FOLLOW US: facebook twitter

«Να βγει από το Μηχανογραφικό η Μουσειολογία»!: Σκληρή γραμμή από την Κοσμητεία, καθώς ενέκρινε στη χθεσινή της συνεδρίαση το πόρισμα της Επιτροπής

Ημερομηνία: 25-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8104″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Η στοχοποίηση του τμήματος δεν επιλύει κανένα πρόβλημα του Παν/μίου Πατρών, τονίζει στην «Πρωινή» η πρόεδρος Αναστ. Ζαφειροπούλου
-Το μοντέλο “πανεπιστήμιο σε κάθε πόλη” είναι από τη φύση του αποτυχημένo, δηλώνει ο πρύτανης Χρ. Μπούρας

[/vc_column_text][vc_column_text]Επιμένει στη «σκληρή» γραμμή η Κοσμητεία Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς στη χθεσινή της συνεδρίαση ενέκρινε κατά πλειοψηφία το πόρισμα της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και πρότεινε να μη δεχθεί το τμήμα φέτος άλλους εισακτέους και κατά συνέπεια να βγει από το Μηχανογραφικό για το 2021, λειτουργώντας ως προάγγελος του… λουκέτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», η πλειονότητα των μελών της Κοσμητείας εξέφρασαν τη θετική τους γνώμη για την πρόταση ενσωμάτωσης της Μουσειολογίας στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, με ταυτόχρονη μεταφορά του νέου τμήματος στην Πάτρα, και διαβεβαίωσαν τον πρόεδρο του τμήματος, κ. Δαμάσκο, ότι θα του παράσχουν αμέριστη στήριξη για την επίλυση των προβλημάτων στο νέο τμήμα. Όπως ήταν αναμενόμενο, απέκλεισαν τον ενδεχόμενο ανάκλησης της αρχικής απόφασής τους, που είχε αποκαλύψει η Πρωινή στις 29 Οκτωβρίου του 2020, το οποίο προέβλεπε την κατάργηση του τμήματος.

Όσον αφορά τις δύο θέσεις μόνιμων καθηγητών που αποφάσισε να κατανείμει το Πανεπιστήμιο Πατρών στη Μουσειολογία, τα μέλη της Κοσμητείας συναίνεσαν σημειώνοντας ότι θα προκηρυχθούν με την προοπτική να καλύψουν γνωστικό αντικείμενο όσο το δυνατόν συγγενέστερο με το νέο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας που θα δημιουργηθεί με βάση τις κατευθύνσεις της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού.[/vc_column_text][vc_single_image image=”120994″ img_size=”full”][vc_column_text]Η πρόεδρος του τμήματος Μουσειολογίας, Αναστασία Ζαφειροπούλου, υπερψήφισε μόνο την προκήρυξη των δύο θέσεων μόνιμων μελών ΔΕΠ και καταψήφισε την πρόταση συγχώνευσης με το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, υπενθυμίζοντας στους υπολοίπους ότι μια τέτοια απόφαση δεν λύνει το πρόβλημα με τους φοιτητές του πρώην ΤΕΙ ΔΟΕΠ & ΤΜ αλλά θα δημιουργήσει περισσότερα.

«Η στοχοποίηση και το κλείσιμο της Μουσειολογίας δεν λύνουν τα προβλήματα που έχει το Πανεπιστήμιο Πατρών. Με το να επιλέγεται ως “Iφιγένεια” το συγκεκριμένο τμήμα και να το θυσιάσει για φυσήξει “ούριος άνεμος” στο Πανεπιστήμιο, δεν θα βελτιωθεί η κατάσταση. Καταψήφισα την πρόταση της Κοσμητείας να μην πάρει το τμήμα εισακτέους φέτος και να βγει από το Μηχανογραφικόκαι πρότεινα τη συνέχιση της λειτουργίας της Μουσειολογίας και τη στελέχωσή της με το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό», δήλωσε στην «Πρωινή» η κα Ζαφειροπούλου.

Η Σύγκλητος θα… επισφραγίσει το λουκέτο

Όπως γίνεται αντιληπτό, τα περιθώρια στενεύουν, αφού η συγκεκριμένη εισήγηση της Κοσμητείας θα σταλεί στη Σύγκλητο και ως εκ τούτου στρώνει το έδαφος για να ληφθεί απόφαση κατάργησης του τμήματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Σύγκλητος έχει ζητήσει από όλες τις Κοσμητείες να στείλουν τις εισηγήσεις τους το αργότερο ως τις 10 Μαρτίου, προκειμένου να διαμορφώσουν την τελική πρόταση που θα τεθεί προς ψήφιση από τα μέλη της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πόρισμα της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού αναμένεται να εγκριθεί –αν όχι ομόφωνα, με συντριπτική πλειοψηφία- καθώς η συγκεντρωτική λειτουργία του Πανεπιστημίου Πατρών είναι η κυρίαρχη άποψη στους κόλπους των καθηγητών.[/vc_column_text][vc_single_image image=”125055″ img_size=”full”][vc_column_text]Την άποψη αυτή επιβεβαιώνει με νέες του δηλώσεις ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας στο περιοδικό «πατρινόραμα», στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε.

«Το μοντέλο “πανεπιστήμιο σε κάθε πόλη” είναι από τη φύση του αποτυχημένo. (…) H χώρα δεν αντέχει πανεπιστημιακά τμήματα σε κάθε πόλη. Η δημιουργία τους γίνεται εις βάρος των Πανεπιστημίων και των πολιτών (…) Ακόμα και η επιχειρούμενη το 2019 ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα, ήταν χωρίς σχέδιο και χωρίς συμμάχους!», επισημαίνει μεταξύ άλλων προϊδεάζοντάς μας για το τι θα ακολουθήσει.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia