FOLLOW US: facebook twitter

«Nα βοηθήσουμε τον Ελληνισμό της Ουκρανίας…» αναφέρει ο πρόεδρος του «Φάρου», Μ. Ροδόπουλος

Ημερομηνία: 25-02-2022 | Συντάκτης:

-Ο πρόεδρος του «Φάρου», Μιχάλης Ροδόπουλος, μιλάει στην «Πρωινή» για όσα συμβαίνουν μετά τη ρωσική εισβολή

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου



«Αυτή την ώρα κόπηκαν και τα τηλέφωνα στις περιοχές της Μαριουπόλεως, όπου είναι έντονο το ελληνικό στοιχειο. Από χθες το βράδυ, από τις 2:30 τα ξημαρώματα έπεσαν βόμβες στο Σαρταν, που απέχει 15 χλμ από τη Μαριούπολη. Ο Σαρτανάς είναι το πιο παλιό ελληνικό χωριό, έχει 11.000 Έλληνες εκεί. Όλη η Ουκρανία είναι ουσιαστικά εγκαταλελειμμένη. Στη Μαριούπολη και στα χωριά οι κάτοικοι έχουν πάρει τρόφιμα και είναι στα υπόγεια. Θεωρώ πως είναι θέμα ωρών να πέσει η ουκρανική κυβέρνηση και να φύγει ο τωρινός πρόεδρος, αλλιώς θα χυθεί αίμα. Εφόσον ο Πούτιν πήρε και το αεροδρόμιο του Κιέβου, δεν χρειάζεται κάτι άλλο…»

Με αυτά τα λόγια περιέγραψε με δηλώσεις του στην Πρωινή την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας, Μιχάλης Ροδόπουλος, απευθύνοντας έκκληση στην κυβέρνηση να βοηθήσει την ελληνική κοινότητα ώστε να μην κινδυνεύσει.

«Εμείς κάνουμε έκκληση προς την κυβέρνηση, βγάζουμε κραυγή αγωνίας για τους αδελφούς Έλληνες να στηρίξουν τα παιδιά στην Ουκρανία, να μη βιώσουν δεύτερη φορά πόλεμο και έχουμε θύματα. Το 2015, που πήγα εκεί, είδα στη Μαριούπολη γκρεμισμένα δημόσια κτίρια. Στο Σαρτανά είχαν θύματα και είδα παιδιά με κομμένα άκρα και τραυματίες. Δεν πρέπει να το ξαναφήσουμε αυτό, παρότι πέσαμε σε μια δύσκολη εποχή για την Ελλάδα με την ακρίβεια και την πανδημία», τόνισε και πρόσθεσε πως πλέον είναι αναμενόμενο ένα νέο κύμα μετανάστευσης από την Ουκρανία προς την Ελλάδα και τα υπόλοιπα Βαλκάνια.

«Αν δεν ανοίξουν τα σύνορα, θα μπουν από Πολωνία. Ήδη φεύγουν, ενώ έχουμε ουρές στα βενζινάδικα. Και η Ρουμανία ετοιμάζεται να κρατήσει αρκετούς. Εμείς περιμένουμε και ήδη ετοιμάζουμε την κατασκήνωση στη Σκαφιδιά σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Ηλείας», ανέφερε.
Η αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία στην ελληνική κοινότητα για την επόμενη μέρα, δεδομένου του «βεβαρημένου» παρελθόντος.
«Φοβούνται οι Έλληνες ότι την επόμενη μέρα θα είναι πολίτες β’ κατηγορίας. Επειδή ο Ελληνισμός έχει ζήσει στο πετσί του τον διωγμό και από την Αικατερίνη και από τον Στάλιν, υπάρχει φόβος μήπως επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο» ανέφερε.

Ο κ. Ροδόπουλος δήλωσε επίσης ότι είναι πολύ ανήσυχοι και οι Ουκρανοί που ζουν στην περιοχή μας, καθώς έχει δυσκολέψει η επικοινωνία τους με τις οικογένειές τους.

«Κλαίνε οι άνθρωποι. Είναι 1.730 Ουκρανοί στην Πελοπόννησο. Με έχουν πάρει από χθες πάνω από 30 άτομα για να μάθουν. Μην ξεχνάτε ότι για τους Ουκρανούς οι Έλληνες δεν είναι απλά φίλοι, αλλά αδελφικός λαός. Στην Οδησσό υπάρχει Μουσείο Φιλικής Εταιρείας, ο τελευταίος Έλληνας δήμαρχος ήταν ο Δημήτρης Ιγγλέσης από την Κεφαλονιά. Υπάρχουν απόγονοι της οικογένειας Καλομοίρη από την Ηλεία εκεί. Φανταστείτε ότι την περασμένη Δευτέρα τίμησαν την ημέρα παράδοσης της ελληνικής γλώσσας. Όλοι αυτοιί δεν θέλουν να πολεμήσουν μεταξύ τους, είναι αδέρφια, για αυτό και δεν υπάρχει καμία αντίσταση στον στρατό…» δήλωσε ο κ. Ροδόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia