FOLLOW US: facebook twitter

Νέα κινητοποίηση την ερχόμενη Δευτέρα από την ΟΑΣΗ – Ελάχιστη εγγυημένη τιμή για το ελαιόλαδο ζητούν οι αγρότες

Ημερομηνία: 30-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Αγροτικά, Νέα

Τη θεσμοθέτηση ελάχιστης εγγυημένης τιμής για το ελαιόλαδο ζητούν οι αγρότες της Ηλείας, για να μη συνεχιστεί η κατάρρευση της παραγωγής και η απώλεια σημαντικού εισοδήματος στον πρωτογενή τομέα. Όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), Θανάσης Βομπίρης, στην πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο, το βασικό αίτημα των αγροτών είναι να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση αυτό το μέτρο για να προστατέψει τη βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής.

«Έχουμε βάλει ως πρώτο θέμα το ελαιόλαδο, που είναι από τα καλύτερα προϊόντα του τόπου, μαζί με τη σταφίδα. Το ελαιόλαδο πωλείται στα δύο ευρώ. Δεν είναι δυνατόν να καλύψουμε τα έξοδά μας και να μείνουν χρήματα να ζήσουμε. Ζητάμε κατώτερη ελάχιστη τιμή και μας λένε ότι δεν μπορεί να συμβεί στην ελεύθερη αγορά, όμως στις εταιρείες που διαχειρίζονται τα διόδια το κάνουν. Εμείς θα πιέσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση και τους προειδοποιούμε ότι θα έχουμε συνέχεια στις κινητοποιήσεις», τόνισε ο κ. Βομπίρης και άσκησε κριτική στον επερχόμενο ασφαλιστικό νόμο.

«Αν δεν είχαμε αντιδράσει εγκαίρως, τα ασφάλιστρα θα ήταν ήδη στα 220 ευρώ. Όμως και τα 121 ευρώ για ένα ζευγάρι είναι 3700 ευρώ το χρόνο. Κι αν έχουν και παιδί, το εισόδημά τους δεν φτάνει για να πληρώσουν εισφορές στον ΕΦΚΑ και σεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα πάρουν σύνταξη. Επίσης το αφορολόγητο το κατακτήσαμε με αγώνες, δεν μας το χάρισε κανένας, να μη διανοηθούν να το ακουμπήσουν» ανέφερε και απηύθυνε νέο κάλεσμα κινητοποίησης με τρακτέρ για την ερχόμενη Δευτέρα στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο.

Ο παραγωγός Άγγελος Αγγελόπουλος δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να προστατέψουν το ελαιόλαδο, καθώς η χαμηλή τιμή θα εδραιωθεί και τα επόμενα χρόνια.

«Θέλουμε τιμή ασφαλείας για να έχουμε αξιοπρεπή διαβίωση. Είναι προς το συμφέρον και των αγροτών και των καταναλωτών, γιατί πουλάμε φθηνά και οι καταναλωτές αγοράζουν πανάκριβα. Πρέπει να διεκδικήσουμε αξιοπρεπή ζωή για μας και τις οικογένειές μας», τόνισε.

Ο παραγωγός Ανδρέας Νικολούτσος στάθηκε στην εκτόξευση του κόστους παραγωγής και στην ταυτόχρονη καθήλωση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα.

«Το 2002 το πετρέλαιο ήταν 0,40 ευρώ και τώρα είναι 1,40. Η τιμή στο ρεύμα επίσης τριπλασιάστηκε, ενώ οι τιμές είναι “παγωμένες” και από την παραγωγή δεν μας μένει κέρδος τίποτα. Ξεκινάμε τη νέα χρονιά με χρέη από την προηγούμενη. Μας μένει ένα εισόδημα από τις επιδοτήσεις, αλλά με την αύξηση στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και του ΕΦΚΑ δεν μας μένει τίποτα. Περιμένουμε να μας επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος Καυσίμων που μας υποσχέθηκαν. Είμαστε οι πρωταγωνιστές της εθνικής οικονομίας και παράγουμε δίχως κέρδος», επισήμανε,


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος