FOLLOW US: facebook twitter

Να βρεθεί άμεσα η λύση για τα πυρόπληκτα δάνεια…

Ημερομηνία: 18-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

xaritsis-synantisi-epimelitiria2

Ουσιαστικό χαρακτήρα είχε η συνάντηση Χαρίτση και Επιμελητηρίων στην Καλαμάτα

Κ. ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΣ: Τόνισε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων δανειοληπτών  και ζήτησε δράσεις ειδικού σκοπού για τους πυρόπληκτους Νομούς.

ΧΑΡΙΤΣΗΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Την αποτελεσματική διέξοδο για το μεγάλο πρόβλημα  των δανειοληπτών συζήτησαν σε ουσιαστική και ενδιαφέρουσα σύσκεψη που έγινε στην Καλαμάτα, οι Πρόεδρου των Επιμελητηρίων των Πυροπλήκτων Νομών  με τον Υφυπουργό Οικονομίας – Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξη Χαρίτση.

Από την Ηλεία παρευρέθηκε και τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος κ. Κώστας Νικολούτσος όπως και ο Δντής  κ. Γιάννης Αντωνόπουλος ενώ από τα υπόλοιπα Επιμελητήρια ήσαν της Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης, Αρκαδίας Γιάννης Μπουντρούκας, και Λακωνίας Βασιλική Δερτιλή .Στην ίδια σύσκεψη, συμμευτείχε και η βουλευτής Μεσσηνίας κ. Γιώτα Κοζομπόλη.

«Είναι γεγονός ότι η κατάσταση με τα “πυροδάνεια” έχει περιέλθει στο μη περαιτέρω. Χρειάζεται κοινά αποδεκτή λύση, που και τους δανειολήπτες θα ανακουφίζει, αλλά και θα λαμβάνει υπόψη τις συμφωνίες κυβέρνησης – Θεσμώνο κ.  Αλέξης Χαρίτσης.

Ο Αλ. Χαρίτσης πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις αυτές αποτελούν επιδίωξη του υπουργείου προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση, αφ’ ενός των επιχειρηματικών φορέων για τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα και αφ’ ετέρου του υπουργείου σχετικά με τα προβλήματα κάθε περιοχής.

Στην εισήγησή του ο κ. Νικολούτσος μίλησε για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά  της περίπτωσης των πυροδανείων, στάθηκε κυρίαρχα στις προτάσεις που διατυπώνονται από τα Επιμελητήρια και αναφέρθηκε στην εξυπηρέτηση ειδικού σκοπού για τα δάνεια από τις καταστροφές των πυρκαγιών με την παράλληλη ανάπτυξη δράσεων για την υποβοήθηση των αντίστοιχων Νομών.

xaritsis-synantisi-epimelitiria1

Στον κ. Χαρίτση παραδόθηκε και το κοινό υπόμνημα των Επιμελητηρίων στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζονται και τα εξής:

«Οπως γνωρίζετε, η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την παρατεταμένη ύφεση που πλήττει την χώρα μας, ενώ δεν έχει γίνει μέχρι τώρα καμία προσπάθεια για την ανασύνταξη του οικονομικού και κοινωνικού ιστού που διαταράχθηκε σοβαρά από τη φυσική καταστροφή του 2007, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Αναφερόμαστε στις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν στους Νομούς Αρκαδίας, Αχαΐας, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας και επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007.

Οι ιδιαιτερότητες των πυρόπληκτων δανείων είναι πολλές και απαιτείται η ξεχωριστή αντιμετώπισή τους, διότι οι επιπτώσεις από την παρατεταμένη ύφεση έχουν επιδεινώσει δραματικά το πρόβλημα.

Εχουν γίνει προσπάθειες και στο παρελθόν για την κατάταξη των πυρόπληκτων δανείων σε “ειδικές συνθήκες ρύθμισης”, με υποχρεωτική εφαρμογή από τις τράπεζες, αλλά δεν κατέστη δυνατόν, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των προβλημάτων.

Πρέπει να λάβετε υπόψη σας την παρατεταμένη κρίση που βιώνει η χώρα μας και είναι αναγκαίο να εξευρεθούν λύσεις βιώσιμες, για να παραμείνουν ζωντανές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:

  • Απομείωση δανείων επιτοκίου και επιβαρύνσεων. Είναι επιβεβλημένο να γίνει μείωση κεφαλαίου των δανείων των ΜμΕ διότι: Υπήρξε μονομερής αύξηση των αρχικά συμφωνημένων επιτοκίων, και με την επιδείνωση της οικονομίας πολλές επιχειρήσεις να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν. Ο τρόπος υπολογισμού των τόκων σε όλες τις τραπεζικές συμβάσεις είναι παράνομος, με αποτέλεσμα οι τόκοι και τα τρέχοντα υπόλοιπα των δανείων να είναι πλασματικά, ενώ και πολλοί άλλοι όροι των τραπεζικών συμβάσεων είναι παράνομοι. Υπάρχει απομείωση της εμπορικής αξίας των διασφαλίσεων που τα συνοδεύουν. Επειδή είναι παράλογο να πουληθούν, όπως φημολογείται, σε εταιρείες διαχείρισης χρέους στο 1/20-1/4 της ονομαστικής αξίας τους χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στο δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του στην ίδια ή έστω σε λίγο μεγαλύτερη τιμή.

– Δείκτης επιβίωσης επιχείρησης: Θα πρέπει να εισαχθεί μια μεθοδολογία, η οποία θα προτείνει ένα ελάχιστο ποσό μηνιαίων εξόδων της επιχείρησης προκειμένου να είναι λειτουργική, ανάλογα με το μέγεθος και την δραστηριότητά της. Η δανειολήπτρια επιχείρηση θα καλύπτει πρώτα τις ανάγκες και ό,τι περισσεύει θα το δίνει ως δόση δανείου. Επίσης, πρέπει να σχετίζει τη συνολική επιβάρυνση των επιχειρήσεων από τις φορολογικές και τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

– Προτάσεις ρύθμισης πυρόπληκτων δανείων: α) Περίοδος χάριτος δύο χρόνια. β) Επιμήκυνση διάρκειας αποπληρωμής πυρόπληκτου δανείου για 15 χρόνια. γ) Μείωση επιτοκίου. δ) Σπάσιμο του δανείου στα δύο με το 50% της οφειλής να παγώνει για 15 χρόνια και η καταβολή αυτού να γίνεται στο τέλος της περιόδου (balloon). ε) Κεφαλαιοποίηση των σημερινών οφειλών. στ) Υποχρεωτικότητα της ρύθμισης για τις τράπεζες. Στη ρύθμιση να συμπεριληφθούν: Τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί. Εγγυημένα και μη εγγυημένα δάνεια που είχαν δοθεί σε επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε πυρόπληκτες περιοχές.

– Επίσης ζητούμε: Οι ρυθμίσεις των 100 δόσεων να μην συνδέονται με τις νέες οφειλές. Να υπάρχει ένας ακατάσχετος λογαριασμός επιχειρήσεων. Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η διαδικασία ενημέρωσης, ώστε να διασφαλίζεται η αποφυγή κατάσχεσης χρημάτων από τραπεζικό λογαριασμό, παρότι καταβάλλεται η δόση της ρύθμισης στην εφορία. Μείωση προμήθειας τραπεζών στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οσο πιο πετυχημένα αντεπεξέλθουμε στην πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων πυρόπληκτων δανείων, τόσο πιο επιτυχημένα θα βοηθήσουμε στην επιβίωση των επιχειρήσεων».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot