασε τα 39,4 εκατ. ευρώ!

Η πανδημία επέφερε απώλειες 18,8% κατά το α΄τρίμηνο του 2020, λόγω της καραντίνας του Μαρτίου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε απώλειες ενός εκατ. ευρώ (6,1 εκατ. ευρώ φέτος, 5 εκατ. ευρώ πέρυσι). Η «καθίζηση» της εστίασης κορυφώθηκε την άνοιξη, γεγονός που ισοδυναμεί με απώλεια τουλάχιστον 8εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι το τρίμηνο Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος του 2019 ο τζίρος έφτασε τα 9,3 εκατ. ευρώ. Ενδεικτική εικόνα των απωλειών αποτυπώνεται στα στοιχεία των επιχειρήσεων με διπλογραφικά βιβλία. Τον Απρίλιο καταγράφηκε πτώση 92,2%, ενώ και τον Μάιο η πτώση έφτασε στο 70,7%, καθώς το άνοιγμα της εστίασης στα μέσα του Μήνα περιόρισε λίγο τις απώλειες.

Συνοψίζοντας, ο κορονοϊός στέρησε από την εστίαση και τον τουρισμό τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ, βυθίζοντας εκ νέου την Ηλεία στη ύφεση και την ανεργία.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot