FOLLOW US: facebook twitter

Νέα μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα: Πέθαναν σχεδόν όλοι όσοι διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ

Ημερομηνία: 28-09-2022 | Συντάκτης:

Όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να εισαχθούν σε ΜΕΘ κατέληξαν στον θάνατο διαπιστώνει η νέα μελέτη του επόκουρου Καθηγητή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα και του Καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η θνησιμότητα κατά το διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2021 έως τον Απρίλιο του 2022 αυξήθηκε κατά 21% συγκριτικά με το διάστημα που εξεταζόταν στην προηγούμενη μελέτη των δύο Καθηγητών (από απαρχή της πανδημίας έως και τον Μάιο του 2021 ), και η οποία είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς είχε αμφισβητηθεί η εγκυρότητά της από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Τι αποδεικνύει η νέα μελέτη

Οι δύο καθηγητές στο δεύτερο σκέλος της μελέτης τους, ανέλυσαν συνολικά τα στοιχεία από 14.011 διασωληνωμένους ασθενείς με Covid-19, οι 10.466 εκ των οποίων (74,7%) απεβίωσαν. Από την ανάλυση προκύπτει επιδείνωση στη θνησιμότητα των ασθενών εντός και εκτός ΜΕΘ κατά 21%, σε σχέση με το πρώτο σκέλος της μελέτης, που εκτείνεται από την αρχή της πανδημίας έως τον Μάϊο του 2021.

Στη δεύτερη μελέτη οι Τσιόδρας – Λύτρας διαπιστώνουν και πάλι πως το φορτίο της θνητότητας είναι μεγαλύτερο για τους νοσηλευόμενους σε δομές υγείας της επαρχίας (+64%) συγκριτικά με τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής, ενώ πριν την 1η Σεπτεμβρίου η διαφορά ήταν 36% (ποσοστό όμοιο με αυτό της πρώτης φάσης παρατήρησης).

Οι δύο Καθηγητές διαπιστώνουν επίσης ότι από τον Αύγουστο του ’21 και μετά, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις αυξάνονται σταδιακά καθώς παρατηρείται μια αυξητική παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα και πιο συγκεκριμένα,  από τον Νοέμβριο του 2021 και έπειτα.

Η κυκλοφορία της μετάλλαξης Όμικρον -από τον Ιανουάριο του 2022 και έως τον Απρίλιο- φαίνεται να επιδεινώνει το επιδημικό κύμα, το οποίο όμως, προχωρώντας προς την άνοιξη εμφανίζει αποκλιμάκωση.

Περισσότεροι οι θάνατοι ασθενών εκτός ΜΕΘ

Ένα ακόμη επίμαχο σημείο στην εν λόγω μελέτη είναι πως όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να εισαχθούν σε ΜΕΘ κατέληξαν στον θάνατο. Και πιο συγκεκριμένα, σχεδόν όλοι οι 1.084 ασθενείς (97,7%), έναντι των 9.382 νοσηλευομένων σε ΜΕΘ, εκ των οποίων κατέληξε το 72,7%.

Ακόμα, η θνησιμότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ σε σύγκριση με τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ εμφανίζεται διπλπάσια, όμως, τονίζεται πως ο συγκεκριμένος συσχετισμός θα πρέπει να αξιολογηθεί με προσοχή, καθώς πολλοί από τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Τέλος, οι δύο επιστήμονες σημειώνουν πως δεν εντόπισαν κάποια αξιόλογη συσχέτιση του εμβολιασμού κατά της Covid-19, με τη θνησιμότητα των ασθενών.


Δημόσια υγεία β’ κατηγορίας στην Ηλεία

Την υψηλή θνητότητα στις ΜΕΘ covid των περιφερειακών Νοσοκομείων είχε επιβεβαιώσει η πρώτη μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα το Δεκέμβριο του 2021

Η πρώτη μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα-Λύτρα, που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2021, επιβεβαίωνε τις ανησυχίες των επιστημονικών φορέων και των γιατρών της Ηλείας σχετικά με τη λειτουργία της ΜΕΘ covid-19 στο Νοσοκομείο Πύργου, στη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αλλά και τη γενικότερη υστέρησή του στη στελέχωση, σε σχέση με τα νοσοκομεία όχι μόνο της πρωτεύουσας αλλά και της Πάτρας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η «Πρωινή» με σχετικό ρεπορτάζ της, η θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών που νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ της περιφέρειας- όπως και στη ΜΕΘ Πύργου- αναδεικνύεται πως ήταν μεγαλύτερη, με βασικότερη αιτία την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού σε συνδυασμό με τις ήδη χαμηλές αντοχές του ΕΣΥ στην Ηλεία. Τα συμπεράσματα της μελέτης δεν προκάλεσαν έκπληξη στον Ιατρικό Σύλλογο Ηλείας, καθώς σύμφωνα με τη δήλωση του προέδρου Χρήστου Γιαννικούλη, στο φύλλο της 20ης Δεκεμβρίου 2021, το ζήτημα της ανισότιμης παροχής περίθαλψης μεταξύ ΜΕΘ Κέντρου και Περιφέρειας το είχαν δημόσια τονίσει από τον Νοέμβριο του 2020, ζητώντας επίμονα την ενίσχυση της ΜΕΘ Πύργου με εξειδικευμένο προσωπικό. Αναφερόμενος μάλιστα συνοπτικά στα συμπεράσματα της μελέτης η οποία αφορά τη θνητότητα αποκλειστικά διασωληνωμένων ασθενών πασχόντων από COVID 19, για το διάστημα από 1/9/2020 έως 6/5/2021, είχε τονίσει πως η θνητότητα είναι μεγαλύτερη στους ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ (σε απλές κλίνες)σε σχέση με όσους νοσηλεύονται εντός ΜΕΘ, όταν ο συνολικός αριθμός των διασωληνωμένων που πρέπει να περιθάλψει το Ε.Σ.Υ. πανελλαδικά υπερβαίνει τους 400 και στους ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός των νοσηλευτικών μονάδων της Αττικής σε σχέση με όσους νοσηλεύονται εντός Αττικής.

Η νέα μελέτη Τσίοδρα- Λύτρα, επιβεβαιώνει τον ιατρικό κόσμο της Ηλείας, για ακόμα μια φορά…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia