FOLLOW US: facebook twitter

Νέα μέτρα: Δωρεάν τεστ κορονοϊού ζητούν φοιτητές και εκπαιδευτικοί

Ημερομηνία: 26-08-2021 | Συντάκτης:
-Φόβοι για την δια ζώσης διδασκαλία

Με πολύ σοβαρά προβλήματα φαίνεται ότι θα ξεκινήσει η νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά καθώς σιγά- σιγά εμφανίζονται οι πρώτες αντιδράσεις και προβληματισμοί απέναντι στα νέα μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ώστε να επανέλθει η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία σε σχολεία, πανεπιστήμια και λοιπές εκπαιδευτικές δομές.

Δωρεάν rapid test διεκδικούν εκπαιδευτικοί και φοιτητές κατά την έναρξη της νέας σχολικής -ακαδημαϊκής χρονιάς και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να τους διαχωρίζει σε «εμβολιασμένους» και «μη εμβολιασμένους», ενώ τα πανεπιστήμια κάνουν απανωτές εκκλήσεις στους φοιτητές να εμβολιαστούν πριν επιστρέψουν στα αμφιθέατρα καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νέοι δεν έχουν προχωρήσει σε μαζικό εμβολιασμό. Ταυτόχρονα τόσο οι διευθυντές των σχολείων  όσο και οι πανεπιστημιακοί δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ελέγχουν μεγάλο αριθμό δασκάλων και καθηγητών εάν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα (τεστ) ή αντίστοιχα τους εκατοντάδες φοιτητές οι οποίοι θα πρέπει να μπαίνουν στα αμφιθέατρα για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Οσο για τους διευθυντές των σχολείων υπενθυμίζουν προς το υπουργείο Παιδείας, ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό θα προσέλθει στα σχολεία την 1η Σεπτεμβρίου (και όχι στις 13 που ανοίγουν τα σχολεία) και ακόμη δεν γνωρίζουν αν θα πρέπει από τότε να ζητούν από τους συναδέλφους τους να προσκομίσουν μοριακό τέστ. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν, για λόγους πρακτικούς, να ελέγχουν δυο φορές την εβδομάδα τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς εάν έχουν κάνει τα απαραίτητα self test τα παιδιά ή τα μοριακά οι δάσκαλοι και καθηγητές, που δεν έχουν εμβολιαστεί .

Από την άλλη πλευρά και κυρίως των πανεπιστημιακών υπάρχουν επίσης αντιδράσεις καθώς όπως οι ίδιοι δηλώνουν ότι σχεδόν στο σύνολό τους είναι εμβολιασμένοι κάτι όμως που δεν συμβαίνει με τους φοιτητές και συνεπώς θα εκτεθούν σε σοβαρούς κινδύνους όταν ξεκινήσει η δια ζώσης διδασκαλία. Μάλιστα μεγάλη μερίδα του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ ζητά να συνεχιστεί η εξ΄αποστάσεως διδασκαλία με δεδομένο ότι οι φοιτητές στην πλειονότητα τους δεν έχουν εμβολιαστεί. Όσο για τα πανεπιστήμια παροτρύνουν τους φοιτητές τους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό.

Τα νέα μέτρα για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μαθητές

Για εκπαιδευτικούς: Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα. Αυτά θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου έναντι 10 ευρώ το τεστ και αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που επικαιροποιείται δύο φορές την εβδομάδα και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή από τις εκπαιδευτικές αρχές.

Μαθητές: Yποχρεωτικά είναι τα δύο self test την εβδομάδα τα οποία όμως διατίθενται δωρεάν από το κράτος και δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr.

Φοιτητές: Υπάρχει υποχρέωση για δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου ή PCR τεστ την εβδομάδα. Αυτά πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή έναντι 10 ευρώ για το rapid test και αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.

Πηγή: ethnos.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος