FOLLOW US: facebook twitter

Ούτε τιμές ούτε αποζημιώσεις για τους αγρότες – Νέα κινητοποίηση διαμαρτυρίας χθες στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο

Ημερομηνία: 12-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Έκτακτο, Νέα

Την έντονη δυσαρέσκειά τους για τα σοβαρά προβλήματα που πλήττουν τον αγροτικό κόσμο διατράνωσαν χθες το πρωί οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο και πορεία με τρακτέρ και αυτοκίνητα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στο διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο.

Οι αγρότες υπογράμμισην τη δραματική συρρίκνωση που έχει υποστεί το εισόδημά τους εξαιτίας τόσο της πανδημίας όσο και της κυβερνητικής πολιτικής που εφαρμόζεται, συνέπειε της οποία είναι οι χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και η ανεπαρκής κάλυψη των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ),  Θανάσης Βομπίρης, δήλωσε ότι χωρίς αγώνα και διεκδικήσεις, η οικονομική κατάσταση του αγροτικού κόσμου θα επιδεινωθεί.

«Είμαστε εδώ στον δρόμο του αγώνα, στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου,  όπου έχουμε δώσει σκληρές μάχες για να μην επιτρέψουμε στις κυβερνήσεις να μας φορτώνουν με διάφορα μέτρα κάθε φορά. Εδώ κερδίσαμε το 2014 την αναστολή του τέλους επιτηδεύματος για 5 χρόνια και σήμερα έχει ανοίξει η όρεξη της κυβέρνησης να μας το ξαναφορέσει με 650 ευρώ σε κάθε αγρότη. Αν είμαστε χαλαροί και μπόσικοι, θα  μας πάρουν και εκείνα που έχουμε κερδίσει με σκληρούς αγώνες. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στους αγρότες γιατί οι πατατοπαραγωγοί ισοπεδώθηκαν, τα καρπούζια το ίδιο, οι κτηνοτρόφοι δεν πούλησαν διότι δεν έγινε Πάσχα. Το ελαιόλαδο είναι σε εξευτελιστική τιμή, όπως και όλα τα προϊόντα, και πάλι πάμε για Τρίτη χρονιά χαμένη στο ελαιόλαδο με τον καύσωνα του Μαΐου», τόνισε και στηλίτευσε τη στάση του ΕΛΓΑ.

«Ζητάμε από τον ΕΛΓΑ να αναλάβει τις ευθύνες του και να αποζημιώσει τους αγρότες στο 100%, γιατί πάνε να το περάσουν στα ψιλά και να μην αποζημιωθούν. Καλούμε τους αγρότες να συνειδητοποιήσουν ότι μόνο με αγώνες μπορούμε να αποτρέψουμε ό,τι κακό έχουν πάρει εις βάρος μας και να κερδίσουμε πράγματα, τη ζωή μας την ίδια. Εδώ στον δρόμο του αγώνα, θα κερδίσουμε τα πάντα», ανέφερε.

«Καταρρέουν οι τιμές στο ελαιόλαδο»

Ο παραγωγός Άγγελος Αγγελόπουλος από τη Ζαχάρω στάθηκα ιδιαίτερα στη χαμηλή τιμή του ελαιολάδου, μόλις στο 2,10€, σημειώνοντας ότι το μέλλον είναι ζοφερό.

Είμαστε εδώ σήμερα, διαμαρτυρόμενοι για την αγροτική πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες. Τα τελευταία χρόνια οι ελαιοπαραγωγοί έχουμε χαντακωθεί, μία με το γλοιοσπόριο, την άλλη με την ξηρασία, και τώρα έχουμε πίσω μας μια τιμή που είναι τζάμπα το λάδι και το κόστος παραγωγής μεγάλο. Και η τιμή που έρχεται για φέτος, προμηνύεται δύσκολη. Εμείς ζητάμε και ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει τους αγρότες στο 100% της παραγωγής τους. Να μην κάνουν αυτά τα κόλπα και να μας ρίξουν σε ιδιωτικές ασφαλίσεις παράλληλα με τον ΕΛΓΑ. Τους κτηνοτρόφους τους κοροϊδεύουν και τους εμπαίζουν όλα αυτά τα χρόνια, ενώ βλέπουμε τι συμβαίνει με το καρπούζι, που ήταν σε καλή τιμή και έχει πάρει την κατρακύλα, το ίδιο και η πατάτα. Οι Έλληνες πατατοπαραγωγοί ετοιμάζονταν να βγάλουν την πατάτα και αυτοί την ίδια στιγμή έκαναν εισαγωγές και “ελληνοποιήσεις” από την Αίγυπτο. Είμαστε στον δρόμο, δεν κάνουμε πίσω και θα διεκδικούμε τα δικαιώματά μας για καλύτερη ζωή», δήλωσε και πρόσθεσε ότι ο καύσωνας του Μαΐου προκάλεσε σοβαρή ζημιά, ειδικά σε  ορεινές περιοχές όπου είχε αργήσει να ανθίσει το δέντρο.

Ο παραγωγός Νίκος Βασιλόπουλος από την Καυκανιά τόνισε ότι είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά η φετινή για τους αγρότες, η οποία επιβαρύνθηκε εξαιτίας του κορονοϊού.

«Τα προβλήματα είναι μεγάλα. Έχουμε πάθει μεγάλη ζημιά στις ελιές από τον καύσωνα που ξεκίνησε πολύ νωρίς. Με τη σταφίδα έχουμε πρόβλημα γιατί ξεραίνονται τα κλήματα από μια ασθένεια που τα έχει προσβάλει. Πριν α΄πό λίγο καιρό μας χτύπησε και το χαλάζι. Ήρθαμε να διαμαρτυρηθούμε, διότι πρέπει η πολιτεία να δε τα προβλήματα και να σκύψει πάνω από αυτά. Πληρώνουμε και αποζημιώσεις δεν παίρνουμε. Είναι φέτος έχει χειροτερέψει η κατάσταση. Η τιμή στο ελαιόλαδο είναι πολύ χαμηλή. Θέλουμε καλύτερες αποζημιώσεις, όχι μόνο να μας καλύπτουν τα έξοδά μας, διότι εμείς μόνο από αυτήν την ασχολία επιβιώνουμε», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος