Νέα ερώτηση του Διονύση Καλαματιανού για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Ηλείας: «Προστασία του κλάδου από τις οικονομικές επιπτώσεις της ευλογιάς των αιγοπροβάτων»
Στη Βουλή φέρνει το μείζον ζήτημα των συνεπειών της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός.
Ειδικότερα, η απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων σε όλη την Ελλάδα για οποιοδήποτε λόγο -μεταξύ άλλων για σφαγή- εξαιτίας της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, θα έχει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στον κτηνοτροφικό κλάδο. Είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τους κτηνοτρόφους της Ηλείας, που είχαν προγραμματίσει σφαγές ζώων, εντός περιόδου μεγάλης ζήτησης.
Την ίδια στιγμή, η παραμονή των ζώων στις σταβλικές εγκαταστάσεις σημαίνει επιπλέον προμήθειες ζωοτροφών, επομένως περαιτέρω έξοδα για τους κτηνοτρόφους. Όλα αυτά συμβαίνουν μετά το ισχυρό οικονομικό πλήγμα που δέχτηκαν λόγω της πανώλης των αιγοπροβάτων και της καταστροφής του ζωικού κεφαλαίου, με τη σφαγή χιλιάδων ζώων. Βεβαίως, η πραγματικότητα για τους κτηνοτρόφους γίνεται περισσότερο ζοφερή, αν συνυπολογιστεί το υψηλότατο κόστος παραγωγής (ζωοτροφές, ενέργεια, καύσιμα κ.α.).
Ταυτόχρονα, θα υπάρξουν συνέπειες και σε επίπεδο τιμών στην αγορά, που θα αυξηθούν καθώς θα σημειωθούν ελλείψεις σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Συνεπώς, οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο, μέσα σε γενικευμένη ακρίβεια και οικονομική κρίση.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ερώτησή του ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «μετά την ανεπάρκεια που επέδειξε η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο στη διαχείριση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση και στην περίπτωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Δυστυχώς, έχει υπάρξει καθυστέρηση και αδράνεια, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή δύσκολη κατάσταση, με τους κτηνοτρόφους να δέχονται το ένα χτύπημα μετά το άλλο, έχοντας ήδη περιέλθει σε ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική κατάσταση».
Ο Διονύσης Καλαματιανός καλεί τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαντήσει στα εξής κρίσιμα ερωτήματα:
- Ποια είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το κλείσιμο των σφαγείων και γενικότερα η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων σε όλη την Ελλάδα, προτάσσεται ως αναγκαίο μέτρο προστασίας; Είναι ικανή μια τέτοια απόφαση να δώσει από μόνη της λύση στην αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων; Γιατί δεν επιτράπηκε η υπό πολύ αυστηρά κτηνιατρικά πρωτόκολλα μετακίνηση ζώων για σφαγή, στις περιφερειακές ενότητες που δεν έχουν πληγεί (π.χ. Ηλεία);
- Έχει προνοήσει για την καταπολέμηση και αντιμετώπιση των παράνομων και ανεξέλεγκτων σφαγών που αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ενδεχομένως να προκύψουν, μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης μετακίνησης αιγοπροβάτων σε όλη την Ελλάδα;
- Πως εξαπλώθηκε η ευλογιά των αιγοπροβάτων ανά την επικράτεια; Τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα μετακίνησης των ζώων και διενεργήθηκαν οι απαιτούμενοι έλεγχοι, προκειμένου να μην μεταφερθεί ο ιός; Σκοπεύει να προβεί άμεσα σε προσλήψεις κτηνιατρικού προσωπικού προκειμένου αυτό να συνδράμει στη διενέργεια των κατάλληλων ελέγχων;
- Θα προχωρήσει σε άμεσο εμβολιασμό των ζώων στις ζώνες επιτήρησης, πριν η ασθένεια ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο;
- Ποια μέτρα θα ληφθούν, προκειμένου να αποκατασταθεί η οικονομική ζημιά των κτηνοτρόφων από την απαγόρευση σφαγής για 10 ημέρες και από την ενδεχόμενη απώλεια ζωικού κεφαλαίου; Θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση προς τους κτηνοτρόφους για το επιπλέον κόστος που θα κληθούν να επωμιστούν, εξαιτίας της παραμονής των ζώων στις σταβλικές εγκαταστάσεις, για όσο διαρκεί η απαγόρευση που ανακοινώθηκε;