Νέα σελίδα στη Μητρόπολη Ηλείας!
-Με λαμπρότητα και παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου ενθρονίστηκε χθες ο κ. Αθανάσιος
-Αγάπη χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, το μήνυμα του Σεβασμιοτάτου, ο οποίος μνημόνευσε την παρακαταθήκη του προκατόχου του, κ. Γερμανού
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Με τη δέουσα λαμπρότητα και με την παρουσία εκατοντάδων πολιτών άνοιξε από χθες ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας, καθώς ενθρονίστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στον Πύργο νέος Μητροπολίτης Ηλείας ο κ.Αθανάσιος (κατά κόσμον Αριστείδης Μπαχός), παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.Ιερωνύμου, και του τοποτηρητή και Μητροπολίτη πρώην Ηλείας, κ.Γερμανού.
Φανερά συγκινημένος από την υποδοχή του στην πλατεία Ιατρίδη από τον δήμαρχο Πύργου, Τ. Αντωνακόπουλο, και τις υπό τις ιαχές «Άξιος, άξιος» των πιστών, ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Ηλείας εξέφρασε τις ευχαριστίες του για το τεράστιο κύμα υποστήριξης και δεσμεύτηκε ότι θα πράξει τα δέοντα για ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους και να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο το ποιμαντορικό έργο του προκατόχου του.
Στη συνέχεια, εν πομπή κλήρος και λαός κατευθύνθηκε στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου για την τελετή ενθρόνισης, όπου ο κ. Αθανάσιος εισήλθε με χειροκροτήματα και επευφημίες, ενώ ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών και αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, κ.Φιλόθεος, ανέγνωσε την πράξη εκλογής του Σεβασμιοτάτου.
Τον νέο Ποιμενάρχη καλωσόρισε αρχικά ο κ. Γερμανός, ο οποίος έκανε σύντομη ιστορική αναδρομή, ευχόμενος την «ενθρόνιση» του διαδόχου του και στις καρδιές των πολιτών.
«Σεβασμιότατε κ. Αθανάσιε, δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεσαι στον Πύργο, αφού είσαι γέννημα και θρέμμα της Ηλείας. Εδώ στον Πύργο έβγαλες το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Εδώ χειροτονήθηκες Διάκονος, Πρεσβύτερος και Επίσκοπος. Εδώ μας διακόνησες και μας έφερες υλικά και πνευματικά αγαθά. Άρα μας ξέρεις και σε ξέρουμε. Ξέρουμε τις πνευματικές σου γνώσεις, την εργατικότητά σου και την αγάπη σου. Σήμερα, ενθρονιζόμενος ως Ποιμενάρχης μας σε υποδέχομαι με χαρά, και εύχομαι έτσι να συνεχίσεις, 40 χρόνια ακόμα. Εύχομαι να ενθρονιστείς στις καρδιές μας. Καλώς ήρθες αδελφέ. ΆΞΙΟΣ!’(…)», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ακολούθησε ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο οποίο σημείωσε πως η είδηση της εκλογής του στον Επισκοπικό θρόνο τους χαροποίησε και επισήμανε ότι στηρίζει το έργο του, προσφέροντας στον κ. Αθανάσιο το εγκόλπιο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τη βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσία Αυγερινοπούλου, η οποία δώρισε στον νέο Μητροπολίτη Ηλείας μια εικόνα της Παναγίας, αντίγραφο τού περιωνύμου «Άξιον Εστί» του Αγίου Όρους.
Μηνύματα έστειλαν επίσης ο βουλευτής Ηλείας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, ο οικονομολόγος και πολιτικό στέλεχος της ΝΔ, Νίκος Καλάκος, κ.ά.
«Ευθύνη και τιμή, ειρήνη και αγάπη»
Στον επιβατήριο λόγο του, ο κ. Αθανάσιος ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον κλήρο και τον λαό για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη που εξέφρασαν στο πρόσωπό του και στη συνέχεια έκανε ειδική εγκωμιαστική αναφορά στην προσωπικότητα και την προσφορά του προκατόχου του, κ. Γερμανού.
«Δεν λησμονώ ποιον διαδέχομαι και ποιου την επισκοπή παραλαμβάνω, όπως και δεν θα λησμονήσω όσο ζω τη στιγμή της εις Επίσκοπον χειροτονίας μου την 1η Νοεμβρίου 2009. (…) Ό,τι είμαι και ό,τι έχω, το οφείλω σε εσάς. (…) Με διδάξατε πολλά αλλά κυρίως δύο μεγάλες αρετές. Πρώτον ότι όλα εκπορεύονται από την λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, που είναι η πηγή των χαρίτων σε μια ανατροπή των στερεοτύπων της λογικής που υπολογίζει σε ικανότητες ανθρώπων, όταν μάλιστα αυτές δεν υποτάχθηκαν στο λειτουργικό γίγνεσθαι και δεν αναγεννήθηκαν εν Χριστώ. Και δεύτερον, με διδάξατε από την αγάπη που δείχνατε καθημερινά και εν σιωπή. Με διδάξατε ότι ένας άνθρωπος μπορεί να περικοσμείται από πολλά προσόντα και αξιώματα, αλλά χωρίς την αγάπη είναι ένα μεγάλο μηδενικό. Χωρίς αυτήν θα μοιάζει με σώμα όμορφο αλλά νεκρό», υπογράμμισε.
Ακολούθως ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας αναφέρθηκε στην τιμή και την ευθύνη που πηγάζει από το νέο του αξίωμα, τονίζοντας ότι η αρχιερατική διακονία είναι προσφορά και θυσία, διακονία αγάπης και προσφοράς.
«Επιθυμώ να ανοίξω την καρδιά μου και να απευθυνθώ σε σας, κοιτάζοντάς σας στα μάτια, να σας μιλήσω απλά αλλά εγκάρδια. Για μένα από σήμερα αρχίζει μια οδός μαρτυρίου. Ο σταυρός της επισκοπής μου ευθύνης γίνεται ακόμη μεγαλύτερος και με πλήρη επίγνωση αναβαίνω στον λόφο του Σταυρού, ζητώντας τη βοήθεια του Θεού. Αισθάνομαι πολύ αδύνατος μπροστά στο βάρος του Σταυρού, αλλά παίρνω θάρρος από τον Εσταυρωμένο Χριστό μας και από όλους εσάς τους Εσταυρωμένους ανθρώπους αυτής της ζωής και μαζί σας αγόγγυστα βαδίζω βλέποντας στο τέλος του δρόμου το φως της Ανάστασης. Γιατί την αντιμετώπιση αυτού του βάρους της αρχιερατικής διακονίας χρίζεται στον αρχιερέα στηρικτικά η ποιμαντορική ράβδος ως βαθύτερος συμβολισμός ευθύνης και τιμής. Θα ήθελα η ράβδος μου να είναι μόνο ράβδος ελέους και δικαιοσύνης, ράβδος παραμυθίας και ευθύτητας και αληθείας», επισήμανε και έθεσε ως πρώτιστο «φάρο» της ποιμαντορίας του το αίσθημα της αγάπης, μακριά από διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Αγάπη χωρίς διακρίσεις και αφοπλισμούς
«Είμαι από σήμερα ανάμεσά σας, ως πνευματικός σας πατέρας, για να ζούμε μαζί μόνο την αγάπη όπως αυτή βιώνεται μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, την αγάπη που αποτελεί το βασικό γνώρισμα των μαθητών του Χριστού, ο οποίος έδωσε την καινή εντολή “ίνα αγαπάμε αλλήλους”. Σε μία εποχή μεγάλων αμφισβητήσεων οι άνθρωποι της Εκκλησίας οφείλουμε να έχουμε και να δίδουμε αγάπη στον άνθρωπο, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Αυτή είναι και η δική μου επιθυμία. Να είμαι πατέρας, αδελφός, φίλος και διάκονος. (…) Η Εκκλησία, με πρώτους τους Επισκόπους της, έχει αποστολή να δώσει στον κόσμο το μήνυμα του ευαγγελίου της αγάπης. Καλείται να σταθεί αρωγός στον άνθρωπο και να του μιλήσει για την πατρική σχέση που συνδέει τον Θεό μαζί του, για να του υπενθυμίσει αξίες και αρετές, καθώς και να εμπνεύσει τους ανθρώπους αυτά που θα τους βγάλει από τα σημερινά τους αδιέξοδα. Να συμβάλει και στη διαμόρφωση και ανάπτυξη της πνευματικής και πολιτισμικής ταυτότητας, να κρατήσουμε τα ήθη και τα έθιμά μας, και τις παραδόσεις μας, τον ορθόδοξο πολιτισμό μας. Οφείλουμε να κρατήσουμε τη φιλοξενία, τη λεβεντιά του ηρωικού λαού μας», επισήμανε ο κ. Αθανάσιος.
Παράλληλα, ανέφερε ότι επιδίωξή του είναι η διαφύλαξη της Ορθοδόξου πίστεως, καθώς, «η αλλοίωση των δογμάτων συνιστά την αλλοίωση της θεραπείας του ανθρώπου. Η ορθόδοξη εκκλησία είναι το θεανθρώπινο. Κανείς δεν μπορεί να την υπερβάσει, υποβιβάσει, και να την ιδιοποιηθεί. Η Εκκλησία είναι ένα πνευματικό νοσοκομείο που θεραπεύει την νοσούσα προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου».
Επιπλέον ανέδειξε την κοινωνική και ανθρωπιστική διάσταση της ορθοδοξίας, κάνοντας λόγο για έργο ενωτικό και όχι διχαστικό.
«Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ανάγκη της ποιμαντικής λειτουργίας και την βοήθεια της Εκκλησίας. Η Εκκλησία πρέπει να ενδιαφέρεται για τις σωματικές ανάγκες των ανθρώπων και να δώσει προτεραιότητα στην λύση των εσωτερικών υπαρξιακών προβλημάτων. Αυτό το επιτυγχάνει με την προφορά του θεολογικού λόγου. Το εκκλησιαστικό έργο είναι από τη φύση του ενοποιητικό. Η Εκκλησία ενώνει και δεν διαιρεί», δήλωσε καταχειροκροτούμενος και ασπαζόμενος τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον κ. Γερμανό και δεκάδες κληρικούς και λαϊκούς που έσπευσαν να τον συγχαρούν.