FOLLOW US: facebook twitter

Νέες Θεραπείες για βελτίωση της νοητικής λειτουργίας ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ

Ημερομηνία: 17-04-2022 | Συντάκτης:

Το Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου ανακοινώνει τη διεξαγωγή έρευνας για άτομα που ζουν με τη Νόσο Αλτσχάιμερ. Η μελέτη αποσκοπεί στη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας των ασθενών, με τη χρήση μη-επεμβατικής θεραπείας μέσω Διακρανιακής Μαγνητικής Διέγερσης.

Πρόσφατα δεδομένα από την έρευνα στον τομέα της Νόσου Αλτσχάιμερ προσφέρουν αισιόδοξα δεδομένα για τη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας ή ακόμα και μείωση της παρατηρούμενης παθολογίας στον εγκέφαλο των ασθενών. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η διέγερση του εγκεφάλου με μη-επεμβατικούς τρόπους, για παράδειγμα μέσω οπτικοακουστικών ερεθισμάτων, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παθολογίας μέχρι και 60%. Η έρευνα έχει πρόσφατα επεκταθεί και στη διέγερση εγκεφάλου μέσω Διακρανιακής Μαγνητικής Διέγερσης με τα πρώτα αποτελέσματα να δείχνουν θετικά σημάδια στη μείωση της παθολογίας της νόσου και βελτίωση της νοητικής λειτουργίας των ασθενών (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου συμβάλει σε αυτήν την ερευνητική προσπάθεια με μία έρευνα εγκεκριμένη από την Εθνική Βιοηθική Κύπρου (Αρ. Φακ.: ΕΕΒΚ/ΕΠ/2021/22). Οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν μία μη-επεμβατική μέθοδο εγκεφαλικής διέγερσης, τη Διακρανιακή Μαγνητική Διέγερση και θα διερευνήσουν την επίδρασή της στη νοητική λειτουργία των ασθενών.

Δυνατότητα συμμετοχής στην έρευνα έχουν άτομα με διαγνωσμένη Νόσο Αλτσχάιμερ που:

  • δεν έχουν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου
  • δεν έχουν ιστορικό επιληψίας
  • δεν έχουν άλλη νόσο που μπορεί να προκαλεί γνωστική εξασθένιση
  • έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης στην Πανεπιστημιακή Κλινική Αποκατάστασης του ΤΕΠΑΚ, στη Λεμεσό, για 10 συνολικά θεραπείες.

Προσφέρεται η δυνατότητα επίσκεψης σε συνεργαζόμενο ιατρό νευρολόγο, για την εκτίμηση της υγείας των ατόμων που παρουσιάζουν τα κλινικά χαρακτηριστικά της ασθένειας (κυρίως σημαντικές δυσκολίες στη μνήμη) και τα οποία δεν έχουν επισκεφθεί προηγουμένως γιατρό για αξιολόγηση και πιθανή διάγνωση.

Οι ασθενείς θα υποβληθούν σε εξέταση μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου και θα λάβουν εκτενή νευροψυχολογική αξιολόγηση όπου θα περιγράφεται η γνωστική τους ικανότητα πριν και μετά τη μελέτη. Τόσο η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου όσο και η νευροψυχολογική αξιολόγηση θα προσφερθούν στους ασθενείς που θα επιλεγούν εντελώς δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τους ερευνητές: nikos.konstantinou@cut.ac.cyag.traikapi@edu.cut.ac.cy και +357 99571290.Νίκος Κωνσταντίνου, PhDΕπίκουρος Καθηγητής Γνωστικής ΝευροεπιστήμηςΤμήμα Επιστημών ΑποκατάστασηςΤεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ιστοσελίδα: nkonstantinou.com


Πηγή: scinews.eu


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia